Reklama

Reklama

Sangaïlé

  • Litva Sangaile (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Sedmnáctiletou Sangaile fascinuje akrobatické létání. Kvůli strachu z výšek se však nikdy neodvážila ani jen vlézt do jedné z pilotních kabin. Na letní letecké show nedaleko jezera, kde stojí prázdninová vila jejích rodičů, potká stejně starou místní dívku Auste. Ta, na rozdíl od Sangaile, vede kreativní a nevázaný život. Když se z dívek stanou milenky, Sangaile se Auste svěří se svým nejhlubším tajemstvím a najde ve své dospívající lásce jedinou skutečnou oporu, která jí dodá odvahu k létání. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (33)

Magyar 

všechny recenze uživatele

Filmy s LGBT tématikou v sobě často mívají prvek bolestných srážek s realitou. Nikoliv však tento. Vztah s Auste totiž nebyl alfou a omegou v příběhu Sangaile, ale jiskrou, nádechem a výskokem, který pomohl hlavní hrdince roztáhnout křídla a (doslova) se rozletět. V závěru se pak setkávají dvě rovnocenné bytosti, každá jdoucí již po své cestě. Nalaďte svůj mozek na alfa vlny a nechte se nést. Po dramatech je třeba porozhlédnout se jinde. ()

Mr.KarlAdler 

všechny recenze uživatele

Dostalo mě to. Obsahem, emocema, formou.. V záplavě filmů o překlenutí mezi dětstvím a dospělostí se sem tam objeví takovéhle zjevení, jako je Sangaïlé, a když říkám sem tam, myslím tím, že skoro nepamatuji tak dobrou věc na podobné téma. Něžná režie Alanté Kavaïté přesně sedí do rytmu vyprávění a v kombinaci s originální kamerou, která dokáže udělat poetiku i ze sloupů vysokého napětí, mi nejednou vykouzlila úsměv na tváři. A ano, má to jednoduché poselství, nicméně ho podává zatraceně působivě a bez nějakých velkých klišé - bez lásky se člověk těch "Vertig" stejně nezbaví. Saldus. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Film, u něhož mi bylo vyloženě líto, že ho sleduji jen na malé obrazovce notebooku, protože zrovna tento film bych si chtěl užít na velkém plátně v kině – některé scény jsou vizuálně úchvatné (první milostné sblížení Sangaile a Auste v svítících sukních na louce, výstup Sangaile z vody v promočených šatech na noční osvícené molo, Sangaile stojící na střeše Austina paneláku, přičemž ji kamera zabírá z výšky, což u mě vyvolává vyloženě závrať, atd.) a celkově mi přijde, že si režisérka se svým scénářem hodně pohrála tak, aby se Sangaile a Auste pohybovaly na zajímavých lokacích (například scéna jejich milostného dovádění v lese v borůvčí je fantasticky nápaditá a zábavná; vizuálně atraktivní jsou i místa, na která Sangaile vyleze, aby se zbavila závratě – strom, elektrický stožár...), a hodně se mi líbil i originální pokoj Auste a vila Sangailiných rodičů, na jejíž architektuře jsem mohl oči nechat. Pokud jde o obsazení, Aiste Dirziute je herecky skvělá, Julija Steponaityte v titulní roli už mě ale tak nebavila. Film si odnesl spoustu ocenění a nominací na filmové ceny - mj. na filmových festivalech v Athénách, Litvě, Stockholmu a Sundance, a podle mě vcelku zaslouženě, je to pěkný a divácky vstřícný festivalový film, který by měl každého fandu artové produkce potěšit (hlavní cílovkou jsou zde lidi se zájmem o LGBT filmy - film běžel na festivalu Mezipatra - a obecně festivaloví diváci; samotný motiv lesbického milostného vztahu je ale nakonec v závěru upozaděn a navrch získává u Sangaile nově objevená vášeň pro akrobatické létání). Abych jen nechválil - v druhé části (cca. od 50. minuty), kdy titulní postava bojuje se svou závratí a kdy se začne plácat ve svých divných psychických stavech, zlých snech, myšlenkách na sebevraždu, apod., se mi tam už vkrádala jistá nuda, což spolu s ohraným námětem můj dojem z filmu snižuje trochu dolů. Scéna, v níž se Sangaile a Auste společně řežou nůžkami, mě vyloženě otrávila. U scény, v níž se Sangaile poprvé proletí letadlem, mi pro změnu trochu vadilo vědomí toho, že létání je docela drahá sranda, takže se nechce moc věřit, že by ji ten chlapík vzal jen tak proletět zadarmo a nic za to nechtěl (ve filmu alespoň není řečeno, zda mu za to něco zaplatila) – ale to už je z mé strany asi vyloženě nimrání se v prkotinách. Zvláštní závěr „po 2 letech“ mě pak docela nepříjemně zaskočil – asi by se mi zde víc líbilo trochu jiné finální vyústění. Film podle mě sice nemá takovou zdrcující psychologickou přesvědčivost a emotivní naléhavost, jako třeba fenomenální 3 hodinová záležitost Život Adele, a celkově jsem v něm postrádal nějaký wow moment nebo větší emoce, kvůli nimž by se zapsal víc do paměti, mé teprve druhé setkání s litevským filmem (prvním byly Mizející vlny) nedopadlo ale nakonec vůbec špatně – film mě oslovil skvělým soundtrackem, výbornou kamerou i sympatickým obsazením. Za mě nakonec velkorysé 4 hvězdy. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Sangaïlé je krásným příběhem o mladé, lesbické lásce a dospívání. Snímek má osobitý evropsko-artový feeling a nádherný hudební soundtrack. Julija Steponaityte i Aiste Dirziute jsou krásné holky a každá má své zvláštní kouzlo. Žádné vyhrocené drama, emotivní, ani strhující scény. Vše hraje na přirozenou, příjemnou notu bezstarostného období mládí a jednoho léta. Období, kdy je možné, aby člověk prožil ty nejkrásnější chvíle, na něž nikdy nezapomene. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Sangaile" je podľa mňa síce veľmi pekným, príjemným filmom, kde skutočne je super sledovať naše dve hlavné hrdinky Sangaile a Austé, no na druhú stranu si myslím, že by som ocenil, keby film vedel svoju myšlienku podať trošku dynamickejšie a vedel lepšie prepojiť niektoré momentky. Plus musím povedať, že som už veľakrát videl scénku, kde sa hlavní hrdinovia rozídu, lebo sa niečo medzi nimi stane a potom sa vrátia k sebe. To sú staré veci, ktoré sú už trošku obohraté. Ale odhliadnuc od toho je film podľa mňa veľmi príjemný, scénky v ňom sú veľmi pekné na pohľad, veľmi krásna príroda a rovnako aj skvelá hudba. Pre mňa je to film, ktorý určite stojí za to vidieť a som zaň veľmi rád. Na romantické chvíle to určite stojí za to. Za mňa hovorím, aby ste si film čekli a užili si jeho príjemnú atmosféru. Je to dobré dielko. Hodnotenie: B+ ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama