Soukromá slavnost

Private Function, A

Komedie

Velká Británie, 1984, 94 min

Malcolm Mowbray

Rozpočet $-miliónovTržby USA $2,527,088Tržby Celosvetovo $-(1.2.2010)

"Ti, kteří používají frázi ´jsme jen lidé´ tak obhajují, že se chovají jako zvířata." Komedie vpravdě britská, ale jinak, než jsem čekal. Sleduje poválečnou situaci na britském venkově. Jídlo je na příděl, slavné impérium obývají věčně hladoví obyvatelé a nechtějí žít jen o čaji. Uzavřená společnost, do níž patří místní lékař, notář, řezník a účetní, proto načerno vykrmuje prase. Zanedlouho se má zúčastnit soukromé slavnosti na počest sňatku královny Alžběty II., a to jako hlavní chod. Do této prasečí aliance by se rád začlenil místní otloukánek, pedikér Michael Palin, aby vyhověl společenským ambicím své ženy Maggie Smithové. Brzy se ukáže, že po dobrém to nepůjde. Prase je třeba ukrást a vyjednat si podíl... V první řadě je třeba upozornit, že Soukromá slavnost není žádná laskavá komedie o čajových dýcháncích. Nevyhýbá se poměrně nechutným situacím. Natočeny jsou únosně, ale ve filmu se vyskytují s rytmickou pravidelností a vždycky záměrně v nějaké souvislosti s jídlem. Takže doporučuju se při sledování postít. Druhá důležitá věc je, že okolo Michaela Palina se sice celý děj otáčí jako sluneční soustava, ale sám pedikér je nejméně efektní postavou. Je to ten, jehož očima vše sledujeme a s nímž se můžeme nejsnáze ztotožnit, ale radím vám neočekávat od Michaela jeho obvyklé komediální exhibice. Ušetří vám to možné zklamání. No a velice rád vyzdvihnu Maggii Smithovou. Její role se pořádně dostane ke slovu až ve druhé polovině filmu, tam ale de facto převezme opratě všeho jednání a má tam několik velmi silných scén. K popukání je jedna z vrcholných, kde předvede koketní chování salonní dámy, které si tak dlouho přála uplatnit, za úplně jiných okolností, než si kdy představovala. 80%(8.1.2010)

Jak se dostat do lepší společnosti za použití prostředků nelučitelných se životem i zákonem - Maggie Smith exceluje v roli semetriky, Palin v roli mameluka a celé je to nadopované velmi suchým britským humorem. Lahůdková sušenka v čaji o páté.(30.11.2006)