Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sugestivní příběh dvou dospívajících dívek. Puberťačka Tracy sní o tom jak být COOL. A má pro tuto svou představu i svůj ideál. Je jím ostřílená spolužačka Evie, dívka bez rodinného zázemí. Ta uvede Tracy do "velkého cool světa", do světa nebezpečných nástrah a rychlých požitků, ve kterém hrají hlavní roli drogy a povrchní erotické zkušenosti. V citovém zmatku, plném neshod s rozvedenou matkou a konzumním otcem, který utíká od problémů, podlehá Tracy rafinovaným slibům zkušenější parťačky a pouští se na cestu nikam...

Třináctka je film o hledání a konfliktu s vlastní identitou, který k dospívání patří. Režisérka Catherine Hardwickeová se v něm i pomocí syrového oka ruční kamery (natáčelo se technikou Super 16) pokouší o svérázný pohled do nitra teenagerů a o pochopení sociálního kontextu jejich tápání. K tomu jí pomohl velmi autentický námět, který na základě vlastních zkušeností poskytla a scénáristicky se na něm i s režisérkou podílela herečka Nikki Reed (hraje Evie). Roli matky prvotřídně, jako vždy, zahrála Holly Hunter (např. Piano, Bratříčku, kde jsi?). Na festivalu v Sundance získal film cenu za režii, je i součástí programu mezinárodního bratislavského festivalu 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (197)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Kdo měl někdy doma puberťáka, který jel v "pohnutém" období jako Třináctka, bude jistě tolerantnější jak ke scénáři, tak k nerozhodné režii a "vychutná" si to v napjatém očekávání až do konce. Nominace Holly Hunter je na místě. Matku, v jejíž tváři se zračilo od "mám jí zabít a udělat si novou?" přes "kde jsem to posrala?" až po lavinu lásky k mámině holčičce, která se proměnila v cizího člověka, zahrála mistrovsky. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Herečky hrají vesměs velmi dobře - taková Even Rachel Wood si nominaci zaslouží o mnoho víc, než Holly Hunter, která nemá šanci vyniknout -, ale co je to platné, když scénář si hraje na intelektuální a sociálně podchynený náhled do života teen generace dneška. Režisérka vůbec nezvládla formu - a kulhá někde mezi efektně drsnými a ultracool záběry, které jakoby vypadly z parodie na akční filmy, a naturalistickým nahlédnutím do života tupejch třináctek, který zatraceně (promińte ten výraz, ale jinak to nejde) svrbí čára:-) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Milý deníčku, promiň že jsem tě poslední dva roky zanedbávala, zažívala jsem dost těžký období. Říká se tomu myslím puberta nebo tak nějak. Začlo to, když jsem na škole potkala Evie, ona měla vždycky ty nejlepší hadry a všichni kluci se za ní otáčeli. To já jsem nosila debilní ponožky se zvířátky a různé ujeté blbosti, které bych si na sebe už nikdy nevzala. Mámě jsem to tehda řekla natvrdo, že jako chci nové oblečení a tak… no, nakonec jsme splašili nějaké hadry ze sekáče za pár šupů. Evie mě konečně začala brát na vědomí a brzy se z nás staly nejlepší kámošky. To jsem ještě netušila jako je to stupidní kráva, ale nebudu předbíhat. Víš, Milý deníčku, chovala jsem se hloupě, ale pokud bych měla vinit jednoho člověka, bude to právě Evie. To ona mě přivedla k čórkaření, k tvrdému chlastu, k sexu se staršími kluky (bylo mi třináct, chápeš?) a hlavně k tomu hnusnému sajrajtu, myslím ty čuděsný sračky, ze kterých máš halušky jak blázen, ale nebudu zacházet do detailů, chci na to zapomenout. To víš, že když jsem se vygebená, jakože totálně na mol dopotácela domu, mamča chytla nerva, ale já radši dycky vysmahla to pokoje, abych třeba neschytala výprask od toho jejího přítele (to je taky takový chuj…). A takhle do šlo nějakou dobu: chlastačky, krádeže, kluci; často jsem byla úplně na kaši, ale líbilo se mi to, nepřemýšlela jsem nad následky, nevadilo mi, jak jsem prudila bráchu a matku a vůbec. A víš co? Nevadí mi to dodnes! Všechno, co jsem napsala, jsou kecy, kecy, kecy!!! To jsem tě vypekla, co? :)))))) P.S.: Tento příspěvek jsem psala pod vlivem LSD a vodky s bourbonem P.P.S.: Mám prý napsat, že kamera byla mrška neposedná a barevné filtry střídala jako Casanova milenky, že mladé děvočky se snažily seč jim síly stačily, že mnohé scény mohly být otevřenější, že v tom je hodně pravdy, ale že skejťáci byli stejně po všech stránkách vyzrálejší. Kdo to po mě chce? To bys rád věděl, co?“ 60% Zajímavé komentáře: maxi6, castor, Alexis ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně kontroverzní film jedné třináctileté holky, kterou originálně hraje čerstvě osumnáctiletá, aby nevznikly problémy, a její mámy, která se z toho všeho dokáže složit a jako herečka získat nominaci na herecký výkon. Nemůžu si pomoci, ale zdá se mi, že tento film je těžce o ničem. I když také jsem měl čest poznat podobné holky jako jsou v tomto filmu, ale nedokážu si to vysvětlit. Puberta možná dokáže cokoliv, ale být takový? Ať si laskavě uvědomí, že mají život před sebou a že to co je trápí je ještě nic oproti tomu, co je trápit bude. Nemůžu si pomoci, ale celkově mě film neskutečně rozčiloval. Od začátku do konce. A jak to tak vypadá, taky to tak bylo myšleno jen neskutečně zle a nudně. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dvě divky a jejich život. Problémy dospívání, sexuality(kterou si často vnucujou na úkor svých citů, jen aby nezůstali oprati ostatním dívkám pozadu a vyhověly těm "krásným" chlapcům). Autentický a syrový důkaz o dnešní mládeži, který si autorka scénáře sama zrežirovala a dostala do filmu všechno co šlo. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Tisíckrát omleté téma problémů dospívání, natočeno pro mě né moc sympatickým (touha být stejná jako nejoblíbenější holka na škole, "nakupování" různých serepetiček na sebe, výlety do města "na lov",... - tohle všechno mě nějak absolutně míjí - dá se říct, že podobnými zoufalci opovrhuji - zkažené dětství se dá kompenzovat i jinak), avšak zároveň - v rámci možností - nenudícím stylem (mimochodem, je poznat, že autorkou je žena). Jako klady bych uvedla velmi uvěřitelnou Evan Rachel Wood (kdo by si tehdy pomyslel, že za pár let bude tohle děvčátko chodit s vy-/zasloužilým Antikristem) a jednu absolutně dokonale kýčovitě geniální scénu, ve které jde lidská důstojnost i cokoliv jiného už definitivně stranou a zůstává jen zvířecí pud matky, která se snaží uchlácholit těžce zkoušeného potomka a olizuje mu rány (vzniklé sebepoškozováním). Bohužel, jediná scéna na celý film je trochu málo... ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Mark Mothersbaugh: 1. Mas - Kinky [4:20] ,2. Super Bad Girl - Iffy [4:17] ,3. The Equaliser - Clinic [3:43] ,4. Ivanka - Imperial Teen [3:17] ,5. (So I'll Sit Here) Waiting - The Like [4:37] ,6. Make It With The Beat - Folk Implosion [3:55] ,7. Beso - Carmen Rizzo [3:36] ,8. Killer Inside Me - MC 900 Ft. Jesus [4:53] ,9. Explain It To Me - Liz Phair [3:10] ,10. Lemon - Katy Rose [4:47] ,11. Pay Attention to Me - Orlando Brown [4:15] ,12. The Freshest - The Freshmaka [2:52] ,13. Nicotine - Anet [3:42] ,14. Bien Caliente - The Tormentos [4:03] ,15. The Shoot Out - Mark Mothersbaugh [1:09] ,16. Hit Me - Mark Mothersbaugh [1:47], ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Jako zástupce tohoto živočišného druhu musím být na stejné straně, ale jelikož jsem hříčka přírody a po všech stánkách ideál ženy, tak musím kroutit hlavou, co všechno dívky dokážou v době, kdy jim rostou první chloupky a plaší se hormony, udělat. Ale nebudu lhát, ač jsem nikdy nebyla a nebudu královnou krásy ani nejoblíbenější holka na škole a na světě, tak dokážu pochopit, chování a jednání Tracy, ale do jisté míry. Do míry únosnosti. Nevím, jaké to je mít „těžké“ dětství, ale dělat si ho ještě těžší v tak mladém věku, počkej až dovršíš třicítky, mladičká :o) Film ví, jak u lidí vzbudit ty nejbláznivější pocity a teď je musím zkrotit! ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Takovou třináctku jako je Nikki Reed bych si dal líbit :-) No jinak já asi film o puberťačkách, co se řežou do zápěstí, nakupujou hadry a šukaj s negrama, nedokážu tak úplně docenit. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

No drama o holčičích problémech dospívání a problémech v rodině. Je to sice dost natvrdo a výborně zahraný jak od Holly Hunter v roli matky, tak i obě role těch dívek sou exceletně zvládnutý, ale tyhle drama mě moc neberou, takový na mě moc velký psycho a moc velký hraní si s psychikou diváka ()

choze 

všechny recenze uživatele

Matka s dcerou puberťačkou na sebe hoďku a půl hystericky řvou a snímá je kamera z ruky. Neříkám, že je to vysloveně špatný film, po technické a herecké stránce mu nemám co vytknout a i když děti nemám, místy jsem se do matčiny bezmoci a zoufalství nad ztrácením dcery dokázal vcítit. Co mi vadilo bylo, že jsem se nedokázal ztotožnit s protivnou dcerou (ne že bych nechápal její motivaci, všichni dospělí jsou v tomhle filmu jen unavení slaboši) a celý film na mě působil dost odtažitě. ()

MoRTy 

všechny recenze uživatele

Není to špatný, ale ten konec je takovej nahovno - čekal sem, že se tam ještě něco stane. Ženský by neměly točit filmy ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Nevím co jsem od toho očekával. Po půl hodině jsem si uvědomil, že to co je ve filmu vidám v jednom kuse. Stačí se kolem sebe rozhlédnout. Poprvé jsem měl chuť odejít přímo ze sálu, ale instinkt mi říkal "Počkej ještě chvíli, Catherine Hardwickeová není tak blbá aby natočila film o ničem." Smůla instinkt se zmýlil a já nad ním vyhrál. Ale přesto jsem prohrál. Obětoval jsem 100 minut svýho života tím, že jsem se díval na blbost a mohl si užít při jiném filmu. (Byl jsem na Febiofestu). Naštestí mi to vynahradil snímek Samuraj, na který jsem šel poté. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

In this movie I completely fall in love with Evan Rachel Wood:) Myslím, že to byla právě Třináctka, kde jsem ji prvně poznala a začala zbožňovat tu její nadpozemskou krásu a přirozenost. Film věrohodně a realisticky zpracovává ono nelehké období v životě teenagerů, kdy se všichni hledají, experimentují, chtějí někam zapadnout a být obdivováni vrstevníky. Excelentní obsazení, zejména Nikki Reed coby protřelá a manipulativní kočka a Holly Hunter coby starostlivá máma. Film má dobrý scénář a spoustu silných momentů, kupříkladu Tracy a její sebepoškozování či scéna, kdy její matka zjistí, že její milovaná dcerka se "řeže." Tato scéna mě dostala a i slzy se objevily. V podstatě až v závěru filmu jsem si uvědomila, že tuto zdařilou sondu do života dospívajících dívek natočila vlastně Catherine Hardwicke. Zajímavé, jak v průběhu let může taková režisérka kvalitativně hluboce klesnout a přivést na plátna něco jako je fenomén dnešní mládeže, Stmívání. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi prekvapivá štúdia americkej spoločnosti priemernej strednej a nižšej vrstvy a pekne zobrazený spoločenský a morálny úpadok spôsobený zlákaním na zlé chodníčky. chýbal mi však lepší scenár a lepšie, reálnejšie zakončenie. Ale nedivím sa lepším svetovým (americkým) hodnoteniam. 55%. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

......Není to zas tak zcela bezduchý, špatně pojatý, bez skrytých odkazů během děje, naopak, vše tam je, ale velká škoda, že je to podáno nezvyklým střihem a stále stejnou kamerou a celou dobu se to plíží v jedné rovině. Nic proti tomu, ale po skončení produkce opravdu ty oči bolí. Kontroverznost, kterou zde Hardwicke tímto chtěla podkreslit, se minula účinkem. Podtext fimu a jeho přínos zřejmě má větší význam, než nám na první chvíli připadá. Americká konzumní společnost je zde v plném rozsahu zobrazena v celé její nahotě, lacinosti a pokleslosti ducha. Zároveň důkaz toho, že "dobré vychování" má hlavní kořeny v dobře fungující, milující a nepokrytecké rodině. Velice by mě také zajímalo, jak by si s tímto námětem poradil třeba Aronofsky. Podle skvělého Requiem myslím určitě mistrovsky...... ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

V době, kdy šel tenhle film do kin, mi bylo třináct, ale můj život měl se životem těch dvou holek v tomhle filmu hodně málo společnýho, dokonce bych řekla, že mi podobný lidi, co se snaží bejt za každou cenu cool, lezli na nervy. Ale na to každej kašle. Hlavní body příběhu jsou stejný jako u tuctu dalších: hlavní hrdinka se rozhodne razantně změnit svůj život, přidá se k partě, obdivuje ji celá škola, chová se jak kráva a na konci si začíná uvědomovat, co vlastně udělala. Velkým překvapením ale je, že příběh zdaleka není tak prostoduchej, jak by se mohlo zdát a že herecký výkony jsou tu na teenagerskej film skutečně mimořádný. On je celej ten film v pojetí teenagerského filmu hodně dobrej. Dokonce jako by se tvůrci snažili i o jakési drama a psychologii. Ale na to kašlu zas já, protože tohle je přesně jeden z těch filmů, se kterýma se prostě sžít nedokážu. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Výpověď dnešní mladé generace aneb taková sonda do života teenagerů, kteří udělají všechno proto, jen aby si připadali "cool". Pro někoho možná nadnesené a o ničem, ale ten příběh jednoduše říká pravdu. Ty holky byly ztělesněním toho, co nesnáším;upištěné pipiny nechávající si udělat piercing prostě jen z rebélie, testující všelijaké drogy, ignorující školu a autority (i když jsem sama byla kvítko:) ).. Přesto nemůžu souhlasit se zdejšími přemoudřelými názory, že takoví lidé si ubližují jen z čiré malichernosti a na pravé problémy by si měli počkat do třiceti, protože v období dospívání je ta psychika tak nevyvážená, že stačí "jen"rozvod a v člověku to vyvolá pocit, že se má nejhůř na světě. Ve třiceti je člověk už přeci jen otrkanější a vyrovnanější. Takže problémy teenagerů bych nezlehčovala, člověk nikdy neví, co se druhému odehrává v hlavě. Perfektní výkon Evan Rachel Wood. A přestože Hardwicke nemusím, alespoň se světu snažila něco sdělit.. ()

Reklama

Reklama