Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sugestivní příběh dvou dospívajících dívek. Puberťačka Tracy sní o tom jak být COOL. A má pro tuto svou představu i svůj ideál. Je jím ostřílená spolužačka Evie, dívka bez rodinného zázemí. Ta uvede Tracy do "velkého cool světa", do světa nebezpečných nástrah a rychlých požitků, ve kterém hrají hlavní roli drogy a povrchní erotické zkušenosti. V citovém zmatku, plném neshod s rozvedenou matkou a konzumním otcem, který utíká od problémů, podlehá Tracy rafinovaným slibům zkušenější parťačky a pouští se na cestu nikam...

Třináctka je film o hledání a konfliktu s vlastní identitou, který k dospívání patří. Režisérka Catherine Hardwickeová se v něm i pomocí syrového oka ruční kamery (natáčelo se technikou Super 16) pokouší o svérázný pohled do nitra teenagerů a o pochopení sociálního kontextu jejich tápání. K tomu jí pomohl velmi autentický námět, který na základě vlastních zkušeností poskytla a scénáristicky se na něm i s režisérkou podílela herečka Nikki Reed (hraje Evie). Roli matky prvotřídně, jako vždy, zahrála Holly Hunter (např. Piano, Bratříčku, kde jsi?). Na festivalu v Sundance získal film cenu za režii, je i součástí programu mezinárodního bratislavského festivalu 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je jistě velmi zajímavý film. Tak úžasně syrový, chladný a odtažitý. Měl jsem v průběhu filmu pocit, jako bych byl zkoušen, kolik toho ještě vydržím a jestli dokážu film dokoukat až do konce, nebo ne. Jedna psychika deptající scéna za druhou, tohle je docela náročná záležitost a nevím, jestli by jí každý snesl. Navíc dívat se na to před spaním také nebylo nic potěšujícího. Ale těžko říct, jestli by se tohle mohlo stát i v reálu. I když Amerika je země neomezených možností, takže proč ne. Někdo by také tento film mohl brát jako návod matkám mladých dívek, čeho se vyvarovat. Ale jako film je to kromě zajímavé výpovědi o kritickém věku třinácti let také docela psychická deptačka, kterou doporučuji jen těm nejotrlejším. A proč jsem se rozhodl pro tři hvězdičky? Důvodů je několik. Film se opírá o důvěryhodné herecké výkony, temné nebo nevýrazné barvy, a samozřejmě scénář. A právě herecké výkony a vhodně zvolená scénografie je to, proč volím tři hvězdičky. Scénář je zajímavý, to bezesporu, ale není natolik excelentní, abych zvýšil hodnocení. Každopádně Holly Hunter jako starostlivá matka, jež je deptána svou dospívající dcerou mi navždy utkví v paměti stejně jako Evan Rachel Wood v roli nezdárné a neposlušné dcery. Jedná se o zajímavý filmový zážitek, ale rozhodně ho nesledujte, pokud jste zrovna v rozverné či dobré náladě, protože tenhle vám jí veškerou sebere už po polovině filmu... ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Tracy (Evan Rachel Wood) prožívá bouřlivé dospívání, kdy chce přestat být malou holčičkou, a chce být mladou slečnou. K tomu je potřeba změnit kamarádky, zalíbit se nejhezčí holce na škole (co na tom, že je to pěkná potvora, která ji naučí krást, lhát, brát drogy - hlavně je In). Toto těžko nese jak její matka (Holly Hunterová) tak i celé její okolí... Ten kdo čekal obyčejnou teenagerovskou komedii plnou fekálního humoru bude asi zklamán. Sice je o teenagerech, ale vůbec není komediální ale naopak velice drsný. Jojo, když mladé holce rupne v bedně ... ()

Reklama

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Som mimoriadne prekvapeny celkovo (cest vynimkam) negativnym hodnotenim tohto filmu. Podla mojho nazoru ide o velmi dobru sondu do zivota dospievajucej mladeze, neuchyluje sa k zbytocnym detailom Ken Parku, ale na druhej strane nedosahuje naliehavost Kids. To co robi vsak tento film vynimocnym oproti obom spominanym su herecke vykony Holly Hunter a mladej E.R.Wood, ktora svoju dospievajucu antihrdinku zvladla skutocne uctyhodne...myslim si, ze v dnesnej dobe prihluplych teen filmov je Thirteen aspon akym takym balzamom. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Pokud někdo měl takovou pubertu a rozhodne se o tom natočit film - tak se to v tomto snímku dost povedlo. Rachel Wood a Reed jako dvojice, se kterou to mlátí horem dolem a Holly Hunter, která si svůj život řídí tak nějako po svém...Je to skvělý film, který si nebere servítky a jestli tohle opravdu někdo prožil, tak palec nahoru a pak rychle dolů...Všechny 3 hlavní představitelky odvedly skvělou práce a ráda se na snímek zase někdy podívám, jelikož ono to možná vypadá jako každý jiný film o pubertě, ale tenhle bych pouštěla na základní škole, aby holky viděly, do čeho můžou spadnout a jak to dopadá. Tenhle totiž není slaďoučký a šťastný, jak by se zdálo - tady jsou vrcholy i pády... ()

moviefilm 

všechny recenze uživatele

Trinástka rozhodne nebola až taká strašná, ako tu niektorí píšu, no jednoznačne mohla byť lepšia. Slabý scenár a nudnú réžiu zachraňujú vynikajúce herecké výkony Holly Hunter, ktorej všetku beznádej, strach a materinskú lásku bez problémov uveríte a Eva Rachel Wood, ktorá svoju premenu z dobrého dievčatka na zlé hrá ohromne. Tiež kamera a strih vytvárajú spolu s hudbou tú správnu atmosféru. Koniec koncov to vôbec nebolo až také zlé a váhal som, či dať 3, alebo 4*, no katastrofálny záver (a povedal by som, že jeden z najhorších koncov) ma donútil dať iba 3*. Skoda, nebyť toho záveru a hrozného scenára (a réžie), mohlo to byť 90-100 percentné... ()

Galerie (44)

Zajímavosti (16)

  • Evan Rachel Wood byla za tento snímek nominována na Zlatý globus. (Terva)
  • Oblečení a make-up použitý ve filmu patřil ve většině případů samotným hercům. (Ozo)
  • Tracy měla původně hrát Nikki Reed. (Ozo)

Reklama

Reklama