Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (172)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Nepříjemný náhled do duše hudebního génia. Takhle tisnívé a depresivní pocity už jsem u dokumentu nezažíval ani nepamatuju. Zároveň jsem si však naprosto užíval všechny ty režijní nápady plné animovaných sekvencí a psychedelických záběrů, které tento zdánlivě "obyčejný" dokument povyšují na zcela jinou úroveň. Jen škoda, že režisér nedokáže téma dotáhnout až na dřeň. Ostatní členové Nirvany jakoby tu vůbec neexistovali, přitom jejich názory na Kurtovy stavy by mě hodně zajímaly. A skutečnost, že se snímek prakticky nezabývá samotnou sebevraždou a je useknut malinko necitlivě, mě také trochu zklamala. I přesto jde však o hodně povedený kousek, který je povinností nejen pro hudební fanoušky. ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Oh my God.....Slzy mám až v pupku.Milujem všetko,čo sa len mihlo okolo Grounge,Nirvanu nevynímajúc.Tento dokument je dokonalý.Nádherný.Skvostný.Curt Cobain forever..... ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Nesmlouvavě vtahující pohled do náhle ukončeného života jednoho z nejvýraznějších hudebníků novodobé kytarové éry. Natřískané emocemi, autentické, pravdivé. Ale hlavně šokující v tom smyslu, kolik nového a zásadního toho snímek dokáže ve dvou hodinách sdělit. Cobain trpěl nejen jako ostře sledovaný umělec, nýbrž i jako útrapami stíhaný člověk, a HBO se tuhle pravdu nebojí ukázat v celé její kontroverzní děsivosti. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Brett Morgen je bez diskuzí luxusní režisér dokumentů. Po dokumentární stránce se nedá absolutně nic vytknout. Opravdu velkolepé nahlédnutí do života i duše jedné hudební legendy.Od opuštění tátova šourku až po opuštění tohoto světa. Přiznám se, že nepatřím ke skalním fanouškům Nirvany ani Cobaina. Jejich skladby nejsou mým denním chlebem, ale líbí se mi. V dokumentu mě nejvíce fascinovaly zřejmě animované pasáže, které ve zkratce shrnuly zejména jeho komplikované dospívání. Zajímavé byly rozhodně i jeho smažkovské lapálie, které tvořily snad i většinu jeho života. Zhlédnutí dokumentu hodnotím určitě jako přínos. Rád jsem nakoukl do duše a soukromí punkrockové hvězdičky a svým způsobem i hudebního inovátora. Docela mě překvapilo, k jakému materiálů se podařilo tvůrcům dostat. Dokument je až neuvěřitelně otevřenou výpovědí bez jakéhokoli přikrášlování. Tak to má být. Viděno v rámci Filmové výzvy. Film jsem dostal od uživatele ytheri. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Jedinečný životopisný dokument o "heroinovém králi" Kurtu Cobainovi, od jeho hyperaktivního dětství a pubertu, až po světovou slávu, drogy a smrt. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Začátek 90. let byl díky Nirvaně k nepřežití. Pak se Kurt zabil a bylo jí všude ještě víc...:( Čas dávné antipatie celkem odvál, takže jsem se podíval na život slavného heroinového závisláka. Brett Morgen to vzal fakt poctivě, takže trvá skoro hodinu, než se dostane k hudebnímu průlomu Nirvany v roce 1991. Spousta neviděných záběrů a neslyšených kousků hudby také stojí za pozornost. Ale nejlepší ve filmu nakonec byly dvě animované pasáže, což mě celkem dostalo. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tešil som sa na tento dokument. Rocková hudba a Nirvana, to je žáner, ktorý môžem, hoci Kurt Cobaina som nikdy nepreferoval. Po vzhliadnutí na tento snímok som si ale chuť nenapravil ani názor na neho nezmenil. Máme tu prierez jeho detstvom až po slávnu krátku éry Nirvany. Potom pol dokumentu jeho múdra ženuška kecá o tom, kto bol väčší feťák. Myslím, že dokument sa celkom nevydaril a skôr stavia Kurta do ešte horšieho svetla. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to o Cobainově osobě , ne osobnosti. není to zkoumání důvodů jeho sebevraždy. Je to o jeho empatii a citlivosti. Dvacet let se Cobain stále rozebírá, ale Morgen diskusi posunul na vyšší úroveň. Jeho verze je hodně depresivní a tragická. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Ako jeden z mála (hahaha) som na Nirvane vyrastal, preto je pre mňa tento dokument viac než len púhym filmovým produktom. Je v tom aj dávka sentimentu, nostalgie, spomienok atď. Hudba je nadčasová a stále geniálna. Ale k veci... dokument ako taký je veľmi fajn, len tu chýbajú niektoré nevyhnutné postavy (napr. Dave Grohl, Butch Vig,...), naopak, to čoho je až moc je Courtney. Je jasné, že to chcela mať pod palcom a spraviť zo seba skvelú ženušku...myslím,že znalci a pamätníci poznajú aj druhú stranu mince. Každopádne, som veľmi rád za tento dokument, RIP Kurt a idem vypiecť Nevermind! 4,5*/5 ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Komplexně zpracovaný dokument, za kterým muselo být nehorázně moc hodin v archivech a nehorázně moc škemrání a přemlouvání všech přítomných přátel a příbuzných. Pokud chcete vidět Kurta v šatech desetileté holčičky, jděte do toho. 8/10 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jestli se chcete dozvědět základní i vedlejší životopisná fakta o Kurtovi Cobainovi, tak z tohohle filmu je nezískáte. Snímek rozehrává frontmanovu povahu, myšlenkový svět, stíhy a děsy pomocí montáže domácích videí, animováním Cobainových kreseb z deníků a vzpomínek jeho rodiny a známých, které se soustředí zase spíš na Cobainův projev nebo na to, jak ho vnímali a ne, kdy se co stalo, nebo kdy měli jaký koncert. ____ Film vás prostě vtáhne do Cobainovy hlavy a je to hodně inspirativní, i když temný zážitek. Skoro jako bychom jeli prapodivným zábavným parkem nápadité deprese a nepřekonatelné osamělosti, kdy velmi brzy zjistíme, co bude tou poslední "atrakcí". Jakoby měl svůj konec v sobě otištěný už od puberty. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Povedenej dokument, hlavně do doby, než tam nakráčí Courtney (btw strávit s touhle ženskou byť jen jeden den, tak si tu hlavu prostřelím taky...). Kurt byl hodně složitá povaha a při pohledu na jeho dětství, resp. mládí se ani není čemu divit. Svojí hudbou ovlivnil spoustu lidí a byl rozhodně nejzásadnější rockovou postavou poslední dekády, kdy hudba ještě za něco stála, přestože on tohle nikdy nechtěl, vzor naprosté antihvězdy, a i když o tomhle kecá kdejaká star, jak jí ta sláva hrozně unavuje, Kurtovi to rozhodně věřím. Dokument skalním fanouškům asi nepřinese nic moc nového (to už asi ani nejde), ale nabízí zajímavý pohled na rozervanou duši jednoho hudebního génia. (Vrchol filmu: záběry Kurta z dětství a záběry, kdy Kurt není rockovou hvězdou, ale ("trochu" neortodoxním) rodičem). A btw zapomeňte na Smells Like Teen Spirit, tohle je teprv pecka! ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Toto je proste nekonvenčnosť a bláznovstvo v spojení s určitou dávkou geniality, no zároveň aj druhým extrémom šialenosti a svinstiev. Taká, aká bola jeho tvorba, bol štylisticky aj dokument o ňom, no chýba mi tú väčšia hĺbka jeho diel, lebo nemyslím, že jeho život bol taký úplne ako tu o ňom hovorili, že tie drogy bral iba tak z roztopaše alebo depresií bez ničoho, nejaký ten duch toho mi tu chýbal a preto to nemôžem hodnotiť nejak extra dobre, aj keď paradoxne také tie formálne veci to spĺňa. Prečo akurát u Nirvany sa niečo tvári ako niečo viac a pritom to je zas len akoby tá klasika, to je divné, lebo nemyslím, že v ňom nič nebolo, že to bol len feťák túžiaci po normálnej rodine, ktorú nakoniec nemal nejak normálnu a ktorého texty sú bez výpovednej hodnoty. Ozaj si myslím, že v ňom niečo bolo, čo sa možno držalo pod povrchom, čo sa normálne nezrealizovalo, aj keď to by zas nesedelo s jeho smrťou a s tým, čo mal napísať do listu na rozlúčku, neviem, ale necítim to úplne ako to správne vyjadrenie jeho tvorby, myšlienok a života. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Animované pasáže boli zaujímavé, Cobainove detstvo, školské obdobie a láska k umeniu nemenej. O to viac však zamrzí, že mnoho informácií z dokumentu o ňom bolo už dávno známych a vo výsledku ma tak ani nemohlo nič prekvapiť (čo je však na druhej strane dobré, keďže to len dokazuje, že je Kurt obyčajný človek s vlastnými problémami a poruchami, nie len kontroverzná superstar). Prekvapivo sa dokument nezaoberal Kurtovou smrťou (to už zvládli ostatné dokumenty, nesúce sa len na kontroverznom vzťahu s Courtney), ale jeho životom, čo je správne a ľudské. Nakoniec tak môj jediný väčší problém bol, že ma to nijak emocionálne nezasiahlo, asi preto, že Kurt ani Nirvana nikdy neboli veľmi dôležitou súčasťou môjho života. ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Nejsem rocker v tom "pravým slova smyslu". Prostě nekouřím, piju málo a nedělám další drsňácký chujoviny. Na druhou stranu o sobě tvrdím, že mám rockerskou duši. Což je i hlavní důvod toho, proč jsem se na dokument o velikánech mnou milovaného hudebního žánru podíval. Vlastně ani nejsem fanoušek Nirvany. Jasně několik songů znám a líbí se mi, ale tím to hasne. Ale i přes to se mi jeví tento dokument, jako vynikající sondou do rozervané duše a geniálního mozku jednoho z nejslavnějších feťáků. 80 procent za mimořádně depresivní tón celého výtvoru. Nedoporučuji nervově labilním jedincům :-) ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Sice lehce zklamani (Necekat od toho nic investigativniho ohledne smrti, nebo detaily ohledne samotne hudby z produkcniho hlediska). Ale jinak pomerne slusny biopic od narozeni po smrt. Jinak navod k nesmrtelnosti - 1. Zacit fetovat. 2. napsat pod vlivem par sjetych songu. 3. Najmout si Butche Viga at z toho zprodukuje kvalitni album. 4. Ustrelit si hlavu. 5. Status legendy na dalsich xxx let. 6/10 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanoušek Nirvany a jejich hudbu jsem nikdy nevyhledával, v jedné době jsem ji dokonce docela nesnášel. To už pominulo a jejich písně mohu poslouchat. Tenhle dokument je ale naprosto skvělý. Výborná ukázka filmařiny a toho, když si někdo dá opravdu práci s formou a střihem a poskládá materiály natočení přímo dokumentovaným nebo jeho blízkými, s materiálem, který je vytvořen pro film. Neskutečná přidaná hodnota je například v animovaných pasážích. Takhle si představuji skvělý dokument. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Nirvanu jsem nikdy nijak zvlášť nehltal, ovšem tohle je natolik kvalitní dokument, že musí přitáhnout i zraky zapřísáhlých odpůrců mastných vlasů a károvaných košil. Jako bychom sledovali časosběrnou nálož emocí Heleny Třeštíkové s bezvadným soundtrackem. S přivřeným okem tam pálím rovnou pětku, hlavně za ten vygradovaný závěr v rodiném kruhu. Obsahově robustní a bravurně sestříhaná sonda do roztrhané duše jednoho kluka se sympatickým kukučem. Drogy jsou prevít, víme? ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Navzdory tomu, že Cobain neměl rád rozhovory a tvrdil, že stačí, když za něj bude mluvit muzika (což se připomíná i v tomto dokumentu), má někdo potřebu šťourat se v Cobainově soukromí i dvacet let po jeho smrti. Ve výsledku z filmu čiší spíše snaha Courtney ukázat, že ji Kurt opravdu miloval. A tak otevřela soukromý archivy a diváci mohou sledovat nekonečný sekvence domácího videa, kterak se Courtney prsí na kameru a dělá s Kurtem blbosti jako každej druhej jouda, co si kdy pořídil kameru. ()

Reklama

Reklama