Reklama

Reklama

Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny

  • Velká Británie Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Na konci prvního filmu KOKUSA (Kouzelnícký kongres USA) zajme s pomocí Mloka Scamandera (Eddie Redmayne) mocného černokněžníka Gellerta Grindelwalda (Johnny Depp). Grindelwald ale splnil svou hrozbu, že uteče z vazby, a začal shromažďovat své stoupence, z nichž většina vůbec nic netušila o jeho skutečných cílech: připravit vládu čistokrevných čarodějů nad všemi nemagickými bytostmi. Ve snaze zmařit Grindelwaldovy plány, Albus Brumbál (Jude Law) získá svého bývalého studenta Mloka Scamandera, který souhlasí s tím, že pomůže, aniž by si uvědomoval, jakému nebezpečí se tím vystavuje. Bitevní linie jsou vytyčeny a ve stále více znesvářeném světě čarodějů je podrobena zkoušce láska a loajalita, dokonce i mezi nejvěrnějšími přáteli a rodinou. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (4)

Trailer 5

Recenze (811)

somnar 

všechny recenze uživatele

Myslím, že se tady naplno ukazuje, že udělat hlavní postavu z nezajímavýho roztržitýho dobráka, kterýmu je hlavní padouch ukradenej, a kouzelnický dějiny jdou kolem něj, byla prostě obrovská chyba. Ve Fantastických zvířatech to k sobě osudově přitahuje jen Grindelwalda s Brumbálem, Mlokovi musí Rowlingová "dopřát" jen veletrapnou romantickou linku, která se zauzlí jedním hloupým nedorozuměním. Nejhorší je, že to celý působí, jako kdyby to psal nějaký fanoušek rodokmenů, a nejvtipnější je, jak to vždycky uhne ke kříšení potterovský nostlagie, jenom když to trochu může. Tu nezajímavou mladou stafáž ale nakonec musí opravdu zachraňovat rozšafnej Brumbál a dokonce i Johnny Depp (!) na své Trump rally. Vymluvilo mi to díru do hlavy. 50% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Wizarding world sága s nejpitomějším názvem je tu po dvou letech zas a jak napovídá slabé hodnocení, já se moc dobře nebavil. Tentokrát je to hodně o sympatiích. Přestože většinu původních filmů mám rád a vyrůstal jsem na nich a jedničku Fantastických zvířat jsem si celkem užil také, ač nemám sebemenší potřebu je vidět znovu, dvojka mě chytla až v závěrečném "souboji," který není nic objevného sám o sobě, ale aspoň dojde na pár alespoň trošku zajímavých zvratů. Herecky mě tu bavil pouze samotný Grindewald a Brumbál, Law i Depp jsou cool a věděl jsem, že jestli to může nakopnout, tak oni..to by ovšem museli mít výraznější role. Hlavní tu jsou totiž mí neoblíbení Eddie Redmayne a Katherine Waterston, vyloženě iritující Ezra Miller (v dalších dílech bude bohužel více) a Dan Fogler, jehož skřeky a imbecilní momenty mě iritovaly už minule. Velice slabá skvadra, při jejímž pomyšlení, že nás to čeká ještě třikrát, mě teda vůbec netěší. A také si nemyslím, že je úplně moudrý krok, aby tolik dílů točil jeden režisér (už od HP5). Propříště už prosím změnu, Yates už z toho nic pořádného nevykřeše. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO Scala/// Obsazení 7/10 Děj 6/10 Hudba 8/10 Efekty 8/10/// PLUS: myslím si, že pro fanoušky je to filmový dárek, který si budou naplno užívat, hudba je vskutku poutává a akce a efekty ohromí, plus potěší spousta detailů a odkazů, jo líbilo se mi jméno Týna... :-) MÍNUS: pro nezasvěcené, nebo pro ty co nečetli knihu to bude náročnější podívaná, už první díl dokázal sice fungovat jako samostatný film, ale od druhého dílu se čeká větší znalost látky/// Shrnutí: Bylo to krásné, úchvatné, kouzelné (jak jinak), ale taky trochu náročné na orientaci - původní filmy mě tolik nezasáhly. Řekl bych ale, že fanoušci musí být nadšení./// Celkem 70%/// ()

dennykr 

všechny recenze uživatele

Film, který má k Rowlingové blíž než všechny Potterovské adaptace dohromady. Spisovatelka (a nyní scénáristka) měla konečně možnost vyprávět tak, jak je zvyklá – do pozadí ustupuje dramatická zápletka o záchraně světa a dvě hodiny sledujeme prozkoumávání všemožných zákoutí fikčního světa. A to mi vlastně vyhovuje. Vždycky jsem měl radši její exkurze ke studentské detektivce a středoškolskému dramatu v důkladně zmapované kouzelnické společnosti, než celý ten (trochu otravný) příběh „chlapce, který přežil“. V každé knize si Rowlingová dávala záležet na tom, aby do posledního detailu popsala fungování různých systémů (kouzelnický a mudlovský svět), institucí (Ministerstvo kouzel, Bradavice, koleje), zájmových skupin (Smrtijedi, Fénixův řád, Brumbálova armáda), specifických lokací (Prasinky, Zapovězený les) a především velkého množství vztahů mezi hrdiny. Druhá Fantastická zvířata pracují podobně. Ano, dají se shrnout jako film, v němž „má Grindewald sraz“ a „Mlok sto třicet minut pátrá a nic nenajde“, ale byla by to škoda! Naopak navrhuji obrátit pozornost k objevování nových součástí fikčního světa (kouzelnická Francie, Cirkus Arcanus, Francouzské Ministerstvo kouzel), prozkoumávání nových vztahů (Mlok – Theseus – Leta, Grindewald – Brumbál, Credence – Nagini – Grindewald), ale i prohlubování vztahů dříve ustavených (Jacob – Queenie, Mlok – Tina). Nehledě na to, že všechny postavy jsou vystaveny působení dvou odlišných systémů, které zastupují Grindewald s Brumbálem a postupně se drolí do osobních podzápletek. Důležitou roli pak hrají samotná fantastická zvířata – Niffler, Kelpie, Matagot a Zouwu přináší vždy fascinující a odlišné typy atrakcí. // Grindelwaldovy zločiny jsou spíše o testování alternativních způsobů vyprávění v hollywoodském filmu, které sice můžeme chápat jako selhání, ale mnohem větší odměna přichází ve chvíli, kdy přistoupíme na jejich pravidla. Svět se nepřizpůsobuje vyprávění, ale vyprávění světu. // Nehledě na nádherně nedoslovné a nestigmatizující vyobrazení Aspergerova syndromu u hlavní postavy. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Další z vody uvařená nastavovaná kaše, v níž se pomaličku schyluje k souboji mladého Brumbála s Grindelwaldem, ale skutečně jen schyluje - a ještě to zřejmě několik filmů potrvá. Řídký a uměle natahovaný příběh, stojící víceméně pouze na nahánění jednoho čaroděje po Paříži (kupodivu ne Grindelwalda), se Rowlingová a spol. neúspěšně snaží zaplnit vedlejšími podzápletkami s veskrze banálními nesnázemi nemalého množství postav, z nichž některé jsou představeny jen proto, aby ve filmu byly, ale za celou dobu neřeknou ani neudělají nic zásadního (a zřejmě se toho od nich dočkáme až v dalších pokračováních). Na pozadí je za tím cítit jakýsi náběh na epochální příběhový oblouk o osudovém střetu dvou největších čarodějů své doby, film jako takový ale žádný velký příběh nevypráví a jen se veze na okrajových vlažných romantických liniích svých hrdinů, potterovské nostalgii a digitálních zvířátkách, sloužících čistě pro okrasu. Vizuálně je to krásné a plné nápaditých a zábavně realizovaných podnětů, to z toho ale dělá jen lunapark barevných atrakcí a nenaplněných příslibů. ()

Galerie (109)

Zajímavosti (31)

  • Ve filmu se objevila i profesorka McGonnagall (Fiona Glascott), ta však v době děje ještě neměla být ani na světě – narodila se až o 8 let později v roce 1935. (kaculehou)
  • Po kontroverzním obsazení Johnnyho Deppa (Grindelwald) vzbudil na Twitteru rozhořčení u mnohých fanoušků i pátý trailer, ve kterém je odhaleno, že Voldemortův (Ralph Fiennes) had Nagini je ve skutečnosti zakletá žena, maledictus. Tu ve filmu hraje jihokorejská herečka Claudia Kim. Mnohým fanouškům vadilo, že asijská žena hraje někoho, kdo je v pozdějších filmech doslova „mazlíčkem“ bílého muže. (hansel97)
  • Proti obsazení Johnnyho Deppa kolovala po internetu petice poté, co vyšlo najevo, že se jeho bývalá manželka Amber Heard stala obětí domácího násilí. Spisovatelka a scenáristka J. K. Rowlingová i režisér David Yates se herce zastali a utvrdili jeho pozici v roli Grindelwalda. (hansel97)

Související novinky

Fantastická zvířata nemají fantastické příjmy

Fantastická zvířata nemají fantastické příjmy

18.04.2022

Ještě než do kin šel první díl Fantastických zvířat, autorka J. K. Rowling potvrdila, že se počítá celkem s pěti filmy. Tehdy ale ona ani studio Warner Bros. netušili, jak sestupnou tendenci bude… (více)

Harry Potter se dočká seriálu

Harry Potter se dočká seriálu

25.01.2021

A máme tu další televizní projekt, který byl nejspíš jen otázkou času. Streamovací služba HBO Max totiž ohlásila, že chystá seriál ze světa Harryho Pottera. Má to ovšem jeden malý háček - žádný… (více)

Batman našel svoji Catwoman

Batman našel svoji Catwoman

15.10.2019

Můžete spustit fanfáry, Batman režiséra Matta Reevese totiž oficiálně obsadil Catwoman. Po mnoha spekulacích, kdy se o roli v Hollywoodu ucházela snad polovina atraktivních hereček pod třicet, totiž… (více)

Třetí Fantastická zvířata se odsouvají

Třetí Fantastická zvířata se odsouvají

30.04.2019

Studio Warner Bros. oznámilo nové datum premiéry pro třetí díl fantasy ságy Fantastická zvířata od spisovatelky J. K. Rowlingové. Snímek nakonec dorazí až 12. listopadu 2021, tudíž tři roky pro… (více)

Reklama

Reklama