Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do jakési země, jejíž národ je plamennými projevy diktátora právě úspěšně přesvědčován o své nadřazenosti a oprávněnosti vojenské expanze, se rozšířil bacil silně destruktivní formy malomocenství. Je nazýván morbus Tshengi nebo lidově „bílá nemoc". Jediný, kdo proti němu vyvinul účinný lék, je lékař chudých jménem Galén. Odmítá však tajemství svého medikamentu prozradit, dokud mocní maří lidské životy válkami. (NFA)

(více)

Recenze (280)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Obrovské herecké osobnosti svádějící souboj o životy lidí a zemi....naši zemi. Nezapomenutelná a nadčasová hra Karla Čapka došla velmi důstojného filmového zpodobnění, avšak svět se stále nepoučil... A i tady musím říct, že do některých věcí již netřeba zasahovat neb dokonalost sama jsou. Díky doktoru Martinovi (jenž přinesl do filmu i dvě nové silné scény) nemá Bílá Nemoc i přes závěrečný monolog Mistra Štěpánka takovou sílu jako původní verze a nelze mi dát jinak skvělému zpracování plný počet...80%. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Povedené filmové zpracování známého Čapkova románu nabízí spoustu známých hereckých jmen podložených i velmi dobrými výkony. Škoda jen, že čas někdy zanechá na filmech své stopy a pak se musíme smířit s méně kvalitní kopií. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Karel Čapek již tenkrát napsal velmi nadčasové dílo odrážející atmosféru tehdejší doby. Je až překvapující, že se v té době zrodilo jeho filmové zpracování, které čerpá z relativně krátkého příběhu a dokáže zaujmout na dlouhou dobu, respektive na 103 minut, ve kterém se prakticky nic moc neděje ale opravdu zajímavě se běh událostí ve fiktivní zemi sleduje až k vyvrcholení, které v radostném podtextu zní z dvou opačných stran neradostně. Bílá nemoc je i tak pro mě jeden z mála černobílých filmů, které mě už jako malého dokázali zaujmout a to jsem samotové dítě. --- Válka to je krásná věc. To je pro naše muže to nejlepší. Udeřit na pravém křídle... ()

T2 

všechny recenze uživatele

neskutočný film a ešte na dobu vzniku veľké dielo, jeden z najlepších Českých filmov, úžasná práca s obrazom a sila ako bravúrne je podaný obsah /100%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý přepis Čapkova díla plný kvalitních herců. Hugo Haas má štěstí, že Čapkova tvorba je velmi dobře zfilmovatelná a Bílá nemoc je toho velkým důkazem. Filmová podoba je věrohodná, příjemná a s perfektně obsazenou postavou dr Martina, který vymyslí lék na Bílou nemoc se přibližuje dokonalosti. Stáří filmu je patrné, ale myšlenka je věčná, bohužel stejně věčná jako války. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Bílá nemoc film z roku 1937. Podle divadelní hry od K. Čapka, spolu s Krakatitem, podle mého dva nejlepší dramatické filmy zfilmované podle Čapkových původních předloh. Protiválečné podobenství : Hugo Haas (jako dr. Galén), který si mimochodem napsal i scénář, asi ve svém nejlepším snímku alespoň co se týče dramatického ztvárnění, určité závažnosti a vážnosti ale také jednání. Haas nepředvedl jen pouhý záznam z divadelního představení ND ale on tam dal i kus svého já. A tím si myslím že vzniklo naprosto stylově čisté a svébytné dílo, po filmařské stránce neuvěřitelně poctivé řemeslo. Ještě bych vyzdvihl výkon Zdeňka Štěpánka v roli maršála a ten Vydrův (baron Krog), Dostálův (ministr propagandy) a Karenův (profesor dr. Sigelius). V té době nevznikalo až zas tolik vyjímečných a dobrých filmů alespoň co se týče dramat. Jen si vzpomeňte jak je to už dlouho co ho ČT nevysílala snad osm let? Myslím si že by tento film měla častěji zařazovat do svého programu. Dávám 4* k těm pěti chybí ale jen malinko. Možná kdyby tam přeci jenom byla některá ta exteriérová scéna navíc tak bych o tom popřemýšlel. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

"Více místa!" Nesmělý intelektuál a pacifista dr.Galén proti sebevědomému militaristovi Maršálovi, obětavý Haas v předchozí válce zachraňující vojáky proti Štěpánkovi obětujícímu vojáky za hrdinná vítězství . Bílé nemocniční zdi a lékaři v dokonale bílých pláštích kontra černé vojenské holínky snímané v detailu na dlaždicích se vzory blízkými hákovým křížům. A k tomu šedý zmanipulovaný dav provolávající slávu Maršálovi, který jim slibuje více životního prostoru, a jednotlivci těšící se na kariérní postup díky uprázdněným pracovním místům v továrnách vyrábějících nové zbraně pro silný národ po starších lidech umírajících na Bílou nemoc . Silný film vzniklý v těžké době roku 1937. Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=0le6lCrTgZM ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Hereckým představitelem Dr. Galéna pro mě navždy zůstane Hugo Hass a to ať ho v minulosti, současnosti či budoucnosti hrál, hraje nebo bude hrát kdokoliv. Jinak perfektní sonda do totalitně zfanatizovaného státu. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Kdysi mě rozladil konec totálně odlišný od předlohy, ale v sedmatřicátém už Mnichov dýchal na krk proklatě mrazivě a zřejmě to znělo ještě tisíckrát krásněji - dělat mír... ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Čapkovo protiválečné drama natočené v roce 1937, prakticky v poslední možné době. V roce 1938 přišel Mnichov a náš osud se zpečetil. Na Vánoce Karel Čapek zemřel, což jej jistě zachránilo před krutou smrtí v koncentračním táboře či brzké popravě. Ve filmu se v netypické roli objevil Hugo Haas a potvrdil, že umí zahrát i nekomediální roli. Jeho Dr. Galén je skutečně tragickou postavou tohoto odvážného dramatu, který upozorňuje na nebezpečí nacistického Německa. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Věčný mír. Vždyť je to přímo zločin. Zavřít toho chlapa." Jsem pacifista, nemám rád lidi vydělávající na válce a tak je mi Dr. Galén sympatický. Jednak umí léčit příčinu a nikoli následek choroby, samozřejmě prostředky na odstranění zápachu či morfiem, a taky nabízí svůj lék výměnou za Věčný mír. Jak však může dopadnout odhodlaný vizionář bez marketingových zkušeností? Beru Bílou nemoc jako stále aktuální varování a ačkoli mi černobílá dramata většinou nic neříkají, tak tohle je hodně silné. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Polopaticky převyprávěná Čapkova vynikající hra. Sám Čapek se nkdy netrápil s nějakými "skrytými odkazy" a všemu dává jasný průchod, ale myslím, že i co dělá Hass by na něj bylo moc "in your face". Nicméně mi to ani tak nevadí. Stejně tak se mi daří přenést přes podivný střih, kdy se po změně úhlu kamery mění pozice postav vůči sobě a intonace jejich hlasu tak očividně, až člověk nehápe, jak si toho mohli střihači nevšimnout. (Na druhou stranu je potřeba ocenit různé zajímavější pohledy kamery, i když celkovou divadelní "nefilmovost" nezachraňují.) No zlaté české ručučky. Myšlenky jsou ale silné a předloha sama zaručuje filmu klady. S tím nic nenadělám. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Mistrovský kousek českého Orsona Wellese. No, to nejspíš trochu přeháním, ale celou dobu, co jsem na film koukala, se mi to tlačilo na mysl. Film by mrazil sám o sobě, ale když si člověk uvědomí, kdy a proč on i předloha vznikl... Lidská zrůdnost ve velmi srozumitelné podobě, toť role Františka Smolíka. Jistě, je tu Maršál, jistě, je tu Baron, je tu profesor Sigelius, ale nejsou to jen malé ryby v porovnání s neobyčejnou sobeckostí a do sebe zahleděností "obyčejného člověka"? Lidé jsou tu hodní, jenom je k tomu nikdo nevychoval? Vždycky myslím na slova z Dogville: "Prominula bys sobě to, co promíjíš jim?" ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Fenomén Hugo Haas je další nostalgickou připomínkou někdejší všestranné bohaté rozmanitosti První republiky. Jak hra, tak film jsou díly v nejlepším slova smyslu angažovanými, vědomě a plně sloužícími benešovské obraně proti hrozící totalitě Berlína, ale i Budapešti a Varšavy. Karel Čapek v dalším z vrcholů svého rozsáhlého, mnohovrstevnatého díla v scifi formě ukazuje s až zarážející předvídavostí budoucnost, která mohla zničit světové a zejména evropské lidstvo. Fascinující Haas v hlavní roli i monumentální Štěpánek jako diktátor tvoří dva osudové vrcholy filmu. Oproti divadelní hře byla vložena navíc scéna, která posouvá smysl celého děje do jiné, odlišné, optimistické polohy. Nikoliv náhodou tušíme za nejmenovanou malou zemí Československo. Občanská odvaha té doby může - a měla by - sloužit jako zrcadlo našeho dneška. Film by pro své nesporné kvaity určitě zasloužil - pokud již není - převedení na DVD nosiče. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dlouhá léta jsem opatrovala vzpomínku na projekci filmu u příležitost Světa knihy, která se technicky nepovedla. Po čase jsem dala šanci nové restaurované kopii na #finaleplzen a souhrnem můžu říct, že po tom všem dávám přednost projekci v soukromí. Protože dnes už Čapkovi a Haasovi málokdo rozumí a není radno si svátek ze setkání s Bílou nemocí ničím kazit. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Podarený apel za mier. Vidno, že kokainista Haas (teda spoň podľa Mandlovej autobiografie si režisér celkom slušne a rád uhol bieleho prášku) dokázal vytvoriť na základe vynikajúcej Čapkovej predlohy skvelý film. Na margo dodávam, že nenávistný útok vodcu voči anarchii je typický pre všetky totalitou zaváňajúce režimy, pričom nemusia byť tak xenofóbne a výbojné ako ten, čo je zobrazený vo filme. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jedinečný Hugo Haas, jako dr. Galén, v nadčasovém filmovém zpracování slavného románu Karla Čapka. Neuvěřitelně poutavý protiválečný klenot, který nestárne. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V dobe svojho vzniku mimoriadne aktuálny snímok. V čase, keď Hilter hrozil rozpútaním druhej svetovej vojny, natočil Hugo Haas film so silným posolstvom mieru. Na podklade sci-fi politickej Čapkovej predlohy predkladá divákovi silný protivojnový manifest. Upozorňuje na nebezpečenstvo absolutnej moci diktátora, ktorý dokáže tak sfanatizovať masy, že privedie ich i seba samého do záhuby. Parafráza na fašistické Nemecko je tu viac ako evidentná. Posledná veta filmu a i môjho komentára znie: "Ať žije mír!" **** ()

Reklama

Reklama