Reklama

Reklama

Jeder stirbt für sich allein

  • Francie Seul dans Berlin (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Červen 1940 v Berlíně. Nacistická propaganda oslavuje vítězství nad Francií, zatímco v bytě  manželů Anny a Oty Quangelových v Prenzlauer Berg panuje hluboký zármutek. Jejich syn padl na frontě. Oba manželé dlouho věřili "vůdci" a věrně jej následovali. Nyní však poznávají v jeho slibech lži a podvody. Oba začínají psát pohlednice na znamení odporu, ke kterému chtějí vyburcovat ostatní: "zastavte válečnou mašinerii!" S nasazením života roznášejí pohlednice dům od domu. Záhy se jim dostáva na stopu SS a gestapo. A také pro vlastní sousedy se stávají nebezpečím... Poslední román Hanse Fallady (1893-1947), napsaný na podzim roku 1946 za čtyři týdny horečné práce, je autentickým svědectvím každodenního života v Berlíně během nacistické éry. (mac000)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (14)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Filmy z druhé světové války mě prostě vždy něčím dovedou zaujmout, a tak i tenhle pomalý snímek, který přece jen mohl být trochu více vyhrocený, pro mě lehce vychází z průměru a dovedl mě přimět k tomu, abych ho sledoval, místy i se zatajeným dechem. Ač je zaměřeno na manžele, nejzajímavější je postava Daniela Brühla. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Režisér Pérez zažil 2. svetovú vojnu a aj „vďaka“ nej prišiel o časť svojich príbuzných. Existuje pár filmov o nemeckom odpore proti nacistickému útlaku. V skutočnosti k dnešnému dňu je evidovaných 540 hrdinov Nemcov, ktorí sa obetovali pre ideu demokratického Nemecka, nehľadiac na nebezpečenstvo a prípadnú odvetu Gestapa. Pre nemeckých manželov Otta a Elise Hampel bol zlomovým dňom ich života 6. jún 1940, kedy obdržali správu o smrti Elisinho brata Kurta Lemmeho, ktorého vychovávali, ako svojho vlastného. To je troška historický odskok od filmu. Ďalej sa film odvíja v súlade s historickými faktami a uberá sa v dvoch dejových líniách. Prvá je aktívny odpor, keď po dobu 2 rokov napísal stovky anonymných pohľadníc v ktorých vyzýva národ k prebudeniu, k bojkotu spolupráce s nacistami, aby sa zdržali darovania peňazí, aby odmietali vojenskú službu a zvrhli Hitlera. Tieto pohľadnice roznášali do verejných budov a najpopulárnejších stavieb Berlína. Druhou líniou je vyšetrovanie, zúfala snaha gestapa o zachytenie akejkoľvek stopy k vypátraniu vinníkov. Film bol natočený podľa románu Hansa Fallada, vlastným menom Rudolfa Ditzena, ktorý ho napísal tesne po skončení 2. svetovej vojny, keď sa mu podarilo získať archívne materiály. Film je silným posolstvom a táto historická epizóda z protinacistického odporu bola sfilmovaná už v roku 1962 Západným Nemecko, ďalej v roku 1970 Východným Nemeckom, 1976 opäť Západné Nemecko, 2004 trojdielny seriál z dielne Česka a nakoniec tento z roku 2016 vznikol v koprodukcii Nemecka, Francúzska a Veľkej Británie ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi silný příběh malých všedních lidí dotlačených situací, vlastně jen náhodou, k nesmírné občanské statečnosti, lidí žijících ve výrazné morální opozici oproti všem těm policistům, soudcům, bachařům, lékařům atd., kteří uprostřed kruté totality ,,jen dělali svou práci". Snímek trochu trpí typickými nemocemi mezinárodních evropských koprodukcí, mezi ty nejotravnější patří povinné anglické znění, opravdu nechápu, proč musí německé postavy v německém prostředí v dnešní době mluvit anglicky... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zatím poslední přepis slavného románu Hanse Fallady Jeder stirbt für sich allein (1947). Vzhledem k tomu, že německé adaptace ze 60. a 70. let nám už poněkud zestárly, a česká televizní minisérie (ač skvělá) neměla z podstaty žánru nikdy mezinárodní přesah, je velmi důležité, že se téma vrátilo právě v této formě. Emma Thompson, Brendan Gleeson a Daniel Brühl nabídli výtečné niterné herectví, výprava nijak neselhala a otázka rezistence byla opět nastolena. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Rodina Quangelových přichází o syna ve válce právě ve chvíli, kdy Hitler vítězí úplně ve všem, Obyvatelé Německa jsou nadšení, Francie na kolenou, Hitler pánem kontinentální Evropy. U Quangelů se ale neslaví, Vůdce je podvedl a zabil jim syna. Tak to rodiče chápou a chápou taky to, že jejich syn nebude v té válce obětí jedinou. Pokusí se tedy upozornit veřejnost roznášením letáků proti Vůdci a válce. Komorní příběh dvou nešťastných lidí nastiňuje německé nadšení a loajalitu ve dnech vítězství, důvěru ve Vůdce a vůbec nástup nových "nové doby" v Německu, ve které jednotlivec s odlišným názorem nebo původem neměl místo. Není malých rolí. 75% ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Rodina režiséra Vincenta Péreze zažila 2. světovou válku. Jeho dědečka zastřelili fašisti ve Španělsku, jeho prastrýce zavraždili v plynové komoře a jeho strýc zemřel při bojích na ruské frontě. (Fary)
  • Marco Pacchioni a Vincent Pérez získali práva na zpracování novely již v roce 2007. (Fary)

Reklama

Reklama