Hugo Haas měl hned dvakrát šťastnou ruku. Poprvé když si jako svou režijní prvotinu vybral úspěšnou hru Edmonda Konráda inscenovanou v Národním divadle a podruhé když se rozhodl nabídnout hlavní roli Růženě Naskové, která v této roli excelovala na jevišti. Nasková měla jedinou filmovou zkušenost z roku 1915, Haas jí nabídl ojedinělou příležitost a film dostal skvostnou komediální i charakterní herečku. Kvočna je vtipnou lehce ironickou reflexí doby, která se "mravně" změnila, s vybroušenými dialogy a skvostným obsazením. Snad jen národní nota, poplatná době svého vzniku, se do této jinak výtečné komedie příliš nehodí.(15.1.2004)

Apartní film je po všech stránkách tato moderní společenská konverzační komedie. Pikantní a koketní hry Šejbalové a Rubíka, hry nejskvostnějších žabců Grosslichtové a Mandlové jsou uspokojivé po všech stránkách. Jsou-li tito pak srozuměni s kvalitním divadelním textem, bylo by hříchem, aby k režii přišel někdo menší, než Hugo Haas. Haas s citem pro salóny, tenisové kurty, ale především pro výborné herecké vedení. Pak je rozkoší se k takovému filmu pravidelně vracet. Snad jen je nutné poukázat na faktum, že první role Růženy Naskové byla v dobovém moderním feministickém skeči a pouze absentující divácká zkušenost učinila Ahasvera kýčem.(23.4.2012)

Konrádova divadelní hra Kvočna byla původně psána pro Marii Hübnerovou. Ta ovšem v roce 1931 zemřela a roli převzala Růžena Nasková. Na prknech Národního divadla v ní sklízela veliké úspěchy. To bylo příčinou, že o několik let později si tuto hru vybral Hugo Haas jako svůj další režijní pokus. Problém však nastal v tom, že Růžena Nasková neměla příliš chutí hrát ve filmu. Měla neblahou zkušenost z roku 1915, kdy se objevila v kýčovitém snímku Ahasver. Po delším naléhání se Haasovi podařilo herečku přemluvit a tak byl v roce 1937 natočen mimořádný film. Především zásluhou Růženy Naskové, která v Anně Svojanové, zvané kvočna, znamenitě personifikovala moudrost ženy, která se dokáže vyrovnat i se složitými životními situacemi. Ty představovaly milostné zmatky jejích dcer, zeťů a vnučky, které ale řešila s nadhledem a bez předsudků. Spolu s Naskovou hrála ve filmu kohorta předních divadelních umělců (Smolík, Šejbalová, Svozilová, Steimar, Rubík, Deyl, Nedošinská) a také dvě české kinohvězdy Adina Mandlová a Truda Grosslichtová. Ti všichni se s hlavní představitelkou zasloužili o to, že Kvočna filmová měla nemenší úspěch jako Kvočna divadelní.(3.10.2008)

Ačkoli je tento film víceméně primitivním příběhem jedné (na svou dobu) morálně a sexuálně narušené rodiny, nedá se mu upřít spousta zajímavých aspektů. Oproti mnohým filmům pro pamětníky tento otevřeně hovoří o lásce a sexu, svobodě mysli i partnerství. To není ve starých filmech běžné, zvláště když jsou tam ještě navíc zastánci starých pořádků zesměšňováni. Snímek je zpestřen také několika velice podařenými, vtipnými a navíc originálními scénami, zbylé jsou alespoň průměrné. Adina Mandlová je v roli velmi přirozená, Šejbalová se v rolích nevěrných manželek opravdu našla, zde opět perlí. Herecké výkony obecně na úrovni. Přes veškerou naivitu, sentiment a blboučkost této komedie jsem se vcelku bavil dobře. 75%(20.4.2011)