Reklama

Reklama

Elser

  • Česko Elser - mohl změnit svět (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

13 minut dělilo nastraženou bombu od výbuchu, který měl zničit Adolfa Hitlera a jemu nejbližší. Strůjcem atentátu byl Georg Elser – obyčejný muž, pro nějž byly svoboda a lidskost základními životními hodnotami... Georg Elser byl obyčejný muž, kterého mnohem více než politika zajímaly ženy a tahací harmonika. Jeho vírou v lidskou svobodu a humanismus ale silně otřásl vzestup NSDAP k moci a směřování k válce. Rozhodl se využít své zručnosti hodinářského učně a sestavit bombu, který měla v listopadu 1939 odstranit Adolfa Hitlera přímo během jeho projevu v jedné z pivnic. Shodou okolností ale Hitler opustit řečnický pultík příliš brzy… Kdo byl Georg Elser? Muž, který mohl přepsat dějiny 20. století a zachránit život milionům lidí? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

kukkik 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh, zde bohužel nepříliš umně zpracovaný. Přiznám se, že scény z osobního života jsem musel většinou přeskakovat, protože na zbytek filmu mají pramalý vliv a neskutečně se táhnou a zdržují. Jako taková páteční večerní televizní jednohubka ucházející ale nic víc 13 minut nenabízí. 3/5 ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jedním z důvodů, proč věřím na sílu vyšší moci, na osud apod. je právě Adolf Hitler. Nevím, zda se mu vůbec nějaká historická postava vyrovná v počtu atentátů, které na něj byly spáchány a všechny neúspěšné. Je to skoro až neuvěřitelné, ale tak to asi mělo být, byť je to smutné, protože možná mohly přežít miliony lidí. Anebo taky ne. Po Hitlerovi by naopak nastoupil jiný, mnohem logičtější a méně chamtivý velitel a Německo by třeba v Evropě zabralo řadu států a s tím zůstalo uspokojeno. Na kdyby se nehraje a tak to mělo asi být tak, že nacistický vůdce měl sledovat úpadek Třetí říše, aby si svůj kalich hořkosti vychutnal. Tomu všemu už jen chybělo, aby stál u soudu. Elser byl velmi odhodlaný a odvážný člověk, protože musel tušit, že pakliže atentát nevyjde a on bude vypátrán, čekají ho velmi bolestivé chvíle, což se také potvrdilo. Celý film vlastně není žádným velkofilmem, přesto však vcelku vhodně popisuje, co Georga k činu vedlo a jak to provedl. A všechny následné peripetie. Německá preciznost se projevuje i zde. Kvalitní kulisy, kostýmy či dekorace a samozřejmě žádná zbytečná omáčka. To je stručná charakteristika tohoto filmu. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hirschbiegel vyšel z bunkru do stínu, aby vykreslil pohnutky jednoho z mnoha atentátníků, co i přes svou snahu nechali Hitlera zrealizovat poučku: „jestli chceš mít něco udělané správně, udělej si to sám“. Čin pacifistického vlka samotáře, který dlouho vykazoval znaky spiknutí, tady není nosným motivem. Spíše lidská deziluze z dění kolem sebe a probublávající odvaha jedince, něco s tím udělat. Spousta lidí si mohlo ušetřit nervy, starosti, život, kdyby starej Álojs při náhlém pnutí v létě 1888 poslal pár pohyby rukou tuhle vadnou šarží na cíp kuchyňského ubrusu. Máme ale jistotu, že by místo něj nebyl někdo podobného smýšlení, co by i třeba udělal méně chyb vedoucích k porážce? Možná to tak mělo všechno být. I včetně bomby, na kterou cíl třináct minut nepočkal.. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film o skutočnom hrdinovi ani nemusí vyzerať hrdinsky. Nacistický výsluch sa strieda s milostným románikom, ktorému vojna na spadnutie nepraje. Nie je veľmi podstatné, ako prebiehal atentát, ani jeho príprava, ale to myslenie, ktoré k nemu viedlo. V tom je sila tohto zvláštneho filmu, a pri tom zúfalom závere som zauvažoval aj nad štvrtou hviezdou. –––– Je veľmi divné, že apolitický človek naplánuje a spácha takýto atentát. – Bol som slobodný človek. –––– Musí sa niečo urobiť. A rýchlo! Rýchlo a radikálne! Rovno proti vedeniu. –––– Lieskový orech je hnedý, hnedá som aj ja. Aj dievča musí byť hnedé, tak ako som aj ja. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Je to záměr, že byl Georg Elser vykreslený jako sukničkář a budižkničemu a jeho fiktivní přítelkyně jako žena, která nikoliv poprvé podvádí svou vlastní rodinu s dětmi? To je takový dost nacistický pohled… Nebo to mělo být zdůraznění „svobody“? Že lidé, když jsou „svobodní“, mohou žít jako zvířata a na ostatní nebrat ohledy? Opět dost nacistický pohled… Jsem přesvědčena, že jsou povahy komplexnější, a to i takovéhle. I kdyby to tak ale bylo (což podle všeho nebylo, i když proti nacismu šikovného mechanika Elsera postavila spíš bída než idealismus), ve filmu by bylo dobré vyzdvihnout ještě jiné jeho vlastnosti… Tohle je hrozně nezajímavé. Těžko hádat, proč se tolik autorů filmů tak vehementně soustřeďuje na „romantickou“ linku, v životě Elsera navíc ne zrovna romantickou ;) Často je to na úkor příběhu. Tady například chybí, jak se Elser velice dlouho a vytrvale na svůj čin připravoval, aniž by udělal chybu. Kradl střelný prach v továrně, kde pracoval, vše si pečlivě naplánoval. Ale „náhoda“ mu nepřála… Hitler se zachoval jinak než obvykle, a měl tak dokonat, co začal. Následný pobyt Elsera v koncentračním táboře tu není vůbec zachycen, je nahrazen prostřihy z debat s esesáky. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (4)

  • Ve filmu byly použity mnohé dokumentární záznamy z období druhé světové války. Jeden z nich Georg Elser (Christian Friedel) sleduje v biografu jako týdeník z občanské války ve Španělsku. Objeví se v něm i střemhlavé bombardovací letouny Junkers Ju-87 ve verzi B-2. Tato verze se začala vyrábět v únoru 1940, ve filmu je záznam promítán v roce 1937. (bejkovec)
  • Někteří političtí vězni, jako Georg Elser (Christian Friedel), byli ponechání naživu a zadržování ve vazbě, většinou v koncentračních táborech, až téměř do samotného konce druhé světové války. Důvodem byl plánovaný monstrproces se „zrádci říše“, který nejvyšší velení NSDAP plánovalo po úspěšném ukončení války. Na tyto procesy nikdy nedošlo z důvodu německé porážky a velká část takto držených vězňů byla ve spěchu popravena a jejich spisy zničeny či upraveny tak, aby důvodem smrti byly pokusy o útěk, nemoci nebo náhlá úmrtí. (kukkik)
  • Když je Georg Elser (Christian Friedel) nucen vrátit se kvůli otci domů, prochází kolem dvou chlapců, kteří si vyměňují sběratelské karty. Na jedné z karet je vyobrazen stíhací letoun Messerschmitt Bf-109, popisek je uveden chybně jako Messerschmitt Me 109. Letoun byl dílem konstruktéra Willyho Messerschmitta, všechny letouny ale byly značeny podle názvu továrny - Bayerische Flugzeugwerke, tedy Bf. Ke komolení názvu došlo až během války, kdy spojenečtí piloti hlásili střet se stíhačkami zkráceně jako Messerschmitt 109, popřípadě Me-109. (bejkovec)

Reklama

Reklama