Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Danny DeVito prokázal mistrovství v žánru černé komedie již před patnácti lety snímkem Válka Roseových. Rozvádějící se manželský pár (Michael Douglas a Kathleen Turnerová) v něm svedl nelítostný zápas o to, komu po rozvodu připadne jejich společný dům. Také v jeho novém filmu Baba na zabití je předmětem sporu vytoužená nemovitost. Tentokrát se jedná o starobylý dům v Brooklynu se třemi krby, vitrážovými okny a majestátní knihovnou. Mladí manželé Alex a Nancy se do něj nastěhují v domnění, že našli svůj vysněný domov. Splněný sen má ovšem malý háček: první poschodí obývá za regulované nájemné na první pohled roztomilá stará dáma, paní Connellyová, která, jak je ujišťuje realitní agent, se netěší dobrému zdraví, takže dům bude novým majitelům brzy patřit celý. Jak záhy vyjde najevo, opak je pravdou. Paní Connellyová se rozhodně zemřít nechystá a svou ďábelskou vitalitu vynakládá zejména na vynalézání nových a nových způsobů, jak novým sousedům znepříjemnit život. Od televize puštěné na plné pecky, přes permanentní žádosti o drobnou pomoc až po pozorování jejich milostných hrátek. (Filmbox)

(více)

Recenze (384)

POMO 

všechny recenze uživatele

Rádoby čierna komédia s ohranými, často predvídateľnými a iba občas zábavnými fórikmi. Tradičný čierny humor Dannyho DeVita chýba a nahrádza ho lacný fekálny humor. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Celkem solidní černá komedie, které k dokonalosti chybí tempo a nekompromisnost Války Roseových. I přes určitou nevyváženost se však stále jedná o solidní nadprůměr, který vděčí za svou stravitelnost především Benu Stillerovi a Drew Barrymore, kteří podali skvělé výkony..... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Není snadné najít v New Yorku slušný byt pro dva mladé a perspektivní lidi. V tom vyhlédnutém budou v lepším případě přebývat švábi a potkani, v horším milá vetchá stařenka, v reálu neustále prudící čarodějnice. Danny DeVitto nedokázal ze slibného námětu vytřískat víc než pár předvídatelných vtípků situačních („borůvky!“), pár obstojných vtípků konverzačních („její vlasy byly světle žluté jako barva moči po multivitaminu“), pár zbytečných vtípků fekálních a pár zdařilých vtípků černohumorných, které kdyby byly zastoupeny ve větším množství a šly až na dřeň, snad by i zachránily film před svíjením se v křeči. Sympatický Ben, nesympatická Drew (veškerý půvab sršící z té dívčiny jde mimo mě) a neskutečná Eileen Essellová. Té jsem nějaké ošklivé, nezhojitelné zranění přál minutu od minuty méně a nečekaná pointa mě utvrdila v názoru, že jde opravdu o vcelku fajn babču. Mohla to být drzá, anarchistická komedie, která hne žlučí konzervativců a bránicí milovníků černého humoru, bohužel vznikla jenom umírněná variace na počítačovou hru Neighbour from Hell (a jeden výborný úsek z Amélie pochopitelně). 40% Zajímavé komentáře: ripo, FateKEEPER, Vodny ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Podobnou babu jsem měl možnost ve svém životě poznat. Troufnu si tvrdit, že Danny DeVito prostřednictvím Bena a Drew vyčerpali řadu možností jak se jí zbavit a ještě nám naservírovali vpravdě nečekanou pointu. A všichni dohromady mě pobavili na jedničku. Tedy...na dvojku :-) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem doufal, že když v tom hraje Ben Stiller, tak to bude stát za to. Jenže jsem byl zklamán a to tak, že docela dost. Ben za to rozhodně nemůže, hlavní problém je ve zpracování, které Danny DeVito prostě neudělal podle mých představ. Přišlo mi to hektické, občas dost hrozně sestříhané a celé tak nějak praštěně nenormální, že jsem měl každou chvíli chuť to vypnout. Baba na zabití sice není zas tak špatný film, ale tak jak je zpracován mi rozhodně nesedl. Škoda. Stiller s Barrymorovou jsou vcelku pohledný pár, který funguje. Ale to je ta jediná věc, která v tomto filmu asi funguje a za což dostává dvě hvězdičky. --- Co to se mnou děláte? - Zaskočila vám čokoláda. - Zaskočil bonbónek ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $9,692,135Tržby Celosvetovo $19,322,135║ Trošku nečakaný prepadák, lebo v žiadnom prípade to až také zle nebolo na to aké su tržby, jednoznačne slušný priemer na ktorom sa dá pobaviť. /65%/ ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších černých komedií, co znám ! Samozřejmě musíte film brát trochu s nadsázkou a hlavně u něho vypnout mozek. Ben a Drew se k sobě opravdu skvělé hodí a role jsem jim naprosto věřil. Drew je strašně moc krásná a perfektní herečka. Z té babizny šel opravdu strach a závěrečná pointa je vtipná a šokující. Nechápu proč byl film propadák, myslím, že se Dannymu film povedl. Dokonce se mi tento film možná líbí více, než Válka Roseových. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

30%...Pohádka o Jeníčkovi a Mařence, v níž budete fandit Babě Jaze:) Když se spisovatel Alex se svou přítelkyní přestěhuje z manhattanského kurníku do brooklynského duplexu se třemi krby, namluví jim všivý realitní agent, že ta terminátorovská důchodkyně nahoře, která si užívá ekonomického nesmyslu jménem regulovaný nájem, se poslední dobou necítí dobře. Lež jako věž. Ve svém pekelném tažení proti těm dvěma zastydlým yuppíkům působí jako nová a je vidět, že cestu na Onen svět ještě neplánuje. Zbývá přemlouvání, korupce a pak...vražda?...V násilí je Stiller úspěšnější u diváka. Místo palečnic šněruje nudou, místo lámání kolem se topí v nechutných mimikrech a místo natahování na skřipec unavuje bezbřehým plácáním. Na zabití. Ta milá stařenka měla volit na toho komediálního parazita drastičtější metody. Katastrofa, k níž snaživě přispívá chabá režie, dílem slabomyslný scénář a přehrávající herci, trvá 88 minut. Věnujte je něčemu lepšímu. Což bude prakticky cokoli. P.S. Tohle že má na svědomí režisér brilantní černočerné Války Roseových?!!! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack David Newman: 1. Allegro - L'Estro Armonico Op.3: Concerto No. 2 in G Minor ,2. Irish Jaunting Car ,3. The Woody Woodpecker Song ,4. Hawaii Five-O ,5. The Love Boat ,6. Listen Here ,7. Água de Beber ,8. Pub with No Beer ,9. True ,10. Adios, Au Revoir, Auf Wiedersehn ,11. Grazing in the Grass ,12. Speakeasy Blues ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Čím sa živíte?“ – „Som spisovateľ.“ – „Myslela som si, že to je skôr hobby, než práca.“ Aj keď režírujúci herec Danny DeVito od geniálnej Vojny Roseovcov zostarol a už to nie je tak úplne ono, stále je posadnutý veľkým domom a jedovatým zmyslom pre humor (chrípka, umelé dýchanie, poručík Dan). Namiesto práce s hercami (Stiller, Barrymore, staručká Eileen Essell) a budovania atmosféry snímka ustavične zakopáva o jednoduchý humor (vracanie, plienky v reštaurácii), ktorý podvraťáckemu (v dobrom) režisérovi nepristane. Iste, aj v spomínanej Vojne Roseovcov so sebou začali znepriatelené strany nakoniec otvorene bojovať a cikať si na lososa, no vtedy to bola vzácne zručná kombinácia čiernej komédie a psychologického teroru vyhrotené do absurdnosti. Toto tu je už „len“ solídna bláznivá groteska. Miestami je scenár veľmi divne vystavaný, ale musím uznať, že po prevalení finálneho twistu tieto podozrivé momenty získajú logiku. Stále si to ale nezaslúži 4*. Problém vidím v tom, že obidve bojujúce strany sú mimoriadne nesympatické, žiadnej z nich sa úprimne nedajú držať palce a nijaká si nezaslúži vyhrať. Možno to bol od Dannyho zámer, ale mňa to čiastočne znechutilo. Nepomáhala tomu ani ustavičná nerozhodnosť manželov (neustále chceli  starú pani Connellyovú zabiť, ale keď mali perfektnú príležitosť, neurobili to, ale zháňanie nájomného vraha im prekvapivo nevadilo). ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Černá komedie, založená na stejném principu jako dnes už klasický Hon na myš. Zato bez jeho bezbřehé nápaditosti. K dobru můžeme Dannymu DeVitovi přičíst obsazení, protože paní Connellyová je opravdu baba, kterou budete nenávidět stejně jako Stiller s Barrymoreovou. Horší je to s úrovní vtipů. Některé jsou skutečně nechutné (zvlášť ten s odpadní rourou), jiné by skvěle fingovaly v kreslené grotesce, ale ne v hraném filmu. Vůbec mi připadá, že založit celovečerní film na jediném nápadu je riskantní podnik. 40% ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Každý má jiný smysl pro humor... U mě se tvůrce trefil přesně! Mírně sarkastický humor a trocha situací, kterou se dějí "jako naschvál"..ta baba, je vážně na zabití!! Chci víc takových filmů! ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Poslední film Dannyho DeVita a já zřejmě vím proč. Pokus o černou komedii mu totiž absolutně nevyšel a nebýt ručního vyšetření koulí, tak se ani nezasměju. Navíc jsem si teď všiml, že je jeho jméno i mezi herci a já ho ve filmu vůbec neviděl, což napovídá, že jsem se nudil opravdu hodně. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Co si zač, že si na přestřelku nosíš nůž?“ Plíživý teror geriatrického věcného břemene vůči mladému páru, kdy z důvodu tuhého kořínku irských stařen vražda není řešením. Do Války Roseových to má ovšem daleko jak režisér do průměrné výšky amerického občana.. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Jak se věc skutečně má mi bylo sice jasné už v půlce filmu, jenže kdo by odolal té úžasné "babě" v podání Eileen Essell. Paní Connellyové prostě nešlo nefandit, takže ty 3* jsou hlavně za ni. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Většinu současných komediálních herců (Owen Wilson, Rob Schneider,...) nemám v přílišné oblibě, ale pokud bych měla jmenovat jednoho, který je mi nejsympatičtější, uvedla bych Bena Stillera. Příjemná komedie se spoustou vtipných scén, úvodní nápaditou kamerou a jedním odporným momentem. Vše se zlomí v okamžiku, kdy se stará paní (ne)přímo zapříčiní o noční můru snad každého spisovatele. Po této situaci nastala zhruba druhá část filmu, která mi přišla občasně uvalená a tím tak mírně kazila můj celkový dojem. Celý film byl příjemně zakončen zajímavou a jistě nečekanou pointou. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Během sledování jsem si říkala, jak originální a přesné by v mém komentáři mohlo působit srovnání s Válkou Roseových (tedy, to slovíčko "originální" tam zbylo jen do chvíle, kdy jsem v závěrečných titulcích viděla pod režií Dannyho DeVita). A i když Bába na zabití možná kvalit staršího DeVitova díla, nedosahuje, pořád musím uznat, že jsem se bavila zatraceně dobře. Tři hvězdičky jsou možná málo, ale čtyři by bylo moc. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Docela kvalitní hotovka téměř nonkonformního řemesla, i když šitá horkou jehlou dupl(ex)icity a chvílemi atakující nepsaný ethos snesitelnosti. Potěšila práce s diváckou "sečtělostí" a kvalitní kamera. ()

Reklama

Reklama