Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král si přál najít nevěstu, pilnou, pracovitou, která by si se vším poradila. A dokonce nemusí být ani urozená. Jedna taková – Marjánka, žila s maminkou v prosté chalupě. Králi se moc zalíbila, a tak ji pozval na zámek. Jenže netušil, že se panenka do práce nijak nehrne. K tomu, aby se naučila pracovitosti, jí nakonec pomohou tři kouzelné tetičky. Ale nebude to vůbec jednoduché...
(Česká televize)

(více)

Recenze (10)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Tuto televizní pohádku znám především z literární předlohy od bratří Grimmů, podle které vznikla i divadelní hra Naivního divadla. Erbenova literární předloha bude přeci jen malinko upravená, a to o tu přadlenu, která má obrovský brýle místo obrovského pysku. Takhle jsem to totiž viděl natočené v jiné televizní pohádce O LÍNÉ NITCE A PRSTÝNKU S RUBÍNEM. Přeci jen tahle stará, černobílá pohádka se mi líbila o něco víc, než ta s Martinou Hudečkovou. Je to jak tím hereckým složením, které mi přišlo parádní. Ty staré tetky v roli přadlen Gollová, Zázvorková, Ferbasová a Havelková coby matka té líné dcery. Myslím si, že si to fakt užily. I Tvrzníková v hlavní roli je hezčí než Hudečková. Škoda, že se jedná o tak neznámou či spíše zapomenutou pohádku. Je mnohem lepší než ty papundeklové z 80. a 90. let. [90. hodnocení, 8. komentář, 59%] ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Starší verze pohádky o třech přadlenách, jejíž mladší sestřička se jmenuje O líné Nitce a prstýnku s rubínem. Tři přadleny tady mají také poměrně pekelná jména, ale Kryšpína, Serafína a Rozmarýna, mají do zběsilosti Šlapalíny, Mžouralíny a Žvandolíny hodně daleko, ale je fakt, že skupinka třípřadlácká Š+M+Ž vede s těmi jmény v závodu absurdity o několik koňských délek i před Rumplcimprcamprem, který s nimi zřejmě má dvojdomek. Hlavní kouzlo této verze není ani tak v dovednostech tří (to je jak u mušketýrů, tím, že naučily příst Marjánku, jsou de facto čtyři) přadlen, jako v netypických rolích Falešné kočičky Ferbasové a Sirael Gollové. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Naprosto šílená televizní pohádka z pokladnice Erbena. Pro Věru Ferbasovou a Natašu Gollovou vysloveně zářez za trest. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Že tě husa nekopne, Marjáno !!" ;) Za Tři přadleny měl hned zkraje dostat nakopáno už Erben, nicméně co do adaptace tu není moc co vytýkat.. Tradiční černobílý pohádkový bizár, s výtečným obsazením šlo naložit určitě i lépe a bez přehrávek.. Vtipný tvůrčí tah většinou střídá jiný dosti nablblý, jak již u Libušky Koutné bývá zvykem.. Zvlášť ten finální twist se jmény platí za vyloženou zhovadilost.. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Chudá holka si má hledět vřetene a nemyslet na hlouposti! Co s tebe bude, když se nenaučíš zamlada pracovat?!" Prostá deva Marjánka z neúplnej rodiny kašle na prácu a čas venuje parádeniu, tancovaniu a snívaniu o dobrom vydaji. Domácimi prácami posadnutý kráľ si ju nejakým omylom vyvolí za ženu, ovšem pred samotnou svatbou si ju vezme do zámku na týždennú próbu usilovnosti. S tou jej v poslednej chvíli pomôžu čarovné priadky a pre našu lenivú hrdinku sa všetko dobre skončí. Nuž, výchovný efekt rozprávky je skoro nulový, ale je to príjemne krátke, vcelku vtipné, dobre zahraté a trojica magických tetušiek Gollová, Ferbasová, Zázvorková je vskutku roztomilá.  "Já tě přece nezlobím, to se zlobíš sama..."  ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama