Reklama

Reklama

Tíha míru

(festivalový název)
  • Guatemala Burden of Peace (více)
Nizozemsko / Guatemala / Španělsko, 2014, 77 min

Obsahy(1)

Claudia Paz y Paz byla v roce 2010 zvolena první ženou na pozici vrchní státní žalobkyně v Guatemale, kde statistiky neobjasněných případů vražd dosahovaly v té době 95 procent. Bývalá lidskoprávní aktivistka a obhájkyně se rozhodne poskytnout filmařům exkluzivní přístup do zákulisí svého nového úřadu. Jejím heslem je transparentnost a boj proti beztrestnosti. Klade si za cíl přivést k zodpovědnosti vrahy, šéfy drogových kartelů, ale i bývalé představitele vládní vojenské junty, která měla v 80. letech na svědomí genocidu domorodého mayského obyvatelstva. Podaří se jí docílit spravedlivého soudu v zemi, kterou z prezidentského úřadu ovládá bývalý armádní velitel? (Jeden svět)

(více)

Recenze (2)

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Předností dokumentu je jeho úplnost. Sleduje počínání vrchní státní žalobkyně po celé čtyři roky jejího funkčního období v zemi, která se zmítá v krvavém chaosu. Je tak poměrně napínavé a z politologického hlediska podnětné sledovat, jak to zvládne a jaký její činnost vyvolá ohlas. Přičemž způsob, jakým se situace vyvine, je rozhodně poutavý. Tvůrci to nicméně měli jednodušší tím, že do úřadu nastoupila transparentní ochránkyně lidských práv, takže je snazší s někým takovým točit, než odhalovat kriminální praktiky jiných. Nicméně podává všestranný pohled na tuto pozici v zemi s ohledem na její historii a další politický výhled. Absentuje hlavně informace o situaci, za níž se do úřadu mohl dostat někdo jako ona. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Šlo by označit státní žalobkyni Paz y Paz za politicky krátkozrakou, když začala stíhat exprezidenta? Asi ano, ale označí ji tak jedině ten, kdo nechápe potřebu vznešeného ideálu. A to já nebudu. :) Dokumentaristům trochu vyčítám, že neřekli víc o aktivitách mexických drogových kartelů. Přece jen si nejsem jist, jestli má běžný divák představu, jak hrůzná je tamější každodenní realita (doporučuju dokument o Salvadoru La Vida Loca). Čím víc o tom víte, tím víc musíte idealismus Paz y Paz obdivovat. ()

Reklama

Reklama