Reklama

Reklama

Královna ticha

  • Německo Die Königin der Stille (více)
Trailer
Dokumentární / Hudební
Německo / Polsko, 2014, 80 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Denise je pouhých deset let a v mnoha ohledech je považovaná za outsidera. Se svou romskou rodinou žije na kraji polského města, kde nejsou vítáni. Je součástí komunity, v níž vládne drsná mužská ruka. Nikdy se nenaučila mluvit, je od narození hluchá. Důvod jejího postižení nikdo nezná, Denisa nikdy nebyla se svým sluchem na vyšetření. Navzdory všemu je to velmi otevřená, hravá a empatická mladá slečna, která miluje tanec. Ten pro ni představuje jediný způsob, jak vyjádřit, co cítí. Líbí se jí tanec a nádherné herečky, které zná z DVD indických bollywoodských filmů, jež našla v popelnici. Zatímco její nejbližší okolí trápí chudoba, rasismus a vyloučení ze společnosti, Denisa se oddává tanci. Tančí v provizorním táboře, kde bydlí, mezi slepicemi, psy a ostatními dětmi. A jednoho dne dostane své první naslouchátko... Režisérka Agnieszka Zwiefková strávila s Denisou a její rodinou několik ročních období a je evidentní, že i děti zde chápou problémy místních dospělých. Všichni si plně uvědomují, jak neoblíbení jsou mezi obyvateli zemí Evropské unie ti, kteří nemají občanský průkaz, vzdělání, práci ani trvalý pobyt. (HBO Europe)

(více)

Recenze (5)

ludva10 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, ze když jsem si přečetl o čem film je a hlavně že je polský, chtěl jsem to přepnout. Ale říkal jsem si, když to dává HBO, zase tak hrozný to být nemůže. Kouknul jsem se sem na hodnocení a koukám, ty jo, tolik? Tak to skouknu. Po první čtvrthodině jsem si říkal, to je ale blbost ( skoro na odpad ) a odolával přepnout jinam. Ale dal jsem filmu ještě chvíli šanci. A dobře jsem udělal. Film se postupně rozjel, člověk se úplně vcítil do tohoto světa ( ač tyto gheta vůbec nemusím ) a čekal, co nakonec s hlavní hrdinkou a vlastně i celými rodinami bude. Film je natočen vcelku zajímavě, jak se píše v popisu jako dokument. Celkově pro mne nakonec určitě příjemné polské překvapení a dávám 3 hvězdy. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Ani tak o Denise je tenhle film o Romech, jejich mentalitě a podmínkách, ve kterých jsou ochotni žít. Ale Denisa tomu přidává takovou milou třešničku na dortu. Je bezprostřední, úžasná v tom, jak si nic nedělá z posměchu ostatních dětí a jak si umí sama udělat radost z toho, když alespoň trochu začne slyšet. ()

Rajca 

všechny recenze uživatele

Zaujimavy dokument pri ktorom sa miešajú rozporuplne pocity - typicky rómska mentalita s priznacnou neprisposobivostou a zitim na úkor druhých na jednej strane a na druhej obdiv nad ich bezstarostnosťou a radosťou zo života. Hendikepovaný člen komunity ma však častokrát neľahký osud. ()

Reklama

Reklama