Reklama

Reklama

Tichá inkvizice

  • USA A Quiet Inquisition

VOD (1)

Obsahy(1)

Lékařka Carla denně řeší etické dilema. Současný nikaragujský komunistický prezident Daniel Ortega totiž v reakci na svůj povolební úspěch, kterého dosáhl díky podpoře katolické církve, schválil v roce 2007 nařízení zakazující potraty. A to i v případě znásilnění, incestu nebo ohrožení života matky. Důsledkem je značný nárůst počtu nepovedených domácích potratů a nechtěných těhotenství. Carla se domnívá, že zákon jde proti lékařské etice a porušuje ženská práva. Ona a její tým proto ve snaze pomáhat pacientkám balancují na hraně ilegality. Skrze Carlin příběh zároveň nahlížíme do současné politické situace v Nikaragui, o které se příliš nemluví. (Jeden svět)

(více)

Recenze (7)

BUBO26 

všechny recenze uživatele

Film podáva všetky informácie skrz rozprávača, pacientky a najmä lekárku, chýba vyjadrenie verejnosti a najmä protistrany. Je to ale silný dokument, ktorý ukazuje každodenné praktiky v Nikarague, aké to má dôsledky a najmä, s čím sa musia vysporadúvať lekári. Že miesto toho, aby bojovali o zdravie pacientov, bojujú s vládnou mocou. ()

spotczek 

všechny recenze uživatele

V tomto dokumentu chybí vícero pohledů na věc, vlastně mám dojem, že je jakýmsi prvním seznámením s tím, co se ve Střední Americe ještě dneska může dít. A je alarmující, že v jednadvacátém století mohou stále platit středověká pravidla. Vlastně pro mě, jako člověka, který těžko může mít přímý vliv na dění v Nikaragui, je přínosem tohoto filmu hlavně to, jak vás to nutí zamýšlet se nad samotnými motivacemi tamních mocenských pák. Jestliže totiž ve středověku byla kontrola nad životy běžných smrtelníků přímo existenční nutností tehdejších vlád, pak mi to dneska přijde nejen zbytečné, ale přímo protiproduktivní a hloupé. Kdysi nešlo zachraňovat životy stejně jako dnes, proto byly potraty vyřešeny snadno prostým zákazem. Vládnoucí moc v podstatě kumulovala počty svých stoupenců, potažmo i podporovala mravnost. Když však dnes utratíte lidský život jen proto, že nerozlišujete potrat ze zdravotních důvodů, pak vlastně nesmyslně necháváte zemřít své potenciální voličské hlasy nebo věřící ovečky (o znásilnění atd. ani nemluvím). A to není ani strategie, ani taktika, už vůbec ne rozumná vláda, to je jen bohapustá ignorance, tmářství, pouhá demonstrace síly do nebe volající stupidity. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama