Reklama

Reklama

Ďáblův advokát

  • USA Devil's Advocate (více)
Trailer

Mladý úspěšný právník Kevin Lomax obhajuje učitele Gettyse obviněného ze sexuálního obtěžování své žačky Barbary. Přestože během přelíčení zjistí, že učitel je opravdu vinen, podaří se mu dosáhnout osvobozujícího rozsudku. Když pak Kevin se svou manželkou Mary Ann oslavuje v baru, neznámý muž mu nabídne práci za skvělých podmínek u prestižní právní firmy, kterou z New Yorku řídí John Milton. Manželé se přestěhují do Miltonova rodinného mrakodrapu. Kevin je fascinován bohatstvím svého nového prostředí a plnou silou se pustí do práce. Cosi se však změnilo. Vítězství není jenom cílem, stává se posedlostí. John Milton navíc, jak se zdá, nalezl v mladém právníkovi zvláštní zalíbení. Kevin se tak ocitá v osidlech samotného ďábla a čeká ho pekelně nebezpečná životní cesta. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (991)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Výborně napsaný a ještě lépe zahraný thriller. Al Pacino zahrál další ze svých úžasných kreací a roli ďábla si vysloveně užívá. Keanu Reeves hraje jako o život a Charlize Theron jako psychicky rozpadající přítelkyně nemá chybu. Nejlépe jde film charakterizovat větou, kterou pronese Al Pacina "Ješitnost je rozhodně můj nejmilejší hřích"....... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ďáblova ctnost je v jeho slabinách a Hackfordův film jich má pramálo. Těžko říct, jakým způsobem uplatnil Pacino Stanislavského metodu, ale jeho „Louis Cyphre“ je nedostižný. Ironický, popichující, všemocný - přesně podle mých představ. No řekněte mi, není svůdnější stát na jeho straně..? Pekelný happy end vás polechtá na citlivých místech rozžhaveným rudým trojzubcem. „Vanity.. Definitely my favorite sin.“ ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

John Milton je takový žoviální postarší pán. Ďábelsky přesvědčivý a rád se oddávající satanskému tangu. Jeho šarmu je těžké odolat. Ve skutečnosti je jenom málo lidí, kteří mu odolávají dodnes. Odměna za jeho náklonnost totiž málokoho nechává chladným… Kde se vzal, tu se vzal jakýsi Taylor Hackford a natočil dvouapůlhodinové metaforické (či metafyzické?) soudní drama s Alem Pacinem, Keanu Reevesem a Charlize Theron. Film je to skutečně „velký“, téma, které rozebírá ostatně také. Ale ne díky režii, která by občas potřebovala popohnat, nýbrž díky hereckým výkonům tato studie zkaženého měšťáka funguje. Na nich stojí (všechny scény s Pacinem) a s nimi padá (většina společných scén Reevese a Theronové). Film velice neotřelým způsobem nahlíží na zlem nasáklou lidskou společnost, nebojí se ironie a ke konci se mění až v ukrutně černou komedii. Je zde poměrně hodně – na první pohled nepodstatných – motivů, které potěší diváky opakovaně se vracející k jednomu filmu a hledající v něm skryté symboly. Znalost „explicitnějších“ satanských hororů jako Rosemary má děťátko, Vymítač ďábla, či upírské Interwiev s upírem se počítá za výhodu, nikoliv za nutnost. Ďáblův advokát je zábavným a chytrým snímkem, jenž potěší téměř každého. Jenom dle osobního zájmu a znalostí někoho více a někoho méně. 85% Zajímavé komentáře: Gemini, Melies, Kaka, Eddard, Jordan, Fr, Callas ()

choze 

všechny recenze uživatele

Novodobý Faust. Nejlepší příspěvek satanistické filmové vlny konce milénia (KONEC SVĚTA, DEVÁTÁ BRÁNA, STIGMATA), spolu s PŘICHÁZÍ SATAN a VYMÍTAČ ĎÁBLA nejlepší satanistický film vůbec a ultimátní právnické drama. Jen ty okatě digitální efekty si mohli odpustit. Al Pacino je ďábel (tentokrát doslova). ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Myslím, že zrovna kvůli tomuto odmítl Keanu Speed 2 - jestli to tak je, tak jde o geniální rozhodnutí. Keanu zde podává jeden ze svých nejlepších výkonů. Vrcholem filmu jsou ovšem scény, v nichž se vyskutuje ďábelský Al (docela mi sedl i dabing Karla Heřmánka), jeho závěrečné svádění je lahůdkové. Na můj vkus ovšem trochu delší, než je třeba. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (47)

  • Oproti původní knižní verzi přidali scenáristé motiv příbuzenského vztahu mezi Kevinem Lomaxem (Keanu Reeves) a Johnem Miltonem (Al Pacino), který je Lomaxovým otcem. Autoři scénáře navíc změnili identitu učitele Lloyda Gettyse (Chris Bauer), souzeného kvůli sexuálním útokům na děti, v knize šlo o lesbickou ženu. Tvůrci filmu chtěli předejít nařčení z homofobie. Režisér Taylor Hackford také přiznal inspiraci ve filmech Rosemary má děťátko (1968) a Přichází Satan! (1976), které rovněž rozvíjely téma Antikrista. (casyy)
  • Poté, co Kevin (Keanu Reeves) vyhraje další případ v obhajobě Alexe Cullena (Craig T. Nelson), je možné zahlédnout muže, který ve chvíli, kdy všichni opouští soudní síň, běží k telefonní budce jako většina novinářů. Na rozdíl od nich ale netelefonuje, prostě se otočí a sleduje natáčení filmu. Stojí ve druhé budce od kamery. (PSJR)

Související novinky

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

26.04.2011

Slavný autor noirových kriminálek Donald Westlake napsal celkem 24 románů, v nichž vystupuje profesionální zločinec Parker (žádné křestní jméno). Je to jakýsi novodobý Robin Hood, který zásadně bere… (více)

Pokrok za prachy z prodeje drog

Pokrok za prachy z prodeje drog

22.10.2008

Po Weirovi a Annaudovi, jejichž nové projekty jsme probírali v uplynulých dnech, je tady další tvůrce, jehož jméno nevidíme na plátnech kin až tak často, ale když už, tak to obvykle stojí zato.… (více)

Reklama

Reklama