Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje třináctý odvysílaný díl Straight edge. Straight Edge bylo dobovou reakcí punkové a hardcore punkové mládeže na to, jakým směrem se jejich scéna ubírala. Žádné drogy, žádný tabák, žádný alkohol. Čelit problémům s jasnou hlavou, bavit se přirozeně, za každých okolností být schopný reagovat a mít čistý pohled na svět. Podstata obecně deklarovaných pravidel kmene je v důsledku na osobní úrovni. Je to vnitřní disciplína. Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Straight edge odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze (36)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O této subkultuře moc lidí neví, snad se mnou budou ostatní souhlasit. Zdáli se mi dost komplikovaní, tajemní a chybělo mi od nich vysvětlení proč to a ono vůbec dělají. Připomínali mi vyléčené, dočasně abstinující alkoholiky. Pivo mi také nechutná a nevyhledávám ho, ale když je vhodná příležitost , nejsem žádný zradikalizovaný fanatik si ho nedat. S kouřením a drogami se shodneme. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Keďže som sa o subkultúru "straight edge" v minulosti okrajovo zaujímal, viem, že poňať obsah dokumentu by sa dalo pútavou formou. Priblížiť divákom subkultúru, ktorá sa v našich končinách takmer ani nemá šancu uchytiť. Život bez alkoholu, bez drog a bez mäsa. Pre väčšinu slovenského a českého národa nepredstaviteľné, pre niekoho možno najhoršia nočná mora. Avšak ako máme možnosť vidieť, aj u nás sa zopár jedincov vyznávajúcich túto subkultúru nájde. V dieli sa ale vôbec nerozoberá jej pôvod, začiatky v Česku, princípy sa spomenú iba okrajovo a väčšinu času dokumentu tak iba sledujeme to ako partia troch ľudí chodí po lese, prípadne ako sa hlavný protagonista "Banán" odmieta postaviť niekomu v diskusii, pretože je to vraj proti princípom, ktoré vyznáva. Kmeny: Straight edge mohol byť podobne ako veľká väčšina dielov Kmeny veľmi zaujímavým. Bohužiaľ, spracovanie absolútne nepodstatných vecí opäť odtiahlo pozornosť od problematiky, ktorej sa mal dokument venovať. O "straight edge" sa tu nedozviete nič. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Líbí se mi koncept, kdy je pořad uveden rozhovorem tvůrců s klíčovými představiteli dané subkultury. I když z nich může vypadnout taková píčovina jako, že fašista a fízl je jedno a to samé, s čím oni nemohou diskutovat, přesto to beru jako jakýsi abstraktní postoj, který přesvědčivě vyjadřuje určitou pointu. Tahle subkultura je pro mě poměrně zajímavá a co je důležitější, tento dokument o ní je zajímavý. Je sympatické, že pořad prezentuje členy Straight Edge jako lidi, kteří rádi přemýšlí. Nevadí to ani v kontrastu s tím, že většina reálných členů tak oduševnělá určitě nebude (budou si spíše hledat jen místo k postpubertálnímu vybouření). 8/10 ()

phoenixer 

všechny recenze uživatele

Pro me velke zklamani. Na sXe jsem se velmi tesil, jelikoz jsem soucasti teto subkultury. Dostal jsem vsak dokument o konceptu na dokument s Bananem. Nic proti nemu, je to sympatak a urcite ma muj respekt, jen nechapu, proc se ujal rezie clovek, ktery nerozumi tematu a ani neumi vysvetlit o co jde. Hodne lidi tento dokument uvedl v omyl o teto subkulture. Skoda.. ()

whack 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Toto je dokument o spevákovi HC-punkovej kapely Hanba, ktorý rozpráva o svojich politických názoroch. Subkultúra straight edge sa tu vôbec nerozoberá. (Vhodné pre skalných fanúšikov kapely Hanba.) PS: straight edge nie je a nikdy nebol záležitosťou žiadneho konkrétneho politického smeru, ide tam o čistú hlavu a etické vegánstvo predovšetkým. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama