Reklama

Reklama

Kmeny


Hackeři (E14)

(epizoda)
  • angličtina Hackers (festivalový název)

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje čtrnáctý odvysílaný díl Hackeři. V moderní společnosti se jedná o kmen zvídavých jedinců, kteří chtějí dopodrobna vědět, jak daný přístroj, popř. program funguje. Hledají limity, slabiny či trhliny, kterých využívají, ale také na ně upozorňují a vymýšlejí, jak je zacelit. Kmen se dělí na několik kategorií a hackeři, tak jak je definujeme dnes, jsou mezi námi od přelomu 50. a 60. let. Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Hackeři odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

pools 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na tomto dílu je hezky vidět, jak jsou zdejší omezenci ovlivnění mediálním obrazem zlých hackerů kteří ničí elektrárny v Íránu. Ale hacking není jen o black hat crackerech. Hacking je o pochopení jak věci fungují a jejich tweakování. Ať už jde o počítačový program nebo živou bytost. Takže než příště bude psát kikotiny, něco si o tématu prečtěte! ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám takový pocit, že lidé občas zapomínají, že i dokumenty mohou mít umělecké ambice a že mnozí režiséři Kmenů se spíše než "klasickou cestou" snaží poznat jádro, či duši jednotlivých subkultur (a v tomto případě nejenom jich). Zajíček zde předvedl spíše jakési zamyšlení se nad silou, kterou nám počítače a technika vkládá do rukou, nad jejích "božským/stvořitelským" potenciálem. Proto tento díl připomíná spíše slavný román Shelleyové, než tradiční dokument. Nevěřím tomu, že zrovna Zajíček by sem vložil "jiskřící zařízení", bouřku, Bacha (který tomu dodává až duchovní nádech), či biochemii pouze náhodou... ()

Reklama

ryba443 

všechny recenze uživatele

Oceňuji, že se Kmeny věnované hackerům nesvezly na populární dezinterpretaci, že hacker je výrostek s kapucí a černými brýlemi, který za svitu displaye notebooku v potemnělé místnosti infiltruje tajné vládní systémy a vykrádá vaše bankovní účty. Volbu komunity okolo Brmlabu považuji za dobrou, i když podle komentářů se zdá, že to nikdo asi moc nepochopil. V každém případě, ačkoliv pořadu k dokonalosti hodně chybělo, jedná se o jeden z těch lepších dílů Kmenů. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Občas se obrazovkou mihne ošklivý podivín, chvílemi šeredný nerd a vzápětí nastoupí neatraktivní navždyslečna geeková. Kompletně všichni v hadrech, ve kterých bych se neplazil s košem ani zapadlou uličkou v Horních Polomech potmě. Že hodnotím hloupě, krutě a přízemně? No jasně! Já se těšil na hackery a dostal jsem partu nehezkých skautíků, kteří plnili bobříka zoufalosti. Z takových kmenů mě bolí kořeny. Takže nasrat. ()

H34D 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

K mému překvapení se tento díl nezabývá počítačovými hackery, ani prolamováním počítačového zabezpečení, ale místo toho představuje život příznivců elektřiny a nepraktických technických udělátek. Vzhledem k tomu se mi zdá, že se pořad snaží utvářet subkulturu tam, kde není. Náplň tak není příliš záživná, ani obohacující. 5/10 ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama