Reklama

Reklama

Styria

  • USA The Curse of Styria (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše sa rok 1986. Odcudzená 16-ročná Lara (Eleanor Tomlinson) sprevádza svojho otca (Stephen Rea), historika umenia, do opusteného hradu, ktorý sa nachádza za železnou oponou. Z autonehody, ktorá sa udeje v blízkosti hradu, vyviazne krásna a tajomná Carmilla (Julia Pietrucha). Lara vďaka nej odhalí svoje tajomstvá a ich priateľstvo prerastie do opojného vzťahu. Avšak keď Carmilla záhadne zmizne, Larine psychické traumy prerastajú do žijúcej nočnej mory, ktorá pohltí celé mesto Štajersko. (figliar)

(více)

Recenze (20)

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Pochmúrny vidiek a neustála hmla tu vytvorili naozaj pôsobivú atmosféru. Historické témy síce nemusím, ale táto ma zaujala. V poslednej dobe na mna robia dojem horory spracované v USA, ale nahrané v inej krajine. Pri scéne, ked sa kúpali v jazere, som myslel na to, ako im stáli bradavky. Brrrrrr. :D (Dúfam, ze sa nikto neurazí, som chlap no.) ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Fotrík s dcérou sa presťahujú na starý zámok do malého maďarského mestečka, kde si začnú v okolí všímať podozrivé úmrtia. Dcérenka sa navyše spriatelí s neznámym dievčaťom na úteku, ktoré u nich ukryje a nebezpečenstvo na seba nenechá dlho čakať. Hmmm, nebolo to zlé, no vyšlo to tak pol na pol. Z jednej časti sa to môže pokojne hlásiť do zabehnutej a nezaujímavej „Twilight“ vlny novodobých, teen upírčin a z časti druhej to sympaticky pokukuje inými smermi; štýlovo gotickými, vážnejšími a temnejšími. Natočené obstojne, maďarské hradné prostredie fungovalo tiež celkom fajn, hudba príjemná, artové momenty ozvláštnili občasný nevýrazný dojem a záver bol príjemne pôsobivý, takže to celé skončilo lepšie než to začínalo. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Na IMDb dosahuje tento snímok bez mála 70% (obrazne povedané). Pri počte osôb, ktoré "Styria" vzhliadli (alebo nevideli?? - 4000") by jeden myslel, že sme nemali možnosť sledovať to isté. Netvrdím, že tento "maďarský guláš" v kombinácii "emerikan chips" nedisponuje potenciálom, kedy sa prevažne vďaka výberu prostredia (hradu a pod.) opiera o tajomno príbehu či akúsi historickú (možno rómsku?) mystiku, no na horor mi to príde akosi málo. Tvorcovia akoby odviedli iba polovičnú robotu. Napašmu Vás "reklamou" ako nejaká automobilka dňom otvorených dverí s možnosťou využitia vozidla zdarma, no po vašom príchode Vám do rúk strčia "cajgel" a pošlú na detské ihrisko s dopravným značením. Je to tak medzi dva-tri. Ani ryba, ani rak - 52,5% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Komorní drama zasazené do kulis rozpadajícího se zámku kdesi na samotě, který má být zbourán. Místy velice hezký vizuál doprovázený atmosferickou hudbou - les, mlha, noční koupání, motýlí tanec, silueta stavby a příchod noci. Škoda, že upíří téma nebylo využito naplno. I samotné dívčí hrátky jsou krotké oproti původní předloze. Navíc nejednoznačnost Carmilly dává možnost, že se jedná jen o temnou stranu Lary. Až v samotném závěru dojde na akci, smrt, krev a plameny. Lehce snové, příjemně plynoucí, avšak snadno zapomenutelné. Joy Division, Jesus and Mary Chain, Austra, The Pink Pearl Dragon. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Včera v noci se mi nechtělo spát a dostal jsem po čase chuť se - trošičku - bát. Hororům moc neholduji, ale tenhle mne námětem zaujal byť zde není nijak extra dobře hodnocen. Leknutí se mi dostalo pořádného hned asi ve dvacáté minutě, kdy se náhle v mé temné pracovně ozářené jen obrazovkou zjevil jako duch jeden z mých potomků, postavil se mi aniž by nějak chtěl být nepozorován za záda a promluvil na mně. Vyletěl jsem asi metr do vzduchu a pravá chlopeň mého srdce chvilku nedovírala... Potomka jsem tedy v tu pozdní noční hodinu vyslechl, zahnal na kutě a dál se už nerušeně a zcela rozbunzírován věnoval filmu. Začátek sliboval lecos zajímavého, předrevoluční doba v komunistické zemi i atmosféra pozdního podzimu také. Já mám navíc rád opuštěná panská sídla a tohle navíc mělo být ještě ke všemu opuštěným sanatoriem... Styria se ono dávno opuštěné sanatorium jmenuje stejně jako pramen, který tehdy prý léčil... Odtud má i film ten svůj podivný název... opuštěný vytřískaný barokní zámeček byl fajn a věřím, že by se tam člověk bál i ve dne... Co jsem ale nechápal bylo místo, kde měl být. Lara jela s otcem do komunistického Maďarska roku 1986. Ve filmu se pak často mluví o tom, že jsou ve Štýrsku (což je ovšem oblast v Rakousku) a policejní mužik co ve filmu jezdí černou volbou nejednou mluvil na vesničany rusky... Tak se v tom vyznejte... Nejspíše je to tak, že pro Amíky je všechno od Berlína na východ divoká Evropa, kde se prostě podle nich mluví jen rusky... Holky byly obě fešné, obzvláště se mi líbilo jak hrála Julia Pietrucha - Carmillu. Ten její pokoutný svůdný úsměv byl výborný a zároveň děsil... Od poloviny filmu jsem ale přestal chápat co sleduji. U hororů mám jeden probém. Když tam běhá nadpřirozená postava bubáka, tak se směji, obzvláště když je znázorněn. A když je to psychologické, pak potřebuji mít nějak pochopitelný děj... Tady jsem to vážně celé nějak nepochopil. Škoda , to staré panské sídlo mělo potenciál. Takhle dávám jen za dva bělásky klepající křídly o okenní tabulku zámku. * * ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Patří k tomu lepšímu z moderních variací na téma Le Fanovy "Carmilly". V tomto případě židovsko-mexický režisér zasadil příběh do socialistického Maďarska v roce 1989 a kupodivu mu vůbec nevadilo nazvat film "Štýrsko", které je sice dějištěm v původní novele, ale které - jak víme - se nachází v dnešním Rakousku (správný název je zřejmě "Andělé temnot"). K natáčení zvolil skvělé lokace, především za socialismu vydrancovaný zámek Tura nedaleko Budapešti (některé pasáže byly točeny v blízkém zámku Aszód).. Historizující architektura ve stylu francouzské renesance umocňuje "gothic atmosféru". Totalitní režim s rusky mluvícím aparátčíkem přispívá k znázornění zla, které je spjato s nadpřirozenou sférou (Carmilla). Zatímco Lauru hraje velmi vhodná (a pohledná) herečka, Carmilla je naproti tomu obsazena - bohužel- zcela nevhodně herečkou hrubých rysů. Nepůvodními prvkyje i zápletka se sebevraždami, dle mého názoru zbytečně. Tradiční křesťanské prvky obrany tu chybí, protože (jak je ve filmu řečeno) jsme v totalitní ateistické zemi, která zavřela kostely. Ve filmu je řada vynikajících atmosferických pasáží (komunistický pohlavár, noční koupání v jezírku, převlékání do starých šatů, podzemní chodby atd.) a dalo by se uvažovat i o nejvyšším hodnocení, pokud by vše zásadně nekazila - jak už řečeno - naprosto nevhodná herečka v hlavní postavě Carmilly. Jinak celkově, jeden z lepších novodobých "gotických" hororů... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Televizní vzhled tomu tedy moc nedodává, navíc povídka roztažená na celovečerák je nudná, i když se tvůrci pokusili o jakési ozvláštnění Maďarskem v době komunismu, rurálními motivy, frankensteinovským náznakem lynče, sovětským plukovníkem (!), který se chová jako van Helsink s touhou šukat upírky... Jestli to jsou upírky. Ono tady se nabízí výkladů víc, ale ani jeden tvůrci nerozehráli víc nebo nedali náznaky, co a jak. Může jít o klasickou schízu a temné já už tak nesympatické a necharismatické holky, může to být projev určitého druhu hysterie, možná je holka skrytá kanibalka, nebo prostě má v krvi masové vraždy, případně ano, nějak se stala upírkou, jenže k ničemu z toho nedostanete vodítka. Taky mohla být mimozemšťanka, jen místo chlapů posílala na svou planetu maso holek. Fakt si to můžete vyložit jakkoliv. Ale aspoň chyběla tradiční klišé pointa, jak se holka vrátí do Ameriky a tam pokračuje v kultovním vraždění. Slabé herecky, kamerou, výpravou (a přesto forma, tedy pokus o ni zcela vede), scénářem, dokonce i střih mi občas přišel zmatený. To jsem se zas nechal napálit. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vítězství formy nad obsahem. Upírsko-čarodějnický příběh divné dívky a její ještě ´divnější kamarádky tu sice byl, ale mě připadal upozaděn výbornou temnou, místy až gotickou atmosférou. A v tomto případě byl upozaděn až příliš. Notabene se film docela vleče, takže i když si ona temnota zaslouží absolutní hodnoty, tak se časem okouká. Herecky docel fajn, přičemž všem dominuje talentovaná Eleanor Tomlinson. Styria do určité míry potěší, ale z mého pohledu se jedná o promarněnou příležitost. 50% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek „Styria“ není skvělým hororem, ale jedná se o film, jenž může svou atmosférou docela zapůsobit. Není to příliš explicitní, nejsou zde skvělé, zapamatovatelné scény, ale celkově, jak na vás film působí, to je něco, co vás může uhranout. Je to tmavé, je to takové beznadějné, to je něco, co může horor také vyvolat a v tomhle případě se to docela povedlo. Takže průměr rozhodně. ()

bourec odpad!

všechny recenze uživatele

Nevim,co mě přimělo se timhle zabejvat,ale protože to byla děsivá zábava,dám zcela zaslouženej odpad. ()

chlebo 

všechny recenze uživatele

Čo môže vyliezť z kombinácie USA / Maďarsko, a to pre tento krát nemám na mysli tie naše Horné Uhry, inakšie aj Slovenskom nazývané, ale echt gulášových susedov s bajúzmi pod nosom. Podobne rozpačitý dojem, ako táto kombinácia zanecháva v mojom kritickom ja Styria. Niečo ako keď očakávate pekne divoké lesbické porno, no vylezie z toho jemný dvorný škandálik s letmým náznakom erotiky, ktorý sa pomaly, ale isto mení na bubu rozprávku, s pekne vyčačkanými dámičkami a priam stredovekými vilidžermi. Až vám tam ten príchod z Ameriky a výdobytky modernej doby, typu walkman, začnú drasticky prekážať. Ale teda späť k mojej rozpačitosti, z pôvodne nadutých líc a detinsky rozhorčeného výrazu, kvôli hororovému nepodarku sa nevdojak stal nesmelý záujem a po stotožnení sa so skutočnosťou, že hororu sa proste nedočkám, ma táto rozprávka, o niečo menej desivá než tie od Dobšinského zťažka prehltla, no nakoniec predsa len pohltila, proste, neprišla žiadna Nirvána, hypnóza vecí v blízkom okolí ani hysterické trieskanie s misou okolo seba vytriasajúc z nej pukance, ale kultivovane a s pomerným záujmom som si vychutnal niečo iné, než som si predstavoval, aby som sa potom mohol podeliť o túto distingvovanú a vysokoodbornú, pre tieto stránky nepopierateľne nepostrádateľnú epochu. ()

intro 

všechny recenze uživatele

Ne Styria mě vážně nedostala. Snímek jsem sice dokoukal, ale vice jak hodinu se zde skoro nic nedělo a já málem zaspal :). Konec už měl tu temnou hororovou atmosféru, bohužel film to nezachránilo. Dávám 35 % ()

regentor odpad!

všechny recenze uživatele

Vážení přátelé ano.Nastalo nové pojetí filmového vyprávění .Duo Mauricio Chernovetzky, Mark Devendorf nám nabizí neotřelý pohled na evropský zeměpis, legendy či chcete-li mýty jako rovněž na sociologickou studii společnosti..patrně té v které sami tihle pánové vyrostli, ale pojďme od začátku.Britský historik,též trochu hysterik, usiluje léta navštívit Madársko aby zde v nějaké zapadlé štaci , bývalém lázeňském městě mohl restaurovat malby na zdi.Společnost mu dělá jeho dcera která sice není hysterická ale zato je cákla jinak aneb sebepoškozování sebe sama je zřejmě víc inn než tetování.Průšvih začíná hned na čáře,máme rok 1986 a stále stojí "Železná opona" potrhlý vědátor nemá pro dceru vízum tak musí obětovat pár doláčů ale to je ten menší průšvih, ten větší je když divák užasle v Maďarsku zjistí, že Styria tedy Štýrsko je v Maďarsku.Naši hrdinové dorazí až na zámek-ruinu kde je čeká paní správcová co nic nespravuje a místní "vajda" tedy kmotr v koženém kabátě a demoliční četa zdejších nefachčenků se kterými kmotr mluví rusky...Slabší povahy by už tyto bláboly a stupidyty dua Mauricio Chernovetzky a Mark Devendorf odradily ale já jsem se přinutil, přiznám byla to obrovská dřina to dokoukat ale "povedlo se" . V místě našeho dobrodružství se udržuje jakási legenda o upírech-neupírech-čarodějnicích-přízracích. Jakýsi takový přelud-nepřelud zdrhne z volhy našemu vajdovi-kmotrovi a šine si to za naší mladou sebepoškozovačkou se kterou stráví noc na kamenech, jestli byly Petrovy to netuším stejně jako celý filmový štáb co je vlastně co. Vajda však má charizma a tak přelud sleduje a ve sklepení objeví a s chutí by ho ošukal, přízrak však pro to nemá žádné pochopení a tak se střepem z láhve podřízne! V oblasti zhysterčí a zemře několik panen (už se asi na tu filmařskou hrůzu taky nemohly dívat) potrhlý profesor z toho omdlí a jeho dcera je ve velkém pokušení se zase někam říznout. Nebojte happy end se blíží. Vajda dokmotruje, trocha očistného ohně na hrobech nebohých panen a náš profesor se probouzí . Malby ať vezme čert-upír-vampýr-čarodějnice nebo přízrak ani Halászlé mu domorodci nedali tak ať si ty malby nabouchají do trenek on má splněno.Mít 1000 USD tak někde u Bruntálu natočíme v pěti lidech podstatně kvalitnější biják. Kamera rozostřená, kulisy fádní, herecké výkony no...to bych byl hodně vulgární,scénář prostoduchý až hrůza a režijní kvality zůstaly asi někde jinde než ve Štýrsku, vlastně v Maďarsku/Stýria. Jako ukázka filmové magořiny a důkaz o tom , že podobný škvár umí sesmolit i nástěnkář v ČKD je to snad i poučné, jinak skutečná žumpa. ()

vodkasesemte

všechny recenze uživatele

"The night in my veins" takovej jozkošnej snímek - When the dark queen rises you will tremble with fright for the fooolish kings folly shall be paid for tonight - SCREAMS - ELECTRICITY CRACKLING - Má trochu pohled Valentinový z RE - Má hrozně debilní sestřih. Vubec jí to nesluší. Vypadá jako transka Zagorová po plastice - One cannot let the devil take root in those lovely creature - They need firm hand. Protected - CHUCKLES - Hard working man need stress relief - When you throw caution to the wind, there are concequences - TOOLS RATLING - Hush now - I brought you a present to make up for my cruelty - WHISPERS - Guest always drink first - There are only two types of men, fools and beasts - Those who dont resist learn to live with the misery for the rest of their broken lives - COUGHS - BOTH: Mmm - SHRIEKS - GASPS - This is so unreal - EXHALES - WATER DRIPPING - Every 100 yrs new virgin are needed to replenish - You have screwed at least one boy, right? Then you are safe - Karnsteins - The villagers tried to kill them, but they missed one and shes still down there - Relax, its no feeding time, prej! - Tastes best when its given by lovers - Pls, dont be like that - WHISTLING - BUBBLING - MUMBLING - DOOR CLOSING - They are ridiculous. Why do they obsess with death? - Shes damned better off than them - VIOLIN PLAYING - The Vampyr rises and tries in every possible way to drive their loved ones to suicide. For the one who takes their own life is lost for eternity and longs for company in the Land of the Shadows - 1861 - GUNSHOT - BLEATING - CAR APPROACHING - CAR HORN HONKS - TIRES SCREECHING - Suffering from depression - Social anxiety - Self-injurious behavior - Undiagnosted post-partum depression - Attempted homicide - Committed suicide - Hezký písmo - SOBS - Tvl, tomu čurákovi nesvítí ani světlo - BELLS TOLLING - Communists dont believe in God, so they closed most of the churches (to bylo cílem potlačit lid ve všech směrech, to samé ted čeká naši společnost, která se ofšem vzdala Boha svobodně) - Butterflies starts as digusting worms - Lesbická láska, no skvělý - GASPS - WIND HOWLING - V Madarsku mají zvláštní zvyk odsekávat lopatou mrtvolám hlavy - A pak je spalovat - FLIES BUZZING - BANGING ON DOOR - DOORKNOB RATLING - Co to je, hon na čarodějnice? - Proč je radši nešukaj? - LARA PANTING - Rotting husk - SHAKILY - FOOTSTEPS - They are jealous of our beauty, of our world - If we are together, nothing can hurt us - There is shinning plce between this rotten walls - That man will také what is sacred in you - One eyed shepard - To je hostina! ()

Korra 

všechny recenze uživatele

Uf. Tolik jsem se těšila na moderní verzi Carmilly, a pak takové zklamání. První třetina, ve které se hlavní hrdinka seznamuje s tajemnou dívkou, je docela zajímavá a atmoférická. Obě dívky jsou hezké, Julia Pietrucha má v sobě určitě to, co by Carmilla měla mít, i když jejímu knižnímu předobrazu neodpovídá. Zbytek se odehrává v tak zmateném duchu, že není vůbec jasné, co tím chtěli autoři říct. Snaha o psychologické pojetí se jim vymkla z rukou a vznikl jen směšný chaoz. Byl to příběh o mladickém vzdoru? O počínajícím šílenství? Nebo se autoři obouvali do emodívek? A maďaři snad nebyli v roce 1989 tak zaostalí... Stále doufám, že uvidím na plátno přenesený příběh, tak jak ho LeFanu napsal, bez moderních berliček, ale s prostým a přímým dějem, atmosférou a dobře obsazenými postavami.A hlavně: nemůžte točit zásadní dílo upírské literatury - bez upírů! To prostě nemůže fungovat. ()

Reklama

Reklama