O-bi, O-ba - Zánik civilizace
O-bi, O-ba - Zánik civilizácie
Drama / Sci-Fi
Polsko, 1985, 88 min
Piotr SzulkinPlakáty
Po atomovém výbuchu přebývá komunita lidí v obřím podzemním krytu. Mezi tyto zbídačené existence vypustí hrstka vojáků velících krytu báchorku, že brzy přiletí "Archa" a všechny zachrání. Hlavní hrdina, jakýsi "velitel propagandy", prochází tímto labyrintem naprosté bídy i bizarních figurek, snících o zázračné Arše, a zatímco i on hledá způsob, jak sám sebe zachránit, kupole krytu se pomalu, ale jistě rozpadá. (Ertai)
asLoeReed
Piotr Szulkin je specialistou na sci-fi v polském pojetí a pro své projekty dokázal získat i známé herce jako Jerzyho Stuhra či Krystynu Jandovou. Nejde o žádnou akční podívanou; děj se odehrává v čase po apokalyptické jaderné válce, jež vyhladila prakticky celé lidstvo; v temném ovzduší podzemního betonového bunkru, v němž živořící zástupy umírají v beznadějné šedi a v jejichž hrdlech mizí knihy a další pozůstatky starého světa, prodírá se mezi deformovanými charaktery a masou manipulovanou falešnou vírou v přílet spásné Archy jediný muž, který se snaží z bezvýchodné situace najít cestu. Děsivá vize budoucnosti, která oproti československým – vždy spíše komediálním – pokusům o žánr sci-fi neskrývá seriózní ambice, dokáže strhnout, avšak silnější sdělení nedovede zcela přenést, když závěr je až příliš interpretačně bohatý a přeci jenom – divák po jistém vyjasnění jinak zamlženého příběhu určitě trochu toužil.(16.1.2012)
darkrobyk
Viděl jsem v roce 1986 ve filmovém klubu. Příliš si toho nepamatuji, ale vzpomínám si, že film na mě silně zapůsobil. Sedělo nás tam asi deset, konec socialismu v nedohlednu a k tomu taková apokalypsa. Děs a mrazení, a byť v SSSR začala Perestrojka, u nás trvala studená válka se vším všudy. Tohle, 1984, Brazil a Den po té se staly velmi zneklidňujícími filmy, kdy se člověk opravdu začal obávat budoucnosti...(25.8.2010)
Terva
80 %(27.5.2012)
ybuko
Temna vize budoucnosti kde lide knihy nepali, ale jedi.(31.12.2008)
Renesco
Szulkinův film přináší vizi post-apokalyptické společnosti, kdy pár set posledních přeživších lidí utváří komunitu v bunkru, chránícím je před radioaktivní ledovou pustinou. Hlavní hrdina Soft si vymyslel přílet spásné, ale neexistující Archy, a nyní je konfrontován s lidmi, kteří se na její přílet začínají po svém iniciativně připravovat. 'O-bi, O-ba' je podobenstvím společnosti, v níž víra v propagandu a mýtus zcela zatemnila racionální a realistický přístup k životu (v tomto případě k bídě, beznaději a smrti) a připomene bezpočet reálných příkladů od stále omílaných proroctví armageddonu až po totalitní ideje. Zkoumá, jak dokáže mýtus motivovat člověka k páchání zla ve víře, že jedná správně. Nejpůsobivější metaforou je scéna v obřím mrazáku, jehož fanatický obyvatel se modlí k dřevěnému modelu Archy, zatímco jej fixují vyhaslé oči dvou nahých zmrazených žen, jimž vzal muž život ve víře, že je na jiné planetě rozmrazí a nastartuje s nimi nový reprodukční cyklus pro zachování lidstva.(9.2.2012)
Javad
< Váš dnešok a zajtrajšok je jedine vo vašich rukách > Ľudstvo na pokraji zániku - posledných približne tisíc ľudí v rozpadajúcom sa bunkri, šialenstvo, hlad a slepá viera v spásu.(11.11.2010)
MilesTeg
Fléda uvedla trilogii polského režiséra a scénáristy Piotra Szulkina - Válka světů - příští století, O-bi O-ba - Konec civilizace a Ga, Ga - Sláva hrdinům. Prostřední z nich jsem měl možnost shlédnout po odpoledním představení Ligy výjimečných v multiplexu a musím uznat, že to bylo jako dát si osmnáctiletou single malt skotskou po barevném koktejlu s paraplíčkem a prskavkou. Oba druhy nápojů mám rád, ale srovnávat se nedají. Při srovnání s Brazil mi tenhle film připadal o chlup lepší, a hlavně v něm hraje Jerzy Stuhr, a to skvěle.(24.3.2006)
sandis
Povedený film, v němž se výborně podařilo vajádřit stísněnost, ve které by pravděpodobně žili lidé po atomovém výbuchu kdesi v podzemí, bez přístupu světla, s omezenými zásobami jídla... Atmosférou připomíná britský film Threads... 8/10(2.1.2009)
SatuPeka
Vynikající post-apokalyptický snímek. Beznaděj, zoufalství, deprese, náznak naděje - to všechno potkává hlavní hrdina (Jerzy Stuhr) při svém bloudění v rozpadajícím se protiatomovém krytu. Zatímco lidé kolem něj propadají rozmanitým podobám šílenství, on si zachovává alespoň trochu zdravého rozumu. Zdá se ale, že to nestačí, protože ve všem konstruktivním, o co se pokouší, stejně ztroskotává. O-bi, O-ba nabízí mnoho námětů k přemýšlení i filmařsky vydařené scény a sugestivně vykresluje atmosféru konce civilizace. Když jsem se po jeho shlédnutí procházel noční Olomoucí a vrátil jsem se tak do světa, kde většina věcí normálně funguje, cítil jsem intenzivní vděčnost, že žiji v čase a na místě, kde se máme (skoro) všichni opravdu, ale opravdu dobře.(4.2.2012)