Reklama

Reklama

Zločin v Polné

(TV film)
  • angličtina Murder in Polná (festivalový název)
TV spot
Česko, 2016, 2x86 min

Režie:

Viktor Polesný

Scénář:

Václav Šašek

Kamera:

David Ployhar

Hudba:

Zdenek Merta

Hrají:

Jaroslav Plesl, Karel Heřmánek ml., Karel Roden, Gabriela Míčová, František Němec, Jan Kačer, Petr Štěpánek, Jiří Plachý ml., Ondřej Kavan, Luboš Veselý (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zločin v Polné je vzrušující drama jedné detektivní historie. V roce 1899 na Bílou sobotu byla na cestě mezi obcemi Věžničkou a městečkem Polnou nalezena mrtvá dívka, švadlenka Anežka Hrůzová. Bylo jí devatenáct let. Na hrdle měla řeznou ránu a nejspíš vykrvácela. Sexuálního násilí se vrah nedopustil. Místním lékařům se zdálo, že sražené krve na místě činu není dost, a na otázku, kde je „chybějící" krev, se hned našla pohotová dopověď: Židé ji přidali o Velikonocích do macesů. K dispozici byl náhodou i potenciální vrah: přidrzlý a nepříliš chytrý mladík Leopold Hilsner, šnorer, tulák a žebrák... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (215)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Fascinující vhled do doby, kdy byla Spravedlnost ve jménu vyššího dobra opakovaně umlčována tváří v tvář faktům - a to prosím ani nebyla doba totality, "jen" v tom měla celá veřejnost jasno (a někteří v tom mají jasno dodnes, viďte, pane Bartoš...). Zdenko Auředníček navzdory extrémní deziluzi svoje úsilí nevzdal, a Zločin V Polné je hlavně jeho portrétem. Masaryk je zde opravdu jen vedlejší postavou, byť důležitou. Na televizní poměry velkolepé dílo, a jedna z ukázek přínosu veřejnoprávního média. 80% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Povedené historické drama z našeho prostředí, o to silnější, že se zakládá na skutečném případu. Kromě toho, že je film bravurně natočen a potěší hereckými výkony, dokáže zaujmout zejména sílou svého příběhu, jehož výpovědní hodnota je až mrazivá. Po zhlédnutí obou částí musí asi každý, kdo v sobě má zbytek češství, smeknout před Tomášem Garriguem Masarykem a zaláteřit si, že takové osobnosti již v politice nemáme. Respekt však patří také obhájci Leopolda Hilsnera a samotnému obviněnému projev solidarity, byť mrtvému je již málo platná. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jeden jediný prípad, jeden jediný obvinený, dve skupiny ľudí s rozdielnymi názormi. Celý snímok je vlastne o dokazovaní viny, respektíve neviny jednému jedinému podozrivému. Hľadanie dôkazov, ich predkladanie, vyvracanie, či následná obhajoba na súde. Nebolo to zlé, no je skrátka cítiť, že ide o TV počin, čo JA osobne príliš nemusím .. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, první díl byl výrazně lepší než druhý. O hilsneriádě jsem kdysi přečetl celou knížku, takže vím, že si tvůrci skutečnost trochu upravili. Karel Heřmánek ml. tu hraje křivě obviněné neviňátko, ale Leopold Hilsner byl ve skutečnosti docela hajzl. Ale chápu, že takto je to pro diváky přijatelnější. Relativně dobrý dojem z prvního dílu už ve druhém zachraňovali pouze herci v čele s Jaroslavem Pleslem. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho vzhledu seriálu První republika, a být zde častěji vzhled jako z Dobrodružství kriminalistiky, jsem docela spokojen. Roden jako Masaryk se mi moc líbil, a měl dostat víc prostoru. Celkově slušně provedené soudní drama s občasnými úlety do českých soap oper typu První republika nebo Vyprávěj, které celkový dojem srážejí. Ale jinak profesionálně i poutavě natočené. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (11)

  • Film měl předpremiéru 22. ledna 2016 v kině v Polné, lístky byly zadarmo a byly rozebrány během 58 minut. (rakovnik)
  • Herec Karel Roden se na roli T. G. Masaryka dlouho připravoval. Po dohodě s uměleckým maskérem Martinem Valešem si nechal růst vousy tak, aby úprava do Masarykovy podoby byla co nejvěrnější. „Společně s cvikrem, účesem a dobovým oblečením byla jeho podoba dokonalá. Jeho vizáž se připravovala vždy asi hodinu. Jeho vousy se pokaždé znovu zastřihovaly, dobarvovaly a poté se napalovaly železem, což byl dobový způsob úpravy vousů," popsal Jakub Fürst, mluvčí České televize. (rakovnik)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama