Reklama

Reklama

Mune - Strážce měsíce

  • Česko Mune (festivalový název) (více)
Trailer 2

Aniž by o to žádal, je malý Mune, snílek a šibal, v bájném světě jmenován strážcem Měsíce, tedy tím, kdo přináší noc a bdí nad sny. Mune ale přitahuje katastrofy a omylem umožní strážci temna, aby ukradl Slunce. S pomocí hrdého strážce Slunce Sohona a křehké Ciry se Mune vydává za neobyčejným dobrodružstvím, jež z něj učiní legendu mezi strážci! (Freeman Ent.)

(více)

Recenze (76)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Ona ta legenda a celá mytologie je slušně postavená, na začátku přehledně odvyprávěná včetně načrtnutí jednotlivých charakterů a hlavních i dílčích zápletek. Nicméně s tím vším, co film na začátku odprezentuje, se v dalším dění pracuje dost ležérně. Hlavně v rámci zákonitostí jednotlivých překrývajících se světů. Jednou někdo zmrzne, podruhé ne. Jiný se zase ochladí, podruhé ne. Jeden do druhého světa "nemůže", druhému to nevadí, jednou se jeden druhého dotknout nemůže, podruhé ano, přičemž film to ani ono nikterak nevysvětluje. Bohužel touto četnou zmateností je Mune - Strážce měsíce srážen mezi průměrné anímáky a to zamrzí, protože jinak jde o ambiciózní a zábavný kus. ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Než jsem na tento film vyrazil do kina, tak jsem si přečetl recenzi, na kterou jsem někde narazil a z té mi uvízlo v paměti, že: "hlavním důvodem, proč na Muneho jít je svět a prostředí, kde se to odehrává". No a je to vlastně pravda. Příběh je totiž velice jednoduchý, předvídatelný a musím říct, že se mých emocí příliš nedotkl, postavy mě také tak úplně neoslovili a třeba Sohona jsem po většinu filmu příliš nemusel. V hlavě mi uvízl kromě Muneho a Ciry už asi jen Splín, který byl svou povahou jako robot Marvin ze Stopařova průvodce po Galaxii. Co se mi ale opravdu hodně líbilo byl ten svět, jeho barvy, jeho nápady, jeho fyzika a logika, tohle vše mělo své kouzlo. Stejně tak všechna ta stvoření co zde žila od obrovských "chrámů" až po roztomilé "chlupaté tenisáky" a nejrůznější "křížence" (nejčistší stvoření na planetě - jehně s ptačí hlavou a parohy...). Takže místo sledování jednoduchého příběhu u kterého jsem povětšinou věděl jak to bude dál mi pozornost odbíhala na nejrůznější detaily a zákoutí této krásné planety. Také musím ocenit změnu animace když naši hrdinové vstoupili do "Říše snů" bylo to překvapivé a líbilo se mi to. Když to shrnu Mune pro mě byl po většině stránek slabší průměr, ovšem ty nápady a nádherné prostředí to u mě vytahují na mírný nadprůměr - 6,2/10 ()

juta 

všechny recenze uživatele

Mune je celkem fajnový animák, který nepotřebuje Hollywood, aby dokázal udělat něco dobrého. Grafickým zpracováním dokáže konkurovat, jen ty postavičky se mohly trochu dodělat. Asi inspirace od Picassa. :D Ale jinak chválím snahu frantíků, že i u nás na starém kontinentě se dokáže udělat dobrej animák, který má své kouzlo. ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Francouzský Mune se představuje v krásně zpracovaném a originálním světě, který dokáže zaujmout nejednu ratolest, ale i dospělého jedince. V barevném prostředí se vypráví příběh, jenž je sice předvídatelný, ale svými mytologickými prvky dodává postavám a prostředí mnoho možností. Animace je naopak čerpána ze soudku spíše průměrného, stejně tak vtipné pasáže. Modrému hrdinovi také chybí větší prostor pro starší diváky, škoda. /55%/ (Kino - Prom.) ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Som trošku smutný. Pretože tu máme animovaný s veľkým potenciálom, ktorý je ale reálne maximálne nevyužitý. Svet, v ktorom by som ochotne strávil aj viac času. V nejakej animovanej sérii, ktorá by tomu dala trošku viac logiky. Ale čo sa filmu týka, nemám pocit, že by to bolo veľmi vtipné, niektoré postavy sú celkom otravné a animácie sú pre mňa trošku mix. Na jednej strane sa mi páči, že sa kombinujú ručné animácie s počítačovými a dáva to filmu veľmi zaujímavý dizajn, no občas mám pocit, že v počítačovej animácii nevyzerajú úplne všetci okey. Okrem toho miestami neviem prečo niektoré postavy porušujú pravidlá sveta a napriek tomu sa im nič nestane. Najmä Glinn. Neustále premýšľam či by sa nemala v určitých momentoch roztopiť alebo naopak stuhnúť. A nedáva to moc zmysel. No najväčší problém filmu je pre mňa fakt, že film je podľa mňa veľmi komplikovaný a absolútne nevie ako to správne podať. A neustále len ideme od miesta k miestu a komplikuje sa to počas celého filmu, až sa v tom človek občas stráca. Aj ja a to som dospelý. Tak neviem či by sa v tom decká dokázali poriadne orientovať. Z toho titulu sa na neho díva aj veľmi ťažko a neviem mu dať moc pozitívny rating. Animácie sú pekné, fungovanie sveta zaujímavé a dokonca aj niektoré momentky filmu sú zaujímavé. Ale s nudnými postavami, komplikovaným príbehom a slabým humorom to nie je film, ktorý by som odporúčil. Čakal som viac. Hodnotenie: C- ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Dávám 4*, ale myslím si, že aktuálních 67% je tu fajn. Má to "jinou" animaci, zajímavý svět (měsíc tažený pavučinami "snovým velbloudem", zaharpunované slunce, dvourozměrné sny), není to legrační, dějově prosté. Určitě nedoporučuju 3D. Z nedostatku času jsme byli. Minimální přidaná hodnota a s brýlemi je zbytečně tmavší. Budu chtít koupit DVD. ■ S odstupem a když s rovnám s jinými věcmi, kterým jsem dal 4* (např. Song Of The Sea), hodnocení snižuji. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Zajímavá animace, úchvatná imaginace a tuctovej příběh s ne moc konzistentním scénářem a popisem fungování zobrazovanýho světa. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Zvláštní pohádka, jediné zajímavě pěkné provedené byly bílý pavouci chlupatí, jinak pro mě škaredé nezajímavé. ()

SonGokussj 

všechny recenze uživatele

Někdo udělal animovaného Ori and the Blind Forrest byla první úvaha poté, co jsem uviděl modrého Muneho. A jakmile planinu zaplavilo slunce, připomenulo mi to Godus. A musím uznat, že jsem se vísostně bavil. Příběh byl vcelku jednoduchý, avšak tak nádherně zpracované s takovými kouzelnými zvraty, že jsem od toho nemohl odtrhnout oči. Roztomilé, zábavné, rychlé, originální, nádherné, nápadité. 85% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Příběh je v tomhle případě až krutě tradiční a nemá žádné neočekávané zákruty, až je to smutné a to hlavně proto, že vizuální stránka je prostě nádherná. Nejen ta hlavní, 3D animace, ale ty ta epizodní, která se zde objevuje. Opravdu mě bavilo se na to dívat, hlavně na některé grafické návrhy. Tady si někdo s postavami vyhrál. ()

gegina31 

všechny recenze uživatele

Na pohádku jsem se moc těšila, ale hodnocení mě celkem odradilo. Jsem to odkládala a odkládala, ale bylo to pěkný. Hezká animace, super vtípky. Příběh mě taky zaujal. Popravdě docela nechápu, že Malý princ se dostal v hodnocení tak vysoko a tohle relativně dost nízko. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo... překvapivě hodně dobré. Jako fakt hodně dobré. A kdyby to mělo víc promyšlenou logiku vlastního světa (hlavně u té voskové holky, protože po cestě do podsvětí neztuhne, i když je od ní jakýkoli zdroj tepla daleko a v podsvětí se začne rozpouštět až při nahazování slunce, ale na to, že už je nějakou dobu v prostředí plném lávy jaksi její tělo nereaguje) a někdy i trochu víc rozvinutější charaktery postav, možná bych tomu ani neměl co vytýkat. Ono to totiž jinak funguje celkem slušně, ten svět je představený (až zase na ten svět voskových lidí, na který jako by nezbyl čas ho víc představit) dost solidně, postavy jsou zajímavě různorodé a většinou i sympatické, dokonce to ani není moc infantilní a i když zde humoru moc není, vůbec to nevadí, protože to dokáže dostatečně fungovat i bez něj a co mě potěšilo asi nejvíc je to, že to celkem inteligentně dojde ke svému konci a stejně tak i osud každé postavy, která zde měla aspoň trochu důležitější roli, což mě těší nejvíc u těch poskoků. A zajímavé mi přijde i to, že i ten ústřední záporák (kterým není ten vůdce podsvětí, ale někdo v něm) tu má hlubší smysl, ale to tu nebudu rozpitvávat. Na to, jak jde hard fantasy mimo mě a tady jsem si celou dobu myslel, že se to bude odehrávat i v naší realitě, jsem opravdu velmi mile překvapený, že mě to tak chytlo a až do konce nepustilo, byť se tomu ani tolik nedivím, jelikož to mělo vše, co od tohohle žánru chci - zajímavý příběh a postavy a promyšlený svět. Jedno nefunguje bez druhého a u spousty takovýchto fantasy vždycky minimálně v jednom bodu mám problém a kvůli němu mě pak celý ten film vůbec nebaví, ale tady všechny body kupodivu fungovaly a ani bych neměl problém se do tohohle světa někdy vrátit a strávit v něm ještě nějaký čas. Což se mi třeba u Star Wars nikdy nestalo... Škoda jen těch mínusů, jinak to pro mě bude nejlepší animák za dlouhou dobu, ale jedním z nejlepších naštěstí je i tak. 4* ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Mune je v mnoha ohledech výjímečný film, který stojí za shlédnutí. Pro mě je v něm kouzlo z Exupériho Malého prince...velmi neamerické, neotřelé, originální, milé... . Po výtvarné stránce, i co se scénáře týká, není co vyčíst. Přesto jsem byl připravený dát jen 4*. Ale bylo by to ze stejného důvodu, jako když člověk pije celý život polotučné mléko z krabice a pak dostane čerstvě nadojené... . Takže málem bych jednu hvězdu nedal jen proto, že mi tam nejspíš chybělo něco z těch amerických animáků. Mune je poetický příběh, kterých by se mělo točit mnohem víc, aby děti dostávali kromě těch základních pohádkových mouder, také nějakou něhu. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Čarokrásný, křehký až éterický příběh z říše snů, průzračný jako horská bystřina a bezelstný jako dětská duše ... jeho výtvarná stránka dojímá svým půvabem, jeho dějová linka okouzluje svou koncepcí a jeho důvtip vzbuzuje bezděčný úsměv. Jasných a zářivých 5* ... pro jeho tři světy, které se vzájemně prolínají - a pro všechny jejich pozoruhodné obyvatele. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Mám radost, že jsem na tenhle animák náhodou narazil. Nápadité, výborný příběh, zaujme děcka i dospěláky, fakt paráda. ()

MikyAff 

všechny recenze uživatele

Nudné? Divné? Ale kdepak! Neskutečně kouzelné, jen pro to musíte mít cit. Vzhled světů a postav, obzvláště pak těch měsíčních, je neskutečně krásný a často i roztomilý. Já být malý dítě, tak si to pouštím asi pořád dokola, jak bylo mým zvykem. I dospělák si zde najde něco, čemu se zaměje, nebo aspoň ušklíbne. Pokud ne, tak je mi to opravdu líto. Začínám zjišťovat že evropské animáky mají v něčem mnohem větší kouzlo, než ty americké. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Francouzský filmový počin „Mune – Strážce měsíce“ mě především uchopil za srdce svým nádherným snovým zpracováním, které bych asi nejvíce připodobnila k „Avatarovi“.. Příběh není sice nijak extra originální, ani propracovaný, ale film má přesto divákovi co nabízet.. Kouzelný svět, který neměl při svém vzniku nouzi o fantazii, provází spousty prapodivných stvoření, která mají velmi zajímavou podobu, charakteristiku i vlastní příběh.. Autoři by postavičky ve snímku mohli popisovat hodiny a nikoho by nenudili.. Každá postavičku z filmu by si zasloužila svůj malý příběh.. Výtečná byla také skvěle vymyšlená mytologie tohoto fantaskního světa.. Ať už šlo o kráčející obry vlekoucí Slunce a Měsíc nebo o celkovou problematiku strážců vesmírných těles.. Velmi oceňuji v animácích nápadité detaily a tady by se daly přebírat vidlema :-) Bohužel jsem musela z hodnocení strhnout jednu hvězdu za primitivní příběh (jednoduchost ocení především děti), ale jinak se mi nechtělo ze světa roztomilých tvorečků vracet zpět do reality. Oproti běžným animákům, kde hrají hlavní role potrhlá a ukecaná zviřátka nebo lidské karikatury, je tento originální svět velmi příjemnou (a vítanou) změnou.. Velmi bavilo, příjemně se koukalo a naprosto nechápu tak nízké hodnocení.. ()

Související novinky

18. Festival francouzského filmu

18. Festival francouzského filmu

10.11.2015

18. ročník Festivalu francouzského filmu proběhne v Praze (18.-25.11.), Brně, Českých Budějovicích a Ostravě (19.-25.11.) a Hradci Králové (23.-29.11.). Festival uvede dvanáct předpremiérových titulů… (více)

Reklama

Reklama