Reklama

Reklama

Istanbul, věčná Byzanc

(TV film)
  • Francie Istanbul, Byzance, toujours (více)
Francie, 2007, 53 min

Obsahy(1)

Vzrušující pohled do města, rozkládajícího se na dvou kontinentech. Byzantion, Konstantinopol, Cařihrad, Istanbul – jen jiné názvy jednoho místa, jehož bohatá historie sahá až do antiky. Leží na výjimečném místě, na křižovatce dvou světadílů a právě tato poloha utvářela jeho osud. Nejlidnatější turecké město překvapuje i pozoruhodnou náboženskou různorodostí. Francouzští tvůrci předkládají pohled na moderní i starobylá zákoutí, dřevěné domy na břehu Bosporu, výstavní čtvrti boháčů, parky a mešity, ale také na pestrobarevná tržiště, kde se prodává snad všechno na světě. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Una111 

všechny recenze uživatele

Ta "věčná Byzanc", tak slibně uvedená v názvu, se objevila jen kratičkou zmínkou na začátku filmu a jednou nesmyslnou větou na konci. Dokument byl roztříštěný, nesystematický a nelze mu to ani vyčítat, zjevně měl jediný cíl: přilákat turisty. - - - Film je starý deset let a je to na něm vidět. Dnešní Turecko se stále víc islamizuje a vzdaluje se tak sekulárnímu politickému zřízení Mustafy Kemala Atatürka, svého zakladatele. V dokumentu se objevilo i pár nesmyslů jako např. pojmenování Modré mešity "katedrála", což už přede mnou i v jinak výborném komentáři zmínil uživatel anatheman. A úplně nejslabomyslnější větu, která v dokumentu zazněla, si dovolím ocitovat: "Druhů náboženství je mnoho, víra však je jen jedna!" (Jen tak pro zajímavost: Turecko se nepřibližuje Evropě, jak by si EU zbožně přála, ale my se přizpůsobujeme Turecku. V Praze se prodává kebab takřka na každém kroku a v hospodách se smí kouřit pouze vodní dýmky. Zábavné zjištění? Ani ne.) ()

karnifex

všechny recenze uživatele

Dokument, který namísto nějaké ucelené výpovědi divákovi předkládá spíše střípky dojmů, takže vzniká podezření, že tvůrci místo nějakého záměru či koncepce zvolili metodu "prostě pojedeme do Turecka, něco natočíme a pak k tomu přidáme komentář". Samotné záběry jsou pak navíc degradovány infantilním používáním "efektů", které opět postrádají jakýkoli záměr. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dokument naozaj nemôže za to, že zobrazuje mesto tak, ako vyzeralo pred 12 rokmi, a dnes sú niektoré veci iné. Subjektívny pohľad z ulice, obchodíkov ako od bežného oka turistu je tiež celkom fajn. Len tie šialené pohyby kamerou, točenie, kývanie a rozmazávanie obrazu do normálneho cestopisu nepatria. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Takový normální dokument o kdysi nejkrásnějším městě v historii. Ucelený rozhodně není, spíše přináší střípky dojmů. Přítomnost Francouzů, kteří stojí za vznikem této dokumentární série, je nanejvýš patrná. Jejich rukopis poznáte okamžitě - chaotické střihy a halucinogenní kamera. Nicméně zde byly tyto aspekty relativně snesitelné. Další kritika míří k překladu. Velmi jsem se naježil, když jsem slyšel vyslovovat jméno Byzantion jako Byzanťijon. To jako ne... No a druhá výtka, která nemusí být vinou překladatele, je ta, že byla Modrá mešita označena jako katedrála. I když toto označení mohlo představovat nevinnou metaforu, ve skutečnosti jde o čirou blasfémii. Chrám sv. Bartoloměje v Plzni se také nemůže pyšnit nejvyšším minaretem v ČR, že? ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama