Reklama

Reklama

Expanze

(seriál)
  • USA The Expanse
Trailer 2
Sci-Fi / Drama / Mysteriózní
USA, (2015–2022), 46 h 56 min (Minutáž: 40–63 min)

Předloha:

Daniel Abraham (kniha), Ty Franck (kniha)

Hrají:

Steven Strait, Dominique Tipper, Wes Chatham, Shohreh Aghdashloo, Cas Anvar, Frankie Adams, Cara Gee, Thomas Jane, Shawn Doyle, Nadine Nicole, Florence Faivre (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(62)

Obsahy(1)

Děj se odehrává za 200 let v budoucnosti, kdy lidstvo plně kolonizovalo sluneční soustavu, ale ještě nedosáhlo ke hvězdám, na pozadí vyostřujícího se konfliktu mezi Zemí, Marsem a koloniemi v Pásu asteroidů. Detektiv Miller, narozený v Pásu, dostane úkol najít nezvěstnou mladou ženu, Juliettu Andromedu Mao. Jim Holden je prvním důstojníkem z nákladní lodě - tahače ledu Canterbury, která těží led v Saturnových prstencích a rozváží ho k asteroidům Pásu, když se svou posádkou narazí na opuštěnou loď Scopuli. Aniž by o to oba stáli, jejich osudy se protnou a zjistí, že pohřešovaná dívka je klíčem ke spiknutí nepředstavitelného měřítka. (jaaara)

(více)

Recenze (258)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení. Navzdory počátečnímu dojmu, že půjde o béčkový amalgám Blade Runnera, Total Recall, Aliena, Mass Effectu a dalších legend začne The Expanse rychle ukazovat vlastní zuby, které koušou hlavně v zobrazení špinavé a přízemní futuristické společnosti Prstenců a nelítostného klimatu blížící se války. Sympatické a nejednoznačné figury tomu značně pomáhají překonat ztrátu tempa a obsahu v polovině (člověk prostě jde dál, protože ho Miller, Holden, Nagata a spol. zajímají). Největší zádrhel je scénář, který se snaží za běhu zahrnout co nejvíc detailů a člověk neznalý knižních předloh v tom a) plave b) vidí, že logika je občas odfkláknutá. Genocidní finále a biomechanická rakovina skvělé, pro mě ale zůstává vrcholem komorní vymetání asteroidu v osmém díle. Každopádně masité hard scífko, jaké obrazovce roky chybělo. Sedlám svou Rozinantu a vyrážím vstříc druhé sérii. P. S. Formálně víc než nadstandardní, nemluvím ani tak o solidních tricích, jako o pěkné scénografii a záběrech, o kterých zjevně někdo přemýšlel. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

První sezona ukázala, že Expanse je ze současných scifi seriálů černým koněm. Špinavý a nemilostný svět budoucnosti, který kombinuje několik příběhů (vysoká politika a intriky s noir detektivkou a klasickou spaceoperou). Tady lidi umírají poměrně ve velkém, vesmírné lodě jsou ničeny a tajné technologie zneužívány pro sledování dlouhodobých cílů. Seriál se tak přibližuje civilnosti BSG, bere si trochu z retra Blade runneru a nebojí se občas vytáhnout prázdný vesmír jak z Firefly. Až na tu nepřítomnost naivity a zatím i romance. Na tohle jsme zvědav v další sezoně, zda načatý konspirační příběh bude pokračovat a nabalovat na sebe nejen kvalitní postavy, ale i smysluplné zápletky. Za mě očekávání překonána a i přes méně "epický" závěr sezony, 5* (aby si toho všimlo víc lidí:-)). Třetí sezona je jedním slovem fantastická. Dojde k rozvětvení všech příběhů, postav, jejich postupnému spojení do hlavní dějové linie včetně závěru, který bere dech. Je tu pár zlomů, které velice potěší a i přes jeden scenáristický sprint (skok v čase), jde o sezonu, která neztrácí dech i přes svou opět obrovskou rozmáchlost. Expanse je tak pro mě aktuálně nejlepší scifi seriál a i přes ne tolik početnou fanouškovskou základnu (porovnejte s BSG?) jsem rád, že autoři dostávají prostor tvořit tento fantastický svět v dalších sezonách a doufám, že jim to ještě chvíli vydrží. PS: výkon Davida Strathairna v roli Ashford bere dech, dlouho nebyl v lepší formě ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nejlepší space opera posledních let. Což není zrovna dvakrát vypovídající, jelikož jich v poslední době mnoho není/nebylo; natož těch zdařilých. Ke cti této slouží, že i kdyby jich pěkných pár opravdu dobrých přeci jen bylo, tak by se mezi nimi neztratila. Jedná se totiž o „Battlestar Galacticu v nejlepším období 2.0“; tři strany hrozícího konfliktu, tři roviny vyprávění z různých úhlů pohledů napříč sociálními vrstvami, žádné dobré či špatné strany, špinavý vzhled, civilnost toho všeho, uvěřitelné technologie, skvěle vymyšlené politické i sociální podhoubí, intriky, přetvářky a navzdory veškerým sci-fi aspektům to staví hlavně a především na ambivalentních charakterech. Děj se navíc sympaticky stále hýbe kupředu (byť pravda, že někdy po malých krůčcích), je to spíše celistvé než epizoidní a… A prostě je to ve všech ohledech přesně tím, co si jeden od podařené nečernobílé space opery přeje a očekává. Má to jen dva zádrhely. Zatímco podfinancovaná výprava se ještě akceptovat dá (jde o takový ten „cimrmanovský Hamlet efekt“, kdy se o něčem sice mluví, ale nejsou prostředky to i adekvátně či v potřebných počtech ukázat), jelikož jde především o postavy a politické pikle, tak herecké obsazení nikoli. Zásadnější party ještě ujdou, ale veškeré ty „druhořadé“ jsou obsazeny přesně těmi céčkovými neherci, které byste od produkce SyFy čekali. Což je problém o to větší, že je to typ „herců“, kteří jsou tragičtí i v jednorozměrných postavách, natož v takto mnohovrstevných partech. Čili přes veškeré nepopiratelné kvality se stejně nejde zbavit pocitu „o kolik lepší to mohlo být pod křídly HBO/Netflixu/bůh-ví-koho“. Ovšem i tak je to pravověrná sci-fi kvalita, jaká na obrazovkách dlouhodobě chybí. Pardon, díky tomuto seriálu se sluší říci, že chyběla a nikoli chybí. ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Po 20 minutách jsem to musel vypnout. Je to nudná srajda! Znáte filmy z produkce SYFY... no comment! (ROBOCROC (13%), Flu Bird Horror (26%), Raptor Island (14%), Pterodaktyl (17%), Cyclops (16%).. a podobné shity. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// Překvapivě svěží a rozmáchlé vesmírné béčko plné kvalitně napsaných postav, silného příběhu v pozadí (předloha je dle všeho výborná), ale zároveň taky nevyhnutelně průměrného CGI s minimálním počtem "wow" momentů a pekelně nezvládnutým koncem. Nejvíc tomu paradoxně škodí ta snaha být něco víc, než jen béčko... protože kdyby se na to tvůrci raději vykašlali a servírovali divákům víc akce, hodnotil bych nejspíš o dost výše. Takhle slušných 7/10 a doporučení pro všechny milovníky sci-fi. P.S. ignorujte fakt, že je to od SyFy. Na tomhle si fakt někdo dal záležet. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Jak je vidno z říti, nestal jsem se fanouškem této novodobé vesmírné ságy. Ačkoli prostředí a prvotní rozložení figurek na pomyslné vesmírné šachovnici je velmi atraktivní, domnívám se, že děj seriálu je takový poměrně obyčejný a charaktery vyloženě nezajímavé. Sice oceňuji, že The Expanse nevykrádá Battlestar Galacticu a s vizí originální myšlenky si kráčí svou cestou, ale podle mě ztrácí hlavně na těch postavách a dialozích. Nechci postavy vyloženě hanit, ale dle mého postrádají potřebné charisma, jsou to převážně ploché figurky pronášející buď předvídatelné, anebo takové umělé macho věty, které na mě zkrátka nepůsobí lidsky. Osobně jsem se nedokázal do seriálu vcítit, nějak se s ním sžít a prožívat ho, tudíž jej po první sérii opouštím... 6/10 ()

ditrue 

všechny recenze uživatele

| 85% | Tak jsme na konci cesty (aspoň prozatím). Seriál bohužel v posledních sezónách už nikdy nedosáhl výšin na které se vyhoupl v 2. a 3. sérii, ale i v pozdějších sériích v produkci Amazonu, si přinejmenším pořád drží vyšší standard než drtivá většina jiných sci-fi seriálů. Z velké části za to může epický world building, protože svět se všemi jeho částmi je tady neuvěřitelně promyšlený a snad nikdy jsem neměl pocit, že by nedodržoval stanovené pravidla nebo že by se snad příběh vyvíjel nelogickým způsobem. A i když se někomu může u spousty pozdějších dílů zdát jakože se tam nic moc neděje, pro mě to jsou akorát nezbytné základy, aby měly určité události o to větší dopad (např. Naomi a její zvonkohra na trubky nebo útok na Zemi). The Expanse vesmír pro mě bude vždycky jeden z nejlépe podaných fikčních světů, co jsem kdy měl možnost vidět a už jen za dějovou linku kolem detektiva Millera, bude navždy nesmazatelně zapsán v mém srdci. (PS: snad se někdy dočkáme pokračování po timeskipu:) “Go into a room too fast, kid… The room eats you.” ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší vesmírné sci-fi (space opera) od Battlestar Galacticy. A věřte mi, že Expanse je svými kvalitami minimálně na její úrovni. Výborně rozvíjející se příběh, který nejprve pomalu a pak stále rychleji nabírá na intenzitě, propracovanosti a rozsahu. A ano, je zde kladen důraz na fyziku a realističnost, co toto skvělé vesmírné dobrodružství ještě znatelně vylepšuje. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nejzajímavější prvek v pojetí seriálu je, že se sezóny nekryjí s "knihami", tedy celky s budovanou dynamikou, dramatickým obloukem - a vyvrcholení přichází v nečekaných epizodách... pak se zase buduje pár epizod děj a napětí, takže po všechny orgány rvoucích epizodách jsou restarty úplně nových celků. Dost to ozvláštnilo a pomohlo. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slibně rozstřelená sci-fi detektivka, silná v detailech a světě/světech kde se odehrává. New York vypadá fantasticky! Tomas Jane v kloboučku valí. - Na co máš ten klobouk? - Aby mi nepršelo na hlavu. První řada: Už začínám chápat označení Hra o trůny ve vesmíru. Pátrání po osudu lodi Anubis a zvláštního nákladu rámuje politikaření a narušování křehkého míru mezi Zemí, Marsem a kolonizovanými asteroidy u Jupitera a Saturnu. Mrtvolami se to tady jen hemží a kdyby to koupila odvážnější stanice než je SyFy mohlo by se tu víc klít a hambařit, takhle tvůrci občas musí koukat jinam. Druhá řada: Asi nejlepší vesmírný seriál co tady teď máme. Kvalita má vzestupnou tendenci a druhá řada směle překonává tu první. Malinko chybí detektivní linka, tu ale nahrazuje mysteriózní odhalování modrásků. Dost prostoru získává Ganymedes i Mars a Venuše v závěru příjemně překvapí. Nehorázná pecka. Snad si udrží své kvality. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak si představuju budoucnost, ve které na Zemi nepřistanou Vulkánci - lidstvo kolonizuje Sluneční soustavu, ale jsme pořád stále stejný hovada. Od začátku hraje každý s každým hru s nulovým součtem, což se dá vydržet do předělu ve třetí řadě. Po něm je, slovy jednoho Pásana, ta neustálá nenávist už jenom únavná. Plnokrevné scífko, ve kterém je bohužel jakákoliv vize vláčena neustálým bojem, ve mně ve druhé polovině vyvolávalo spíše nostalgii po jedné předčasně zhasnuté Světlušce. ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

Doposial najpresvedcivejsi/najlogickejsi akcny sci-fi serial…pozretych vsetkych 6 serii naraz a nenudilo ani chvilu… ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení, a pravděpodobně nejpropracovanější sci-fi seriál poslední dekády. Příběh se drží překvapivě velmi slušné kvality a vyvíjí se poměrně rychle, kombinuje noir detektivku s vesmírnou akcí ala herní space simulátor Star Citizen - a hlavně se to vše odehrává ve velice uvěřitelném a realistickém světě sluneční soustavy za pár (stovek) let, na rozdíl od Firefly či Battlestar Galactica. S tím že minimálně druhé jmenované dalece překonává, a hlavně na rozdíl od BSG je Expanse s každou sérií lepší a lepší. Tedy až do fantastické série třetí, ani u té čtvrté jsem se nenudil, ale je vidět že předloha této části je slabší a "prázdnější", a není tak opravdu silný a dramatický děj na čem stavět. Všechno působí jen jako úvod k něčemu epičtějšímu. Nabízí se otázka jestli by tedy nebylo lepší do jedné série spojit děj z více knih, protože tady se toho vážně moc nestalo, a i když si i ty obyčejnější interakce mezi postavami pořád hodně užívám, škrtat a zhušťovat by se viditelně dalo - a předchozí série byly o dost našlapanější. Pátá série je opět fantastická, i s tím jak po neskutečně intenzivní první polovině - kdy se epicky sklízí co se v předchozí řadě zdlouhavěji zasévalo - seriál překvapivě hodně zvolní ve prospěch osobních linek jednotlivých postav a budování jejich charakterů do hloubky. Ta část s Naomi je sice trochu otravná a zdlouhavá, byť právě velmi důležitá kvůli vývoji příběhu, ale ty ostatní s Amosem, Alexem a Avasaralou je velká radost sledovat. A finále přesně tak kulervoucí jak jsem doufal, a cliffhanger na konci samozřejmě vražedný a posunující seriál přesně tím směrem který jsem čekal. V šesté sérii očekávám hodně velké věci./// Šestá sezona - Poněkud antiklimaktické... Finální díl horší než jsem se už z průběhu této sezony bál - ta plynula docela pomalu, ale i tak mě bavila, protože na tak geniální prostředí, dobře napsané postavy a skvěle rozjetý příběh z předchozích let bych se vydržel dívat desítky hodin - ale dělo se toho v ní relativně málo a tak všechno zůstávalo až na pořádné dramatické finále, které snad ani nemohlo za hodinu uzavřít všechny příběhové linky... A ono se o to nakonec ani nepokouší - půlku rozjetého příběhu úplně ignoruje, a půlka končí mnohem méně dramaticky a překvapivě než jak jsme z předchozích let od Expanse byli zvyklí. Po geniálních předchozích řadách teď zůstává trochu hořká pachuť. Na finále nejlepšího SF seriálu od Firefly je tohle trochu slabé. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Hra o trůny pro milovníky Star Treku. Expandující příběh v obdivuhodně expandujícím světě, skvělé zápletky napříč vícero žánry (politický thriller, detektivka, dobrodružné a mysteriózní sci-fi), brilantní zvraty, výživné postavy (obzvlášť ty nejednoznačné), solidní výprava a triky. Ale hlavně pocit, že sledujete něco ojedinělého (byť ten se dostaví až někdy ke konci první série) a s potenciálem natolik masivním, že by mohl utáhnout klidně i deset sezón a několik spin-offů. Nezbývá než doufat, že si Expanse svůj dosavadní punc inteligentní futuristické space opery udrží a nespadne časem do vod laciných béček s ohranými motivy. S01: 80 %; S02: 90 %; S03: 80 %; S04: 70 %; S05: 70 %; S06: 70 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Všetko dôležité som sa snažil napísať prostredníctvom komentárov k jednotlivým epizódam, pričom tento systém komentovania je pomerne náročný, pretože zvádza ku spoilerovaniu a klady a zápory diela sa viac menej stále opakujú. Takže krátke zhrnutie: Dejovo veľmi bohaté, konotačne sa snažiace, ako každé dobré sci-fi, odrážať súčasnú ľudskú spoločnosť a The Expanse sa to darí takmer dokonale. Asi to bude tým, že ľudstvo je stále rovnaké, bez ohľadu na technológie a množstvo populácie. Na konci druhej série to máme prednesené pekne na podnose a má to svoju logiku. Že je tu najlepším hercom Thomas Jane, to je akosi dané jeho bohatými hereckými skúsenosťami a Steven Strait proste na to nemá, viac by mu to išlo na prehliadkových mólach, ale aspoň snaha sa cení. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Season 1, 2, 3: Musím napsat komentář už v průběhu sledování, zhruba v půlce třetí série, protože čistokrevný dobrodružství, který se rozjelo od posledního dílu druhý série, mě přivedlo do nekompromisního diváckýho varu. Do tý doby poměrně zdlouhavý oťukávání, během kterýho to nejeden divák s tímhle seriálem vzdal, nedávalo vůbec tušit, jaký obrátky to později nabere. Bude velice těžký udržet nasazený tempo, ale teď to frčí jako blázen. Mlask. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Je tu nová stylová oddechovka od stanice Syfy. Děj se odehrává 200 v budoucnosti, kdy už lidstvo osídlují Sluneční soustavu. Mezi Zemí a Marsem panují napjaté vztahy a schyluje se k válce. Mezi nimi leží vesmírná stanice Ceres, na které žije spoustu lidí ve špatných podmínkách. Život ve vesmíru si vybírá svou daň. Pozornost je věnována i Zemi. Další dějová linka se zaměřuje posádku nákladní loď Canterbury, která zásobuje Ceres ledem. Po zachycení nouzového signálu se vydají na jeho průzkum. Spoiler: Věci se ale zkomplikují a loď je zničena. Část posádky pokračuje dál do neznáma. Poté se dostávají na marťanskou lodi jménem Donnager. Ta je také zničena a oni pokračují dál. Po dalších komplikacích se dostanou na asteroid Eros, kde také děj končí. Vše se točí kolem jednoho velkého spiknutí. Končí to trochu otevřeně. 2. série přináší nové problémy a vysvětlení starých záhad. Objeví se v ní i pár nových postav. Dozvíme se toho víc o protomolekule a spor mezi zemí a Marsem se ještě víc vyhrotí. 3. série je tu a s ní pokračuje i dobrodružství našich hrdinů. Děj se neskutečně posunuje a o i časově. Hodně věcí se změní. Ve 4. sérii se řeší kolonizace nových planet za prstencem. Objevují se tu nové postavy a problémy. Holden zas musí zachraňovat galaxii. Dost věcí se změnilo. Uvidíme, jestli bude další série... "Někdo musí prohrát." ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Jako fanoušek žánru a čtenář knižní předlohy musím smeknout Millerův klobouk a hluboce se poklonit tvůrcům tohoto seriálu. Je jasné, že knize se nikdy nic nevyrovná, ale dokázat se s velmi malým rozpočtem tak dramaticky přiblížit tomu, o čem člověk jen sní, v to jsem opravdu ani nedoufal. Výborný seriál s úžasným hereckým obsazením, ve kterém mi snad malinko vadila jen Naomi Nagata a ze začátku i Amos. Jinak však není co vytknout. Uvidíme, co přinesou další série. ()

Související novinky

Amazon chystá God of War

Amazon chystá God of War

08.03.2022

Společnost Sony to s adaptacemi svých herních sérií myslí vážně a po The Last of Us, Uncharted nebo Ghost of Tsushima nás tak čeká oficiálně také fantasy řežba God of War. K té se nakonec přihlásilo… (více)

Amazon chystá Mass Effect seriál

Amazon chystá Mass Effect seriál

24.11.2021

Streamovací služba Amazon pomalu ale jistě začíná rozjíždět svoji vysokorozpočtvou televizní produkci. Před pár dny si tak odbyla premiéru seriálová adaptace fantasy ságy Kolo času, kterou příští rok… (více)

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (více)

Brooklyn 99 se nakonec neruší

Brooklyn 99 se nakonec neruší

14.05.2018

V posledních dnech zažívali seriáloví fanoušci jednu ránu za druhou. Nedávný konec Ash vs Evil Dead totiž doprovodilo zrušení Exorcisty, The Expanse, Designated Survivora, Lucifera, Posledního chlapa… (více)

Reklama

Reklama