Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nukleární zkoušky prováděné v poušti severozápadní části Ameriky mají za následek zmutování mravenců, z nichž se stávají gigantické obludy. Hororový dav lezoucích a drápajících se mutantů z jejich obrovských katakomb může zastavit pouze specializovaný tým vědeckých profesionálů s pomocí zkušené a plně vyzbrojené vojenské armády... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Vynikající úvod s nemluvnou holčičkou nalezenou v poušti a pak: "Them! Them! Them!" Film, který mnoha nápady ovlivnil slavné, o třicet až čtyřicet let mladší sci-fi horrorové snímky jako Vetřelci, Věc nebo Tremors (Newt, plamenomety, vejce, unesené oběti, poušť, bazuky). O jednu hvězdičku přichází tahle klasická pecka jen díky ne vždy úplně přesvědčivým scénám s obřími mutanty. Ale za to může pouze můj dnešní pohled, zmlsaný výše uvedenými (a dnes už také klasickými) následovníky. Být u toho tenkrát v čtyřiapadesátém v kině někde v U.S.A., zřejmě tomu nasolím maximum bez mrknutí oka. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejznámějších, nejvýznamnějších a nejáčkovějších padesátkových sci-fi, jehož monstry jsou gigantičtí, nukleárními testy zmutovaní mravenci. Film začíná celkem hezky kdesi v poušti Nového Mexika, kde dojde k podivným událostem a posléze je objeveno obří mraveniště, jehož obsah se tak úplně nepodaří vyhubit. Efekty už dnes prostě moc nezafungují; hmyzáci jsou sice velcí a šerední, ale také zoufale neohrabaní a zpomalení. Ale to by se ještě dalo s klidem přejít, narozdíl od nudy. Většinu filmu totiž probíhá nepříliš záživné policejní vyšetřování a pátrání po uprchlých mravencích, prostě žádná velká akce. Každopádně, je třeba si uvědomit čím byl asi tento snímek v období svého uvedení. Diváci, vytřepaní z tehdy aktuální hrozby ničivé nukleární apokalypsy, navíc zde vůbec poprvé představení přerostlým vražedným hmyzákům na plátně, měli docela dobrou příležitost sedět po celou dobu stopáže jak zařezaní - ten strach tam prostě byl. Ale bohužel, dnes už není. [projekce v Americkém centru, 27.4.'10] ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Na svoji dobu vydařený ekohoror, z něhož se objevila ukázka i v novém Ant-Man a Wasp. Jeden z celé řady filmů varujících před atomovými zbraněmi patří mezi ty vydařenější. Napínavý snímek ukazuje nejen to, jak jsou až detektivními postupy zjišťovány příčiny místních masakrů, ale i jak policie a vládní orgány musí postupovat, aby nevznikla panika. Jak musí přesně odhadnout situaci, jak je zpočátku třeba odklidit nežádoucí svědky i jak zabezpečit velkoměsto, kterému hrozí katastrofa. Samozřejmě efekty jsou poplatné době, i když vydařené, a je znát, že rozpočet nebyl malý, což se týká i množství komparsu. Nechybí ohlodané kostry, lebky, zkrvavené tělo ve sklepení, smrtonosné trámy v podzemí ani plamenomety. Po letech jsem byl natolik spokojen, že původní hodnocení jsem zvedl o jednu hvězdičku. ()

oLí 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem si tyhle Ferdy šetřil a těšil se na nevšední monstermovie zážitek staré dobré klasické sci-fi školy. A jsem trošku zklamán, byť o Them! nemohu tvrdit, že by byl špatným filmem. Bavilo mne i Empire of the Ants, které je o dvacet let mladší a přesto má možná ještě horší triky, než tento Douglasův počin. K technické ani příběhové stránce filmu nemám sebemenších výhrad, ale jako by tato pověstná klasika neměla tu správnou atmosféru, kterou na podobných filmech zbožňuju. Jako capart bych si z toho nejspíš nasral do gatí, ale dnes mě to příliš neděsilo a ani za srdéčko nechytlo, o rok pozdější TARANTULA má vše, co mě na tomto žánru přitahuje, možná to u THEM! najdu někdy později, rád bych. PS: v tomto případě bych se vůbec nebránil remaku v rukou schopných filmařů, mravenci fascinují. [6.5/10 září 2010] ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejlepší film svého druhu, z jehož dokonale vystavěné úvodní sekvence v texaské poušti doslova přebíhá mráz po zádech (vyděšená němá holčička je přímo mistrovským tahem), a ve zbytku stopáže neustále překvapuje originálními postupy a výměnou lokací. Jediný zádrhel vidím v tom, že dvakrát po sobě variované schéma, završené scénami z mravenčího doupěte, už podruhé ztrácí původní náboj a energii. Každopádně, chcete-li vidět typického zástupce komplexně zmáknutého monstr filmu, který začíná přepadením karavanu a ve finále řeší nadnárodní krizi a souvislosti, Them! je tou pravou volbou na krásný cinefilní večer při svíčkách. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (19)

  • Dr. Harold Medford (Edmund Gwenn) vo filme identifikoval zmutovaných mravcov ako druh Camponotus vicinus. Ten však svoje obete, na rozdiel od toho z filmu, nebodá. (beso74)
  • Prvý obrovský zmutovaný mravec sa objaví až v 28. minúte filmu. (beso74)

Související novinky

Michael Giacchino našel nový projekt

Michael Giacchino našel nový projekt

05.01.2023

Oscarový skladatel a po nedávném debutu u Marvelu se snímkem Vlkodlak: Noční lovec taky režisér Michael Giacchino (Ztraceni, The Batman) se zdá se našel svůj příští tentokrát už celovečerní projekt.… (více)

Reklama

Reklama