Reklama

Reklama

Lesapán

(studentský film)
  • USA Leshy
Trailer

Karel je hajný tělem i duší. O les se stará pevnou rukou a může se pyšnit trofejemi, o kterých si myslivci často nechávají jen zdát. V opuštěné části lesa ale pytláci probudí tvora, který by Karlovi mohl být rovnocenným soupeřem. V pohádkách se mu říká Hejkal, ale setkání s ním rozhodně nemusí skončit pohádkově. Zatímco se mu Karel snaží přijít na stopu, Hejkal je blíž, než si myslí. Mezi tajemným tvorem a Karlovou dcerou Aničkou vznikne zvláštní spojenectví. Kdo se nakonec stane jediným pánem lesa? (Savel)

(více)

Recenze (94)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vůbec se nedivím, že tvůrci příběh věnovali Karlovi Jaromíru Erbenovi. Balada jak vyšitá. A ještě k tomu skvěle natočená. A co takhle stejně kvalitní celovečerní film? Vím, že je to troufalý dotaz, ale věřím, že zaujmout by dokázal…:-) ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Výborný krátkometrážní film z České produkce, který na ploše 23 minut vypadá velmi vyzrále a profesionálně. Krásný český les, Hajný, dcera, chata a hejkal. Vizuálně solidní, maska hejkala doslova perfektní, slušné herecké výkony i pěkná atmosféra. Tady zamrzí jen fakt, že se nejedná o plnohodnotný celovečerák, jelikož tohle by mělo šanci prorazit i ve Světě. Režisér Pavel Soukup má talent. 8/10. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Lidi neloví nikdo.“ Bravo. V našich zemepisných končinách odjakživa bolo ohromujúce množstvo hlbokých lesov. Naši predkovia ešte pomerne donedávna (povedzme začiatok 20. storočia) verili, že v nich žijú temné a zákerné mocnosti, tvory desivé a strašidelné, pred ktorými je najlepšie mať sa na pozore a vyhnúť sa im na kilometre ďaleko. Nemať s nimi nič spoločné. Bytosti, ktoré majú s človekom všelijaké plány, ale málokedy príjemné. Mladý český režisér Pavel Soukup to veľmi dobre vie a jeho Lesapán je dokonalou esenciou lesnej hrôzy. Zlovestná atmosféra miesta, na ktorom spolu s ľuďmi žije aj niečo iné, sa dá strieľať puškou. Scény sú perfektne natočené (plno záberov na nič netušiace ľudské postavy, za ktorými stojí „on“). Herci bez chýb. Výprava plus mínus úžasná. Kameňom úrazu v nízkorozpočtových amatérskych kraťasoch zvykne bývať ústredné monštrum, ktoré kým sa ukrýva v tieňoch, šere a tme, tak OK, no len čo ho tvorcovia ukážu v plnej kráse, spravidla býva nechtiac smiešne. Nie tak u Soukupa; Pavel mal pevne pod palcom aj túto časť svojho skvelého hororu. Jeho snímka vôbec nevyzerá nízkorozpočtovo, skôr naopak. Dobre, „on“ je ku koncu možno predsa len vidieť až príliš. Pravdepodobne mal byť predsa len trošku viac ukrytý v tôni konárov. Avšak tak či tak je dizajnovo pôsobivo zvládnutý. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Asi že mám k lesu respekt a tak trochu věřím na to, že ho nějaká bytost jako Hejkal skutečně střeží, tak se mi LESAPÁN líbil hodně. Pokud by se v něm ukázalo míň, bavil by mě ještě mnohem víc. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Pytliaci prichádzajú do lesa s úmyslom lovenia zveri, lenže netušia, že les má pod kontrolou odvážny a chytrý hájnik Karel. A ten nie je jediným, kto les stráži. Okrem neho tu je ešte tajomné monštrum, ktoré je taktiež chytré, ale na rozdiel od Karla nemá problém zneškodniť každého, kto do lesa príde so zlým úmyslom. - Keby postavy nepoužívali češtinu, tak by som ani neveril, že toto vzniklo u nich. Technické spracovanie je podla mňa ovela lepšie ako u tých nezmyslov, čo v našich krajinách vznikajú. Rovnako sú lepšie herecké výkony, ktoré dodržiavajú solídne napísaný scenár. Maska Lesapána by sa nestratila ani v zahraničnej produkcii, ale to by sa odtial vytratila tá podstata českého folklóru. Tvorcovia majú nesmierny talent, pretože dokážu vytvoriť atmosféru v tom dychvyrážajúcom prostredí lesa aj uprostred dňa. Pevne dúfam, že zostanú u hororu a budú nám všetkým robiť takúto radosť. + herec z The Noonday Witch ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ty tři hvězdy jsou hlavně za kameru, ta je vynikající. Jinak to na můj vkus kombinuje nešvary typické pro horory s nešvary typickými pro krátkometrážní filmy, zejména co se týče charakterů, dějových zkratek a zvratů. Navíc nemám rád ty klišé, kdy v podstatě normální a běžná činnost je v hororu nasnímaná a ozvučená tak, aby vzbuzovala odpor, to mi vadí. Taky působí nepřirozeně to rychlé oželení pejska vyměněného za obludu. To nět. A ze všeho nejvíc mi vadí ta kárající moralizující pozice a vyšší síla, trestající ovšem dle lidských měřítek, těch správných samozřejmě, protože "my" máme, my vlastníme pravdu a vyšší síla (zde Lesapán, ale může to být cokoli jiného kdekoli jinde) jedná a trestá podle této "pravdy". Tak často ve filmu zabije padoucha "vyšší spravedlnost", ale dle mého to pak není trest, trestá jen člověk člověka. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Škodné je přeci také potřeba, aby se něco nepřemnožilo. –Ale aby se v lese nepřemnožila škodná, tak ji musí lidi lovit. –A lidi?! Kdo loví lidi?! ....Dávej dobrý pozor, lese, kdo Ti jaký osud nese. Přichází-li člověk vlídný, mírný buď a zůstaň klidný. Ve zlém vstupuje-li k Tobě, zlem mu oplať stonásobně. Kdo má s lesem záměr špatný, stihne ho trest neodvratný. Dřív než slunce zaplane, lesní pán ho dostane. Jeho síla vstoupí v tělo, které les by chránit mělo. Splácet bude hříchy lidí - co kdo zasel, stokrát sklidí! ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ekobalada ako vyšitá. Zdá sa mi, že tvorcovia sa pri ozdobe hlavy starého pána lesa inšpirovali Princeznou Mononoke, kde mal duch lesa na hlave čosi veľmi podobné. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nápaditá fantasy rozprávka, obohatená o decentné hororo prvky, ideálna na sledovanie pre začínajúcich, najmenších fanúšikov žánru. Mne osobne sa tá celková myšlienka so záverečnou pointou páčila. Čakal som to omnoho horšie ... ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Krásný les, sytá zeleň, paroží a střeva ven. Vina a trest. Život a smrt. Vizuálně krásné, v odplatě nelítostné. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Konečně pořádný český horor! Škoda, že je tak krátký. :-) Když se Hejkal naštve, tak ve vás zamrazí a lesu se po dlouhou dobu velkým obloukem vyhnete a za tmy do lesa vkročit po dokoukání tohodle kraťase? Ne, děkuji. :D Tady se pozná, že celý tým makal tak, aby to za něco stálo a výsledek je opravdu skvělý. Hudba, efekty, herci, maska hejkala... Jen tak dál! Jsem rád, že jsem mohl tento projekt podpořit a vidět výsledek mezi prvními. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Obrovské překvapení. Absolvenstský film, který vypadá opravdu vyspěle a profesionálně, se zajímavou kamerou, hudbou, maskami a především se sympatickým obsazením. Film, který dokáže být pohádkový i děsivý zároveň (a ono to obojí funguje). Pokud tvůrci opravdu chystají celý seriál o strašidlech slovanské mytologie, bude to pecka. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdu pocta Erbenovi. Klidně to mohla být další epizodka filmové Kytice. Viděl jsem to nepolíben obsahem i komentáři a tak jsem zprvu nevěděl o co go. Alien versus hajný Robátko říkal jsem si? Ale pak jsem pochopil. jako studentský film to bylo super. Mělo to i správně hutnou atmosféru a v jednom místě jsem byl napjatější víc než u leckterého skutečného hororu. Z hlediska kvality je to srovnatelné s Ropáky troufám si tvrdit! Já se naštěstí v lese chovám slušně, přírodu mám rád a chráním jí a tak se snad na ty houby nemusím bát chodit... Dávám za 4 rohlíky. * * * * ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Díky festivalu v Karlových Varech jsem měl možnost vidět tento film, který "studentský" hodně přesahuje. Perfektní mrazivá atmosféra. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Lesapán aneb proč jste film nevěnovali Karlu Hynkovi? No dobrá, tak teda Erbenovi. Předně oceňuji krásnou chmurnou poezii velmi dobře a mrazivě přednesenou malou Vlaďkou. Marka Pospíchala žeru už delší dobu, takže se divím, že ještě není snědený. Atmosféra lesa je vylíčena bravurní kamerou - les sám o sobě je tajuplné místo a my, co v podstatě žijeme v lesích, to víme stejně dobře jako zdejší hajný. Škoda, že takové potvůrky v lese skutečně nežijí, protože lidské svině, co v lese odhazují bordel (o pytlácích nemluvě), by zasloužily pořádně přes hubu hejkalí packou. Mínusem pro mě je neoriginalita masky, až příliš inspirovaná. Komu se ihned nevybavil labyrint jistého Fauna? A bylo úplně nutné strážce lesa ukázat? Nejsou mnohdy náznaky víc než slizký chrup přes celou šířku obrazu? Předání řemesla ale bylo labužnické. Tleskám a připojuji nesmělý šťouchanec režisérovi, aby zpracoval podobným stylem nějaký celovečerák. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

" Kdo má s lesem záměr špatný, stihne ho trest neodvratný. Dřív než slunce zaplane, lesní pán ho dostane ". To že Soukup umí mi už předvedl v kraťasu Třída smrti. Tahle povídka je věnována K. J. Erbenovi. A já si myslím, že by se to Erbenovi líbilo. Určitě to má pár mušek a pán lesa mohl mít vypilovanější look, ale beru že se jedná o studentský film. Přimhouřím očko a těch pár nedostatků odpouštím. Lesapán to u mě má za 4 hvězdy. Po Třídě smrti druhej nejlepší film. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Příliš klišé. Příliš kvalitní obraz. Příliš násilná recitace. Příliš směšně-dojemná tvář obludy. Příliš zbytečná epilogická scéna. A kdyby ta mdlá scéna zaběhnutí psa byla umístěna na samý úvod, nenarušovala by jinak působivý začátek filmu (scéna preparace geniálně dráždí divácké očekávání). Že mohlo jít o velmi dobrý film, o tom svědčí též např. vrcholná katastrofa i obě zlomek vteřiny trvající "lekačky" (v nichž nejde o lekání, ale o silnou náhlou konfrontaci). Závěrečné věnování Erbenovi by bylo skvělou tečkou, kdyby na něj při zpracování trochu víc mysleli. Takto je hlavním výtěžkem můj nový pedofilní idol slečna Havlíčková. /// Po druhém zhlédnutí (2024) škrtám všechna "přiliš" i nesmyslnou výhradu ohledně Erbena a přidávám hvězdičku. ()

Reklama

Reklama