Reklama

Reklama

Lesapán

(studentský film)
  • USA Leshy
Trailer

Karel je hajný tělem i duší. O les se stará pevnou rukou a může se pyšnit trofejemi, o kterých si myslivci často nechávají jen zdát. V opuštěné části lesa ale pytláci probudí tvora, který by Karlovi mohl být rovnocenným soupeřem. V pohádkách se mu říká Hejkal, ale setkání s ním rozhodně nemusí skončit pohádkově. Zatímco se mu Karel snaží přijít na stopu, Hejkal je blíž, než si myslí. Mezi tajemným tvorem a Karlovou dcerou Aničkou vznikne zvláštní spojenectví. Kdo se nakonec stane jediným pánem lesa? (Savel)

(více)

Zajímavosti (13)

  • Film získal hlavní cenu na festivalu amatérského a nekomerčního filmu KLAPKA 2016. (Savel)
  • Film získal na studentském festivalu Famufest´15 EXPOSED tři ceny: Nejlepší zvuk, Nejlepší film podle diváků a speciální cenu Malý samorost za obrazové zvládnutí žánru hororová pohádka. (Savel)
  • Role Aničky byla původně napsaná pro mnohem mladší holčičku. Její představitelka, Vladimíra Havlíčková, byla vybrána z přibližně 20 dívek. Zároveň režiséra zaujala její vášeň pro horory. Na otázku, jaký je její nejoblíbenější film, odpověděla Texaský masakr motorovou pilou (2003). (Savel)
  • Výroba celotělové masky s animatronickou mimikou trvala přes měsíc. V hlavní roli se představil spolutvůrce masky Josef Rarach. Aplikace masky před každým natáčením trvala 2 a půl hodiny, odličování přes hodinu. Maska byla limitovaná pohybem a kvůli tropickým horkům v ní bylo nesnesitelně. Rarach musel být v každé pauze převezen do chladu. Kromě toho v ní téměř 10 hodin nemohl jíst ani si dojít na toaletu. Natáčení zdržovalo i neustálé vybíjení baterek animatroniky nebo její poruchy při deštivých nocích. (Savel)
  • Design masky vznikal podle kresebných návrhů režiséra filmu Pavla Soukupa. Jeho finální podoba byla ovlivněna lidovými popisy, ale také známými filmovými maskami (Vetřelec, Pumpkinhead, Faun z Faunova labyrintu (2006)). (Savel)
  • Tvůrci konzultovali scénář s profesionálními myslivci, aby se ve filmu nedopustili žádné chyby v myslivecké profesi, například že myslivci nosí pušku vždy na levém rameni s hlavní namířenou k nebi. Navíc scenárista a kameraman filmu jsou z mysliveckých rodin. (Savel)
  • Scénář filmu je silně inspirovaný pohádkami Boženy Němcové a Karla Jaromíra Erbena. Tvůrci chtěli, aby příběh o hejkalovi působil jako ztracená erbenovská balada. Původ hejkala konzultovali s odborníky na evropský folklór, záhadology a sběrately legend. (Savel)
  • Tvůrci sháněli část peněz na natáčení přes crowdfunding. Úspěšná kampaň a podpora fanoušků vydělala filmu 130 % požadované částky. (Savel)
  • Hejkal má mnoho alernativních názvů a variant. Ruská obdoba hejkala se nazývá lešij. Anglický název filmu je právě Leshy. (Savel)
  • Řev hejkala je namíchaný z několika zvuků, aby byl co nejděsivější: sup, prase, orel, gorila, pískání brzd, vrzání dveří a lidský hlas, který mu propůjčil Matěj Ruppert. (Savel)
  • Film byl natočen za 10 dní a nocí v rozmezí dubna až července. Natáčelo se v severních a východních Čechách. Většina filmařů včetně herců pracovala na filmu zadarmo. (Savel)

Reklama

Reklama