Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poklidné francouzské městečko, kde se všichni znají a kde nikdo nevyčnívá, prožívá postní období. Na morálku dohlíží upjatý starosta, hrabě de Reynard, kterému manželka utekla do Itálie. Do městečka přijíždí neprovdaná a volnomyšlenkářská Vianne Rocherová se svou dcerou Anouk. Vianne si pronajme místní cukrárnu od Armande Voizinové. Chce prodávat čokoládové výrobky podle starých tradičních receptur. Vianne má talent odhadnout, jaké touhy lidé skrývají. Obyvatelé zpočátku odmítají do obchodu vstoupit. Armande však zachutná horká čokoláda a otevře Vianne své srdce. Je nemocná a trápí se, že jí její dcera a sekretářka de Reynarda, Caroline Clairomontová, nedovolí setkávat se s vnukem Lukem. Vianne zařídí, aby se setkávali v cukrárně. Nabídne bonbony i ustrašené Josephine Muscatové. Ta žije s manželem Sergem, kterého nemá ráda. Vianne jí dodá kuráž, Josephine muže opustí a začne Vianne v obchodu pomáhat. Vianne se daří dávat lidi dohromady tak, jak si to tajně přejí. De Reynard proti Vianne brojí a píše faráři Henrimu nenávistná kázání do kostela. Vianne připravuje večírek pro Armande a mezitím po řece připlují na lodích kočovníci, mezi nimiž je i Roux. De Reynard je chce samozřejmě vypudit, v městečku nejsou vítáni. Vianne se s Rouxem spřátelí. Vianne připraví pro nemocnou Armande večírek. Jeho účastníci nakonec tancují na břehu řeky za kytarového doprovodu kočovníků. Vianne se s Rouxem miluje na lodi. Pod neblahým vlivem starosty Serge lodě zapálí ze msty k Josephine. Josephine s Anouk téměř uhoří, Armande po návratu domů zemře a Roux odjíždí. De Reynard vyžene Sergeho z města. Vianne ztratí odvahu a rozhodne se jít zase dál... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (678)

honajz 

všechny recenze uživatele

Příjemná červená knihovna, šmrncnutá žel pokusem o jakýsi pomyslný svár mezi svobodomyslnými lidmi a bigotními věřícími. Nic mezi, jen tvrdá jádra svých lig. Čímž snímek zcela ztrácí jakoukoliv věrohodnost, pokud o ni stál. Působí jako tezovitý příběh zabalený jakoby do hávu pohádky, ale propagující zcela jasně jen jednu linii vidění světa. Jestliže to však vezmeme jako pohádkový příběh o paní, co furt někam utíká, protože nadělá spíš problémy než přinese klid, a sem tam si najde i spolunocležníka, ok, dá se na to dívat. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Čokoláda je film s neskutečně dobře zpracovanou maloměstskou atmosférou nesoucí se v komorním duchu. Veškeré sladkosti, které Vianne s elegancí připravuje, jsou opravdovým pokušením. Johnny Depp a Juliette Binoche ztvárňují perfektní dvojku a ostatní herci zdárně sekundují. Neodmyslitelným kladem je také hudba, jež u daných scén zaznívá a dává jim velkou poetiku. Minor swing v podání Rouxe na kytaru opravdu musí roztančit a párty na jeho lodi tak nabírá nezapomenutelný směr. Příjemný film, po němž má divák nemalou chuť na čokoládu. Zajímavost: Johnny Depp se na scéně objevuje až po 50. minutě filmu. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdinka měla trošku smůlu, že se snažila podnikat v době, kdy si lidé ze strachu před Bohem museli všechno dobré a příjemné odříkávat. Kdyby žena s takovými dovednostmi existovala teď a tady, tak by si zřídila nějaký televizní pořad o vaření a byla by do konce života zabezpečena. Film se mi hodně líbil a ani pořádně nedokážu odůvodnit proč. Možná proto, že všechny ty sladkosti, nad kterýma jsem slintal mi dokonale rozpumpovaly všechen endorfin v těle. Zahrané bylo vše skvěle. Dokonce i Johnny Depp si vychutnal takovou milou menší roličku. Celý film je takový hrozně pozitivní, hlavní hrdinka se pořád a na všechny zákazníky usmívá. Všechno je tak pěkně pestrobarevné. Pěkně, přepěkně odvyprávěné. Český dabing je velmi solidní. Vlastně to docela připomíná takovou milou pohádku. Dobře se na ni ovšem kouká. Doopravdy je Čokoláda film takový velmi příjemný a všem ho doporučuji. Absolutně jsem nečekal, že by se mi něco takového mohlo někdy líbit. 4* ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Ano, od začátku je víceméně zřejmé, jak film skončí (i podle nálady hudby) a i mnoho osudů lehce odhadnete, ale to není podstatné pro tento snímek. Důležitá je atmosféra snímku a vztahy, city, co se smí, co nesmí a jak jednají lidé, kteří jsou celý život zvyklí na asketický rytmus a kteří se setkají s "pozemskými" lákadly, které jejich životu zdánlivě protiřečí. Četl jsem tu několik stupidních názorů, že film ukazuje věřící jako fanatiky, co si ani nekousnou do čokolády...pro mě ale film ukazuje na fanatismus (a v tomto případě spíše zparodovaný), nikoli na obyčejné věřící, a ukazuje na zbytečné předsudky. Ano, takových filmů je několik, ale z toho snímku čiší neuvěřitelně podmanivá, až čokoládově chutná atmosféra, která v kombinaci s krásným francouzským městečkem, výtečnou představitelkou hlavní role (Binoche) a kouzelnou, až éterickou hudbou Rachel Portman činí z toho snímku lehké oslazení života :-) Konec je....opravdu dotažený na maximum, až by to mohlo vadit, ale co...na tom nesejde... depresivních filmů rozsévajících hrůzu jsme měli dost, jsem rád, že jsou i filmy, které rozšiřují zase něco jiného, třeba radost. ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Tento film na mě zapůsobil, protože je kouzelný od začátku až do konce. Jestli na vás dýchne celé to čokoládové království nebo obyčejné starosti lidí z městečka nebo naopak herecký výkon "záporáka" šlechtice je vlastně jedno. Je to o tom, jak málo stačí k tomu, aby to pokušení změnilo člověka nebo mezilidské vztahy. A všechny ty barvy, bezprostřednost a přirozenost vede k příjemnému zážitku. Vřele doporučuji. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (33)

  • Rouxova (Johnny Depp) loď Reine Tora je pojmenována po režisérově dceři Toře, přičemž "reine" znamená "královna". (Zephyr01)
  • Severoamerické tržby byly 71,5 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 152,7 mil. (NIRO)

Související novinky

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama