Reklama

Reklama

Krisha

(festivalový název)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nekonformní šedesátnice Krisha přijíždí do domu své sestry, aby v širokém rodinném kruhu oslavila Den díkuvzdání. Během slavnostních příprav však vyplouvají na povrch hříchy minulosti. Stylisticky odvážné drama je debutem Treye Edwarda Shultse, který se učil u Terrence Malicka. (MFF Karlovy Vary)

Videa (2)

Trailer

Recenze (10)

ink flo 

všechny recenze uživatele

Začít vyhledávat filmy podle oblíbeného oblíbené produkční společnosti nese své ovoce - A24 (Midsommar, Lighthouse, Under The Silver Lake, Moonlight, Mid 90s...) opět nezklamalo. Drama, které se celé odehrává během jednoho dne, kdy se velká rodina potká na den díkuvzdání. Kromě scénáře to celý stojí na dvou věcech - bezchybná úžasná kamera a avantgardní hudba řízlá musique concrete. Tenhle film je nejlepší příklad toho, jakou parádu udělá to, když někdo použije jako zvukovou stopu něco jinýho, než tradiční tisíckrát slyšený Zimmer/Williams famfáry. Takovej ten film, kdy už od začátku tušíte něco nekalýho a pak jen odhadujete, co to asi bude. Konec opravdu emocionálně silnej. ()

Rejže 

všechny recenze uživatele

Tento film je takový speciální. Nejprve musíte prožít určitou katarzi, abyste si u něj odpočinuli a zameditovali si na poli duševní roviny, kývaly hlavou a srdečně se zasmáli... dokud nepřijde zrada. I když to celou dobu víme z anotace, že Krisha se léčí ze závislosti na alkoholu, díváme se na tuto dámu s obdivem. A zrada přichází v bodě, kdy ze svižně upovídaných scén začíná dramaturgie zpomalovat jedním průšvihem za druhým. Nemělo by to být naopak? Není. Hudba zpomaluje svižné podtóny připomínajících kola parního vlaku dokud se nedozvídáme, že průsery se prostě musí zapít. Avšak rodina to bere jako šílený morální problém a tak drama graduje... ()

Reklama

soviczka 

všechny recenze uživatele

Krisha je sebestředná kráva, která utápí svou sebelítost v alkoholu. Možná, kdyby režisér ubral na nepříjemném hluku, který provází celý film, a přidal alespoň náznak vysvětlení chování hlavní hrdinky, nebyla by mi tak protivná. Mám pocit, že si film hraje na psychologickou sondu, tou ale rozhodně není. Je to povrchní, rádoby artová záležitost, u které si přejete, aby konec býval přišel o 83 minut dřív... ()

Davered 

všechny recenze uživatele

Dalsi z dlouhe rady snimku o alkoholove zavislosti a rodinnych znovusetkanich. Za kamen urazu povazuju predevsim scenar - z velkeho mnozstvi postav neni jedina (vcetne ustredni hrdinky) dostatecne prokreslena, vlastnosti a vztahy mezi jednotlivymi aktery jsou az frustrujicim zpusobem vagni. Neschopnost napsat dobre postavy jeste umocnuji odflakle dialogy, ktere jsou takzvane "on the nose," tedy svou doslovnosti az prilis neverohodne (predevsim dialog ze zahradnich lehatek a sesterska hadka). Mimoto scenar nepochopitelne pendluje bez ladu a skladu mezi ruznymi postavami a perspektivami, aniz by se dostatecne venoval hlavni postave. Vizualni stranka je nemenne rozpacita s az ubijejicim mnozstvim transfokaci. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Rádoby umělecké drama, co se snaží působit strašně novátorsky a jinak, ale přitom nedokáže ani pořádně představit postavy a o obrazné vyjádření psychologie Krishy se pokouší tak, že směšně střídá formáty obrazu... Přesně tohle je ten typ filmů pro pseudointelektuály, co si chtějí hrát na to, jak sledují náročné umělecké filmy, ale přitom skutečný umělecký film nedocení. Oceňuji pokus natočit to jinak (ačkoli to tady vypadá dost špatně), nápad sám o sobě taky není k zahození a v závěru hraje ambientní hudba, když už nic jiného, ale jinak je to neskutečná bída. Jasně, je to debut, ale i tak nepovedený. Otravné a nesympatické postavy vedoucí mezi sebou nevěrohodné dialogy mě fakt nezaujmou a ani ta filmařská stránka nic nezachraňuje, když některé záběry kamery působí spíš směšně a ten zbytek vypadá esteticky taky blbě. Herci taky za moc nestojí, jejich role jsem jim sotva věřil a jediný, kdo za něco trochu stál, byla představitelka hlavní hrdinky, ale jinak nikdo. A ty postavy zde jsou taky jen povrchně načrtnuty, ale do hloubky se vůbec nejde (přičemž by se to dalo za těch 83 minut stihnout, kdyby se to soustředilo na menší okruh postav) a tak tu některá jednání nejen zbytku rodiny, ale i Krishy moc nechápu. Navíc emočně je to na bodu mrazu a když už se to snaží být silné, působí to buď blbě nebo (hlavně ve finále) vyděračsky. Snad jen ta poslední scéna u stolu nějak vypadá, ale i tak je to dost málo. Taková Sieranevada je nesčetněkrát lepší a silnější, než tenhle unylý pokus. A tohle fakt natočil režisér It Comes at Night? Eh... Slabé 2* ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Timeline: Film je natočen podle stejnojmenného krátkého filmu, ve kterém si hlavní roli rovněž zahrála Krisha Fairchild. Spousta z obsazených herců je součástí režisérovy rodiny. Jen Bill Wise a Chris Doubek nejsou. Byla vytvořena kampaň na serveru Kickstarter.com s cílem 10 tisíc dolarů. Dolarů se nakonec vybralo 14 260. Natáčet se začalo 2. sprna 2014 a po devíti dnech 10. sprna skončilo. Natáčelo se v domě rodičů režiséra. Film si odbyl premiéru 16. března 2015 na festivalu South by Southwest, poté byl promítán na filmovém festivalu v Cannes. O něco později společnost A24 koupila práva na distribuci ve Spojených státech. V roce 2015 se stihlo ještě promítat na filmových festivalech v Londýně a na AFI Fest. V kinech se film objevil 18. března 2016 v limitovaném množství. (Hal_Moore)
  • Režisér sám uvedl při promítání snímku na KVIFF, že psaní scénáře bylo jistým vyrovnáním se s událostmi v rodině, mezi které patří například smrt jeho sestřenice, která se předávkovala během rodinného srazu. (Art_of_Can)
  • Ve filmu hraje několik členů režisérovy rodiny. Hlavní postavu Krishy ztvárnila režisérova teta Krisha Fairchild, Krishinu sestru si zahrála režisérova matka Robyn Fairchild a ve snímku se objevila např. i režisérova devadesátiletá babička. (Art_of_Can)

Reklama

Reklama