Reklama

Reklama

Utajená katastrofa Dne D

(TV film)
  • Česko Utajovaná historie Dne D (více)
Velká Británie, 2012, 44 min

Režie:

Matt Richards

Obsahy(1)

V roce 1944 se Spojenci připravovali na vylodění v Normandii. Součástí příprav byla i akce Tygr – nácvik vylodění na plážích pod palbou nepřítele a po provedeném lodním bombardování. Nedodržení stanoveného rozvrhu mělo však za následek katastrofu, když bomby zasáhly vyloďující se jednotky. I po více než 60 letech zůstává v hlavách přeživších řada nezodpovězených otázek... Jak se z tajného cvičení na den D, které probíhalo na ospalém kusu britského pobřeží, mohla stát příšerná krvavá lázeň, jež vedla k smrti stovek spojeneckých vojáků? Cvičný německý tank Tiger se stal největší spojeneckou katastrofou 20. století – a byl hrozivým výsledkem spojenecké neschopnosti a nepřátelské infiltrace úzkostlivě držené pod pokličkou až do roku 1984. Výpovědi přeživších a svědků, přísně tajné dokumenty, archivní záběry a nálezy z podvodních vykopávek pomohly odhalit nečekané tajemství i důkazy, které do dnešního dne zůstávají protichůdné. (TV Prima)

(více)

Recenze (2)

Skratchy 

všechny recenze uživatele

Dokument o poměrně neznámé a dlouho utajované tragédii,která se stala v rámci cvičení vylodění v Normandii.Velký prostor v dokumentu je věnován potopení amerických transportních lodí,což je vzhledem k počtu mrtvých a řadě nejasností logické,škoda ale, že tvůrci dokumentu se nevěnovali událostem na pláži,kde se americká pěchota dostala pod palbu vlastních.O těchto událostech je spíše jenom zmínka a určitě by nebylo na škodu,kdyby vznikl další díl. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Ako sa blížila operácia Overlord Spojenci začali s nácvikom pohybu vojsk po mori a ich vylodenie na pobreží. Na výcvik bola vybraná pláž Slapton Sands v Anglicku pre svoju podobu s plážou Utah Beach. Operácia Tiger bola určená na simuláciu podmienok skutočného pristátia. Na rozkaz generála Eisenhowera bola použitá ostrá munícia z dôvodu, aby si vojaci zvykali na bojové podmienky. Avšak nedodržanie plánu cvičenia malo za následok katastrofu 1405 mŕtvych a ďalších 200 zranených vojakov. Celá akcia bola prísne utajená z dôvodu aby sa neprezradil termín pripravovaného vylodenia v Normandii. Pre porovnanie pri ostrom vylodení na pláži Utah zahynulo 200 amerických vojakov. ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama