Reklama

Reklama

Co žere Gilberta Grapea

  • USA What's Eating Gilbert Grape (více)
Trailer

Obsahy(1)

Gilbert Grape nie je z tých, čo by nemal do čoho pichnúť. Aj keď Endora je miesto, kde sa toho veľa nedeje. Jediný raz, čo mestečko navštívila polícia, bolo vtedy, keď sa Gilbertov retardovaný brat Ernie pokúsil vyškriabať na neďalekú vodnú vežu. Dávať pozor na brata je hlavnou úlohu Gilberta, čo vie byť pekne otravné. Najmä, ak Gilbert okrem toho pracuje v obchode. Potom ale Gilbertovi skríži cestu niekto, kto ho nenecháva ľahostajným. Becky so svojou starou mamou začnú mať problémy s autom práve vo chvíli, keď prechádzajú cez Endoru. Becky je krásna a Gilbert sa práve zaľúbil. Nájsť si však čas pre svoj vlastný život sa zdá byť pre Gilberta nemožné... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (796)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Možná jsem už při sledování filmů trochu citově otupělý, možná mi k úplné spokojenosti nestačí "příběh ze života", jakkoliv poetický, možná jsem neměl svůj den, možná mě přespříliš namlsala vysoká hodnocení zde na csfd... možná prostě není Gilbert Grape film pro mě (a jsem tudíž aspoň podle Mr. Apache citově méně dospělý). Chci tím - zbytečně dlouze - říct, že jsem od tohohle Hallstromova snímku nedostal, co jsem čekal (a to, že jsem něco čekal bude možná problémem samým). DiCaprio se opravdu vytáhl (i když role duševně nemocných jsou herecky nápadně vděčné). Příběh točící se kolem disfunkční, neštěstím poznamenané rodiny fungoval (zj. vztah Gilberta a Arnieho), ale přece jenom ve mě nezanechal žádné hlubší stopy. Za slušný konec a DiCapriovu silnou postavu přidám k průměrnému hodnocené slabší čtvrtou hvězdu. 70% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Když někdo zahraje dobře v komedii, všichni to berou jako samozřejmost, řeknou si, že se fajn pobavili a vymalováno. Když někdo ztvární retardovaného kluka, všichni hned tvrdí, že je úžasný herec. Inu pro mě tedy ne. Je stejně těžké, ne-li těžší, lidi rozesmát, než rozplakat. A Hollywood má pár svých osvědčených receptů, jak vymámit z divákových slzných kanálků trochu rosy. Starší brácha, který se stará o svého postiženého sourozence, patří k jedněm z nich. Takže námět je pro mě jen jedno obyčejné prachsprosté klišé klišovaté. Ta zvýšená dávka lidskosti a citu ve filmech podle takovéto šablony je naprosto běžná. Jako neotřelý hodnotím pouze závěr filmu. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem se na film těšil kvůli Deppovi, ale to co mi nakonec doslova vyrazilo dech nebylo z Deppa, ale z DiCapria, a to se psal prosím rok 1993. DiCaprio tenkrát devatenáctiletej kluk zahrál dost možná jeho nejlepší roli, roli dementního bratra, který dementní doopravdy je, ale tím svým dokonalým herectvím doslova vyráží dech, no a to několik let na to DiCapria pořádně nikdo neměl rád, za to, ve kterých filmech hrál s tím, že hrát pořádně neumí, no a podívejme se jak je na tom teď. Minimálně pro mě jeden z nejlepších herců současnosti. Takže když budu mluvit s nějakým odpůrcem DiCapria tak ho s láskyplným přesvědčením pošlu na tento film, a věřím že změní názor. Jinak film samotný není nic vizionářsky originálního nebo extra nápaditého. Je to životní drama několika lidí, kterých je na světě mnoho, a těch filmových také nebude málo. Jenže tenhle má prostě v sobě takovou energii, že čtyři hvězdičky si se svým uhrančivým výrazem rozhodně zaslouží. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Herecký výkon Leonarda DiCapria je fantastický, ale zvyšok filmu ma príliš nenadchol. Myšlienka dobrá, ale pripadá mi, že sa scenár varí z vody - na jednu stranu sa snaží popísať "obyčajný" život, na druhej strane hľadá umelé zápletky, aby sa vo filme aspoň niečo udialo. Pochmúrna kamera zodpovedá deju, ale nepriťahuje. Navyše veľmi zdĺhavý film. Iste, dobre ukazuje ťažkosti života s postihnutými, ale úprimne povedané, po zhliadnutí tohto snímku som bol krok od nenávisti k týmto ľuďom, čo je chyba. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Ze začátku nenápadný, ale ve druhé polovině o to více silný film, u kterého si sice neužijete nějakých zajímavých dějových zvratů či dokonce něco takového jako silný příběh, ale na druhou stranu musíte smeknout klobouk před dokonalým vykreslením života v jakémsi zapadlém bezcenném městě, kde se i přes nedostatek nějaké vzrušující zábavy odehrávají silné životní příběhy, které dokáží vzít za srdce. Nepříliš poutavé ztvárnění je bohatě kompenzováno perfektním obsazením v čele s podmanívým Deppem a výborně hrajícím, navíc nepřehrávajícím (tento druh rolí většinou k něčemu takovém přímo svádí) DiCapriem. Od Hallstroma jsem toho sice stále mnoho neviděl, ale toto je zatím pro mne bezkonkurenčně to nejlepší co kdy vytvořil. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (25)

  • Matka dětí Grapeových se jmenuje Bonnie (Darlene Cates), i tak je ale v závěrečných titulcích uvedena jako "Máma". (cihlenka)

Související novinky

Normální festival

Normální festival

18.11.2006

Od 21. do 24. listopadu 2006 se v pražském kině Aero uskuteční přehlídka hraných a dokumentárních filmů, jejichž společným tématem jsou lidé, kteří se v běžném životě orientují trochu pomaleji,… (více)

Reklama

Reklama