Loganův útěk

Logan's Run

Sci-Fi / Akční / Dobrodružný

USA, 1976, 120 min

• Houdini

Oscar 2 nominace: Výprava, Kamera + (Vizuální efekty)(18.3.2004)

Bohužel to není úžasné, ale pouze průměrné sci-fi, které "prý" není příliš věrné předloze a nevyužívá jí, jak by mohlo. Snímek má několik kladů mezi které rozhodně patří Michael York a perfektně vytvořeným světem (už chápu, kde se inspiroval Michael Bay při vymýšlení svého Ostrova... hodně inspiroval:). Michael Anderson se snažil postavit celý snímek na obrovských kulisách a herectví Michaela Yorka, což se podařilo tak z poloviny. Pohledy a procházení hrdinů zarostlým městem jsou pro mě dodnes velmi působivé a jde o jedny z nejlepších post apokalyptických pohledů do budoucího světa. Zpětně je na snímku poznat stáří a trochu naivní barvičky, které mohli přitáhnout děti, ale dnes působí opravdu dětsky. Doufám, že se jednou dočká Brian Singer a natočí si remake tohoto snímku, protože v jeho rukou by se tato výprava za hranice města mohla stát velmi epickou a úchvatnou.(21.9.2007)

Překvapivě kvalitní a zajímavý sci-fi příběh, ostatně takové, jak to Michael Anderson dokázal už v padesátých letech. Po vizuální stránce na svou dobu užásné a i dnes okouzlující. V hlavní roli svým typickým způsobem "září" Michael York, celkem mu přihrává i Jenny Agutter a nezapomenutelný je samozřejmě i Ustinov.(18.4.2005)

Klasická sci-fi, jak se jedinec vzepře totalitnímu režimu, který předtím aktivně podporoval. Má to výbornou sedmdesátkovou vizuální stránku, plno pěkných polonahých bab a Michael York v hlavní roli je bomba. Když ležérně, s naivním úsměvem prohlásí: Let's have sex, nebo honí uprchlíka gebí se mu do držky a schválně střílí vedle něj aby si ho vychutnal, tak jsem se fakt smál jak je to dobrý. A Peter Ustinov jako přeživší důchodce je takovej roztomilej :)(28.2.2009)

Rozpočet $9miliónovTržby USA $25,000,000Tržby Celosvetovo $-(14.11.2009)

Nevšední a INTELIGENTNÍ!!!! sci-fi, slušné herecké obsazení a s tím související výkony a průlom v technice (holografie).......... kdo, má zájem, mohu poskytnout v DivX(21.11.2004)

Sice už trochu zastaralý a chvílema poněkud naivní sci-fi, který mě ale dokázalo po celý 2 hodiny docela obstojně zabavit. Oko diváka potěší taky pohled na Jenny Agutter. Jenom by mě zajímalo, jak si s tim krystalem na dlani leštili bambus.(27.11.2008)

• gudaulin

Námět je nosný, ale zpracování bohužel pokulhává. Jde o naivní sci-fi s kulisami a postavami, které jako by utekly z filmů 50. let. Ten snímek zkrátka zastaral, přitom ve stejné době se natáčely bijáky, které se s klidným svědomím dají sledovat dosud. Mám pocit, že jde z hlediska současného hodnocení na CSFD o silně nadhodnocený snímek. Celkový dojem: 40 %.(6.5.2009)

Bohužel, docela zklamání. Michael York, hvězda 70. let jako takzvaný strážce, který ve 23. století hlídá a tzv. ukončuje uprchlíky, kteří se pokusí dostat z pod kopule města, kde se lidé dožívají maximálně třiceti let. Když dojde řada i na Logana (York), pokusí se sám uprchnout za hranice světa, který řídí počítače a objevit Svatyni. Děj? Docela zdlouhavý a místy nudný. Herecké výkony? Mohlo to být lepší, navíc Michael York si vás začne získávat až ve druhé polovině filmu, kdy ukáže, že má také srdce. Hudba? Jerry Goldsmith, ale už má za sebou mnohem povedenější kousky. Čekal jsem prostě víc, námět filmu mě velice přitahoval, ale zpracování není nic převratného. Triky už působí dost zastarale a některé kulisy vyvolávají úsměv na tváři. Také jsem se docela často díval na hodinky a to není dobré vysvědčení. V poslední době jsem si na DVD sehnal některé starší sci-fi filmy ze 70. a 80. let a musím říct, že zatím u mě platí, že filmy na které jsem se těšil a dost si od nich sliboval mě bohužel zklamaly (Scanners, Loganův útěk) a snímky, od kterých jsem tolik neočekával (Westword, Čas po čase) mě nadchly. Moje soukromá sci-fi jízda bude pokračovat, teď se chystám na THX 1138 a Brazil, tak se nechám překvapit. __ Lidé v tomto snímku se dožívají pouze třiceti let. Ironií osudu je, že Michaelu Yorkovi, který zde hraje "lovce" uprchlíků, bylo během natáčení filmu přes 30.(17.9.2010)

Ačkoli film v divákovi vzbuzuje očekávání uspokojivého rozvinutí tezí, které implikuje představa budoucího artificiálního světa (omezení života při založení hegemonie techniky na šalbě nepřetržité opakovatelnosti individua, blahobytu a věčného mládí), nakonec jen legitimuje zažité genderové stereotypy. Logan (Michael York) se postupem svého dobrodružného útěku stává uvědomělým hrdinou se sklony k celospolečenské spáse, kdežto jeho protějšek, Jessica-6 (Jenny Agutter), je naopak určena výlučnou touhou po (třeba veškeré možné společnosti vnějším) partnerském vztahu a klidu domácího krbu (beloved wife / beloved husband). Poněvadž Anderson zmíněné předsudky rehabilituje jako něco vůči artificiální dystopii přirozeného, je LOGANŮV ÚTĚK ideově o to nebezpečnější, protože činí stereotypy záležitostí nostalgie, stesku po lidštějších časech, které sice pominuly, jejichž návrat se však ozývá v Loganově heroickém gestu. Welcome to the 23rd Century!(10.1.2012)

Michael York v zajímavé roli.(19.7.2009)

Představte si svět bez důchodců. Už žádné šťouchání holí do žeber, když si nevšimnete staříka, který má zálusk na vaše místo v autobuse. Už žádné: ,,Mladíku, co to děláte s tou slečnou na veřejnosti. Že se nestydíte." nebo ,,No, jak to mluvíte." Ale na druhou stranu by chyběly vzpomínky na to, jak babička či dědeček pohupovali mladého komentátora čsfd na koleni a vyprávěli mu nejrůznější historky... Ve světe 23. století má člověk dvě možnosti. Buď přijme víru a ve svých 30 letech se nechá zlikvidovat a nebo se vydá na zoufalý běh v jehož cíli leží vlastní přežití. Logan je zaslepeným nástrojem víry, který se shodou okolností dostává na druhou stranu barikády (podobně třeba Minority report) ve velice povedeném sci-fi filmu, který mi zůstal v hlavě ještě dlouhou dobu po jeho skončení. A to především díky zdařilým výkonům Michaela Yorka a půvabné Jenny Agutter, povedené výpravě (Na pár průletech nad městem budoucnosti je sice znát, že se jedná o pouhý model, ale to člověk rychle zapomene po vizuálních orgiích v druhé polovině snímku), výborné hudbě Jerry Goldsmithe a chytrému scénáři. Díky těmto aspektům filmu klidně odpustím divné kostýmy a drobounké chybičky (Pruh na Loganově triku se během útěku podivně přestěhoval na límeček kolem krku a Jessice se zase během honu za svobodou změnila barva kalhotek, i když neměla věci na převlečení- teda né, že bych se nudil, abych si všímal podobných blbostí). Poctivé 4* P.S. Mslím, že Michaelu Bayovi se tento film také líbil :-)(16.7.2008)

• anais

Loganův útěk v mých očích snižují hlavně příšerné dekorace, kterým se ani na okamžik nedaří navodit dojem chladné odcizené budoucnosti s přesným plánem na život pro každého jednotlivce. Ať už to je atrium se skulpturou ruky, které vypadá jako obchodní centrum, a nebo periferie města, která se tu smrskne v jednu středně velkou místnost ve studiu, takřka vždy jsem si připadal jako v televizní dekoraci. A to nemluvím o modelu města, který je tak hrubý a bez detailů, až je to k pláči. Přitom v období kolem Loganova úniku vzniklo hned několik filmů, které jasně dokazují tehdejší skvělé zvládnutí práce s modely.... Ale abych jen nehanil, Peter Ustinov je neparosto úžasný, a vlastně i příběh samotný je celkem sympatický (byť dnes v mnoha variantách zrecyklovaný - Ostrov). Nostalgická vzpomínka na sedmdesátá léta je tu podpořena několika zbytečnými pohledy na obnažená těla (byť zcéna z paláce rozkoše je tak bizardní až stojí za to) - a to je asi můj poslední a nejzásadnější argument proč to vidět:)(2.9.2010)

Když mi bylo 10, tak mě to bavilo mnohem víc, ale i dnes se jedná o velmi povedené sci-fi se slušným příběhem a ucházejícími efekty. Na pomezí 3 a 4, za vzpomínku z dětství a netradiční příběh dávám 4. Částečně mi to připomínalo Soylent Green. 70%(2.1.2010)

Efekty zestárly trošku víc než u jiných filmů (hlavně modely), ale celkově je Logan hrozně sympatické scifi. Zajímává budoucnost, sice ne žádný nový scénář, ale taková uvěřitelně podaná. York velmi příjemný. Kazí to až poslední půl hodinka. Scény nahánění uprchlíka, kdy York a Jordan jen ze zábavy střílí vedle s nechutně nadrženym výrazem nebo "sexovací" jsou hodně zábavné. -"You're beautiful. Let's have sex."(3.5.2010)

Zvrácená zábava, ale bavil jsem se fakt hodně. 3,5*(9.3.2011)

Rozhodně stojí za vidění a když se procházelo zarostlým městem, tak lebedil blahem, jak to náramně vypadá. Určetě je to inspirací Ostrova od Baye a trochu jsem tam viděl i že se inspirovalo Equilibrium. Michael York výborný, Jenny Agutter krásná a Ustinov super.(24.1.2012)

To byly časy, kdy si scifárny vystačily bez počítačové animace... Jasně, trochu se to táhne a dramatickým scénám se tu spíše usmíváme, ale, ruku na srdce, pánové: Jenny Agutter od začátku do konce v superktátkých šatečkách a chvilku i bez nich? Její nohy měly za tu roli dostat Oscara!(14.1.2010)

70%(15.5.2010)

• d-fens

ocenenia : MFF Moskva 1977 - Nominácia na 1. cenu(12.1.2012)