Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vítejte do 23. století. Píše se rok 2274 a světu vládnou pouze počítače. A byla to také právě umělá inteligence, jež rozhodla, že po velké katastrofě nyní mohou lidé, soustředění do obskurní komunity nedaleko bývalého Washingtonu, žít pouze do třiceti let. Pak následuje tzv. „omlazení“. Jenže za touto procedurou se neskrývá nic jiného než obyčejný holocaust. V tomto světě není nikomu dopřáno dožít se Kristových let, protože třicet svíček na dortu rovná se automatická smrt. K tomu, aby tento zákon nebylo možné obejít, byly vytvořeny speciální policejní jednotky a mezi jejich členy patří také Logan, ztělesněný ikonou 70. a 80. let Michaelem Yorkem. A právě on byl nyní počítačem vyslán, aby vyhledal „útočiště“, místo, kde se skrývají uprchlíci před svým osudem. Všechny nalezené má exterminovat, jak káže řád. Jenže více než smysl pro povinnost probudí útočiště v Loganovi otázky. Otázky, zda-li je systém, jemuž slouží, správný. A záhy přicházejí také odpovědi a s nimi touha po nápravě. Režisérem na svou dobu silně inovativního a přemýšlivého sci-fi z roku 1976 není nikdo menší než na Oscara nominovaný Michael Anderson. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (96)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Sci-fi klasika, která brutálně rychle zestárla. A vlastně ani nevím, proč má status klasiky. Příběh zmatený a extrémně nedotažený (hlavně ledová pasáž je jedno velké WTF), postavy se celou dobu chovají neskutečně pitomě a vizuál v sobě nemá nic nadčasového ani nápaditého. Nemluvě o tom, kolik otázek nechá Loganův útěk nezodpovězených. Paradoxně se dojem o něco zlepší, když postavy opustí sci-fi město a skončí v "pouhém" zarostlém světě. I tam se ale ke slovu hlásí mimózní dialogy a podivné herectví. Zkrátka a dobře, Loganův útěk je ten druh sci-fi, která po čase přestane fungovat skoro ve všech ohledech. Ale remake bych rozhodně uvítal, s tím základem by se dalo dobře vyhrát. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Bohužel to není úžasné, ale pouze průměrné sci-fi, které "prý" není příliš věrné předloze a nevyužívá jí, jak by mohlo. Snímek má několik kladů mezi které rozhodně patří Michael York a perfektně vytvořeným světem (už chápu, kde se inspiroval Michael Bay při vymýšlení svého Ostrova... hodně inspiroval:). Michael Anderson se snažil postavit celý snímek na obrovských kulisách a herectví Michaela Yorka, což se podařilo tak z poloviny. Pohledy a procházení hrdinů zarostlým městem jsou pro mě dodnes velmi působivé a jde o jedny z nejlepších post apokalyptických pohledů do budoucího světa. Zpětně je na snímku poznat stáří a trochu naivní barvičky, které mohli přitáhnout děti, ale dnes působí opravdu dětsky. Doufám, že se jednou dočká Brian Singer a natočí si remake tohoto snímku, protože v jeho rukou by se tato výprava za hranice města mohla stát velmi epickou a úchvatnou. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Překvapivě kvalitní a zajímavý sci-fi příběh, ostatně takové, jak to Michael Anderson dokázal už v padesátých letech. Po vizuální stránce na svou dobu užásné a i dnes okouzlující. V hlavní roli svým typickým způsobem "září" Michael York, celkem mu přihrává i Jenny Agutter a nezapomenutelný je samozřejmě i Ustinov. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Klasická sci-fi, jak se jedinec vzepře totalitnímu režimu, který předtím aktivně podporoval. Má to výbornou sedmdesátkovou vizuální stránku, plno pěkných polonahých bab a Michael York v hlavní roli je bomba. Když ležérně, s naivním úsměvem prohlásí: Let's have sex, nebo honí uprchlíka gebí se mu do držky a schválně střílí vedle něj aby si ho vychutnal, tak jsem se fakt smál jak je to dobrý. A Peter Ustinov jako přeživší důchodce je takovej roztomilej :) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Člověk se může dožít i více než třiceti let? Co je to za blábol? Každý přece ví, že člověk nejprve zezelená, pak zčervená a nakonec se radostně rozprskne v karuselu. Takové nesmysly jistě šíří ti, co nepoznají rozdíl mezi zabitím a vypnutím uprchlíka. Mne tedy Logan 5 při svém poznávání pravdy tak nějak nedokázal zaujmout a jeho prsatý komplic Jessica 6 to zvládla pouze při svlékání. K nikomu jsem zkrátka nic necítil, prehistorické interiéry byly k smíchu a o kvalitě střelby Strážců se snad nebudu ani zmiňovat. Jediným zábavným pozitivem bylo to zmatené cosi, co všechno zmrazilo, ale to zase mělo tak krátký výstup, že to tu konzistentní nudu příliš nenarušilo. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale Loganův útěk musel být zastaralý už v okamžiku vzniku. Místy pitomé tak, že se člověk plácá do čela. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Sice už trochu zastaralý a chvílema poněkud naivní sci-fi, který mě ale dokázalo po celý 2 hodiny docela obstojně zabavit. Oko diváka potěší taky pohled na Jenny Agutter. Jenom by mě zajímalo, jak si s tim krystalem na dlani leštili bambus. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Námět je nosný, ale zpracování bohužel pokulhává. Jde o naivní sci-fi s kulisami a postavami, které jako by utekly z filmů 50. let. Ten snímek zkrátka zastaral, přitom ve stejné době se natáčely bijáky, které se s klidným svědomím dají sledovat dosud. Mám pocit, že jde z hlediska současného hodnocení na CSFD o silně nadhodnocený snímek. Celkový dojem: 40 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Sedmdesátkový sci-fi blockbuster uvedený rok před Hvězdnými válkami. Velkolepé kulisy, naivně zastaralé efekty, nudný děj a postavy a toporní herci. Podobná nuda jako filmový Westworld. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Nevšední a INTELIGENTNÍ!!!! sci-fi, slušné herecké obsazení a s tím související výkony a průlom v technice (holografie).......... kdo, má zájem, mohu poskytnout v DivX ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Michael York, jako takzvaný strážce jménem Logan, který ve 23. století hlídá a tzv. ukončuje uprchlíky, kteří se pokusí dostat z pod kopule města, kde se lidé dožívají maximálně třiceti let. Když dojde řada i na Logana, pokusí se sám uprchnout za hranice světa, který řídí počítače a objevit Svatyni. Herecké výkony? Mohlo to být lepší, navíc Michael York si vás začne získávat až ve druhé polovině filmu, kdy ukáže, že má také srdce. Hudba? Jerry Goldsmith, ale už má za sebou mnohem povedenější kousky. Čekal jsem trošku víc, námět filmu mě velice přitahoval, ale zpracování není nijak převratné. Triky už působí dost zastarale a některé kulisy vyvolávají úsměv na tváři, ale celkově vzato se Loganův útěk povedl a dnes už patří ke klasice béčkové sci-fi. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vôbec mi to nesadlo a strašne to zostarlo. A verím tomu, že ten film musel byť blbý a nudný už vo svojej dobe. Výborný námet, parádna výprava a slušná Goldsmithova hudba sú to jediné čo stojí za pozornosť. A navyše Michael York bol veľký neherec. Zaujalo ma tam hlavne to ako otrocky túto látku okopírovali tvorcovia výborného Bayovho Ostrova. 5/10 ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Fajnové post-apokalyptické béčko, ktoré má všetko, čo k nemu patrí vrátane skvelých kulís, vizuálnych efektov, scifi hudby, mysteriózneho námetu a množstva mladých žien bez podprseniek. Akurát na konci ostáva mnoho otáznikov, ktoré neboli zodpovedané. Remake si viem veľmi dobre predstaviť. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jako některé z těch horších dílů první série Star Treku, ale natažené na dvě hodiny - brutálně zastaralé (ještě víc než klasické černobílé sf), příjemně sexistické (ty superkrátké sukýnky, ňuch), a s pár chytrými myšlenkami zahrabanými v roztahaných hromadách balastu. První polovina v totalitní antiutopii s nejednoznačným "obracením" jednoho z jejích skalních přívrženců má ještě dost co do sebe, ale s útěkem z ní do vnějšího světa (s fantasticky ztvárněnými kulisami zarostlého Washingtonu - největší klad filmu) se z filmu stává přímočará naivní agitka s několika brutálně cheesy momenty. 5/10 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Loganův útěk pro mne byl zpočátku velmi zajímavým snímkem, na který jsem se patřičně těšil. Ovšem to, co z dálky vypadá moc hezky, je zblízka docela průměrné. Mrzí mě, že byl příběh natažen na dvě hodiny a že obsahuje plno zbytečných momentů a zdrženlivostí. Také efekty jsou dnes opravdu zastaralé (i pro mne, jakožto milovníka oldschool triků) a Michael York mi napřišel jako úplně nejlepší volba pro hlavní roli. Není mi moc sympatický. Logan's Run je jeden z těch sci-fi filmů, u kterých bych velmi uvítal remake. Uvidíme jak dopadne ten plánovaný s Ryanem Goslingem, určitě mu fandím. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľne kúzelná predstava tvorcov v 70tych rokoch o našej ďalekej budúcnosti. Nemyslia to úplne vážne, je to predovšetkým satira, ale je to kúzeľné. Parodicky zobrazované ženy ako objekty pre pánov, prehnaný konzum, gýčovitá atmosféra plus brutálne násilie inšpirovali napríklad aj tohtoročné Hunger games a v minulosti rad ďalších. Záverečná polhodina už toto kúzlo nemá, pretože vidieť prírodu a exteriéry v okolí dokonalého mesta budúcnosti pôsobí ako z iného filmu. Ale samozrejme to beriem ako súčasť posolstva. ()

Související novinky

Loganův útěk má další šanci

Loganův útěk má další šanci

23.07.2015

Současná vlna filmových sérií, jejichž mladí hrdinové bojují s tuhým režimem (Hunger Games, Divergence, Labyrint: Útěk...), se vzhledem k vysokým tržbám jen tak nezastaví. Studia naopak hledají… (více)

Denzel si naverboval režiséra Drive

Denzel si naverboval režiséra Drive

12.12.2012

The Equalizer je seriál z osmdesátých let, který vydržel na obrazovkách čtyři sezóny. Jeho hrdinou byl bývalý tajný agent Robert McCall (Edward Woodward), jenž jako pokání za svou minulost zvolil… (více)

Wonder Woman je stále naživu

Wonder Woman je stále naživu

19.08.2011

Snažili se ji na plátna kin dostat mnozí. Třeba Joss Whedon a McG. Neuspěli. Snad ještě hůř dopadly loňské plány televizního veterána Davida E. Kelleyho zhmotnit komiksovou superhrdinku v televizním… (více)

Logan konečně zdrhne

Logan konečně zdrhne

20.06.2010

Tohle není novinka týkající se Wolverinea. Tohle je jiný Logan. Konkrétně hrdina kultovní sci-fi z roku 1975 Loganův útěk, jejíž remake už několik let připravuje studio Warner Bros. Odlepí se projekt… (více)

Reklama

Reklama