Reklama

Reklama

Země kartelů

(festivalový název)
  • USA Cartel Land (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument se věnuje nemilosrdnému světu drogových kartelů na americko-mexickém pohraničí. Ukáže nám snahu obyčejných občanů, frustrovaných každodenními konflikty, kteří si pomocí vlastní domobrany snaží zajistit důstojné podmínky k vlastnímu životu a k výchově dětí. (Rakosnicek77)

Recenze (33)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Po NARCO CULTURA další kvalitní dokument na téma současné situace v Mexiku. Tento skrz profil dvou vůdčích osobností přibližuje civilní hnutí odporu vůči aktivitě kartelů jak v jednom ze států Mexika, tak při hranicích v Arizoně. Nechybí akční záběry při přestřelkách, slušný stupeň infliltrace do dění, smysluplná časová návaznost, ani momenty kde tečou emoce. Co z toho vypline je bezradnost a vděk, že žijeme kde žijeme. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Aby dokument existoval sám pro sebe, nedává moc smysl - musí k někomu mluvit. A pak je problém, když říká jen známé věci známým způsobem. Jestli Země kartelu někomu otevřela oči, musel být do té doby slepý a hluchý. Aby to fungovalo, muselo by to buď být sestříháno v opravdu intenzivní zážitek, který by fungoval hlavně emocionálně, nebo by se musely získat zcela unikátní záběry. Ani jednoho se nepovedl dosáhnout v plné míře. Takže jde v důsledku spíš o ilustraci známé situace. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"THE MORE AND MORE I SPEND TIME DOWN HERE, I SEE INNOCENT CASUALTIES OF A WAR THEY DIDN'T WANT ANY PART OF." ------------- Narco Cultura ma dnes naučila, že je v Mexiku bežným javom tzv. narcocorrido – oslava a ospevovanie zlých banditov, narkobarónov a kartelov. A preto, aby sa nezabudlo, sa v tomto doku oslavujú tí dobrí chlapci a chlapi tejto pekelnej barikády, ktorí s tým nechcú/nemajú nič spoločné a sú dosť silní na to, aby odolali mašinérii a moci kartelov. Cartel Land sleduje na jednej strane hranice odbojovú skupinu Autodefensas, operujúcu hlboko v tyle nepriateľa – vo federálnom štáte Michoacán, no a na druhej paravojenskú militantnú skupinu AZBR z Arizony. Jedna oslobodzuje mestečká spod vplyvu kartelov, druhá ničí distribúciu drog a pašovanie ľudí cez rôzne podzemné tunely a tajné cezhraničné priechody. Aj keď robia všetko, čo je v ich silách, myslím si, že si obe skupiny uvedomujú, že výhra nie je voľba, ktorú majú k dispozícii a jediným reálnym východiskom z každodennej reality brány pekiel je smrť. Deprimujúce? Bohužiaľ. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jako dokument je to zajímavé v tom, že se zde kombinuje klasické dokumentární zpovídání s tím, co se skutečně dělo a se záběry z akcí. Místy je to hodně drsné, což rozhodně považuji za velmi důležitý aspekt tvorby. To skutečně hnusné ukazovat tak, jak to je. Ale celkově mě ten dokument až tak nezaujal a téma neohromilo. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

No celé to podráží fakt, že té autencitity je v dokumentu pramálo. Většina situací je nově naaranžovaných a natočených bez rizika a tím je celá dramatičnost dílka ta tam :-( ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Dokument se venuje nemilosrdnemu svetu drogovych kartelu ale i jejich vice i mene militantnich odpurcu. Dobre jsou zde znazorneny beznadej a souvisejici frustrace obeti teroru ci jejich blizkych. Ale take ironie tykajici se lidske moralni flexibility "vystrkujici ruzky" ke konci dokumentu. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

To se pak člověk tomu Trumpovi nediví, že chce postavit pořádnou zeď. Ona by nejspíš dost věcí vyřešila. Každopádně žít v Mexiku musí být fakt paráda, když člověk neví, jestli ho přijde zastřelit kartel, policie nebo domobrana. Dokument zajímavý a takový pěkně nepěkný. 75% ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Pro mě překvapivě malý příběh a film, který se nesnaží zachytit historii/současnost/budoucnost z odtažitého ptačího pohledu či makroanalyzovat vývoj kartelové bojové fronty. Místo toho se důkladně podíváme na jednu skupinu "odbojářů" v Mexiku a jednu domobranou skupinku v Arizoně. Tyto dvě sondy se opravdu skvěle doplňují a fungují. Cartel Land vypadá jako dokument hrající na první signální ale nabízí mnohem zajímavější a osobitější pohled na nejsurovější drogovou válku na světě. 70 % ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

70-75% .... Drogové problémy na mexicko-americkom pohraničí. Ozaj autentický dokument zachytávajúci výpovede samotných členov drogového kartelu, mexickej domobrany a arizonskej paramilitaristickej skupine. V Michoacáne (jeden z federálnych štátov Mexika) sa obyvatelia na vlastné nebezpečenstvo vzopreli nechutným praktikám kartelov, keďže ich štát nie je schopný nastoliť poriadok. V Arizone zase strážia hranice pred obchodom s drogami či pred prevádzaním ľudí. Niektorí ľudia sú ozaj zvery a dokážu spraviť nepredstaviteľné. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Silný příběh o nekonečném boji proti zlu. Na americké a mexické straně sledujete dva bojovníky proti všem. Co se týče Mexika, tak vidíte dokonalý kruh beznaděje. Stát je samotným mozkem organizovaného zločinu. Vždy si najde cestu, jak uchopit moc. Přesto má vždy smysl bojovat za něco lepšího. Americkou barikádu reprezentuje archetypální týpek. Přesně takhle si představujete "pravé Spojené Státy Americké". Kdyby chtěl, tak udělá rychlou kariéru v Hollywoodu. Brání svou zemi a dělá pro ní více, než jeho vlastní prezident. TRUE HEROES/VERDADEROS HÉROES...93%. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Pre bežných Mexičanov je to, čo prežívajú nerovný a zdanlivo nekonečný boj s drogovými kartelmi a ich vplyvom. Idú v tom všetci. Od obyčajných kriminálnikov, cez policajtov až po vysoko postavených politikov. Na druhej strane severných hraníc to však nie je iné. Akurát tých mŕtvych je menej. Veď práve američania sú najväčší odberatelia a najdôležitejší zákazníci pre krvavé kartely. A nech mi nikto nehovorí, že by to išlo bez tichého "požehnania" tých hore... Bohužiaľ. 70 %!! ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv mám vcelku rád dokumenty a filmy z tohoto prostředí, musím se přiznat, že mě to až tak nezaujalo a nevtáhlo do problematiky. A je to docela zvláštní, protože se v mnoha případech jedná o autentické záběry z akcí (přestřelky apod.) a taky rozhovory s různými aktéry (domobrana, oběti, vojáci/policie), takže by to mělo mít sílu. No, nějak nemá... ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

USA strkají ve jménu "míru a dodržování lidských práv" rypák do záležitostí zemí v nejrůznějších částech planety, ale několik let trvající konflikt, při němž umírají tisíce lidí ročně a jenž se odehrává přímo na jejich jižních hranicích, zůstává jaksi na okraji zájmu. Ať se pak nikdo nediví, že v Arizoně a dalších příhraničních státech vznikají dobře vyzbrojené domobrany, snažící se vzít zákon do svých rukou ... Abych nezapomněl: Dokument doporučuju všem, kdož se zajímají o problematiku kartelů a mexickou drogovou válku :-). ()

pushover 

všechny recenze uživatele

Tvůrci se poněkud zapomněli zmínit, že značná část "dokumentu" je hraná, což dílu značně ubírá na věrohodnosti. Jinak samozřejmě, to čeho se v Mexiku dopouští členové drogových kartelů je mírně řečeno neomluvitelné. ()

Reklama

Reklama