Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V kině je objevena mrtvola zavražděné ženy. Případu se ujme kapitán Marha, který zjistí, že neznámá nepatřila ani k divákům, ani k zaměstnancům kina. Stopy vedou do sousední tiskové agentury IDOC (Informace a dokumentace). Zaměstnankyně slečna Mouchová pozná v zavražděné svou kolegyni Věru Šimandlovou. Protože oběť měla u sebe mít značnou finanční částku, zahrne Marha mezi první podezřelé ty lidi, kteří o penězích věděli. Vzápětí se však dostane k novému možnému motivu vraždy – k seznamu čtyř vědců, kteří emigrovali na západ… Film Jiřího Hanibala je zdánlivě banální detektivní příběh, který se během vyšetřování rozroste v nevšední zločin organizování útěku vědeckých pracovníků do ciziny. Jeho předlohou byla kniha Václava Erbena "Efektivně mrtvá žena". Známý kapitán Exner, který je hrdinou literární verze, se však ve filmu změnil v kapitána Marhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (91)

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době poměrně kvalitní česká detektivka kterou jsem neznala, s velmi dobrým hereckým obsazením, kterému bezpochyb vévodil charizmatický František Němec. Pokud se tak člověk přehoupne přes krapet té ideologie, je tu docela ucházející detektivní zápletka, na dnešní dobu samozřejmě ne tak akční. Docela zaujme i vedlejší linie řešící rodinné problémy kapitána Marhy - i když bohužel nedotažená. Výsledně dávám takové lepší 3* s tím, že to je výborné pokoukáníčko na nějaké deštivé víkendové odpoledne. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Na úvod se zamysleme nad tím, co mají společného vyšetřovatel Oldřich Vlach a Sherlock Holmes. Lulku ano, dedukci rozhodně ne.. Autoři nám rafinovaně nahodí udičku, že za vraždou nebohé ženy stojí Eda Cupák. Hovoří zapáleně o emigraci, nemá rád zákazy, potkává zahraniční delegace, zkrátka ideální kádrový profil vraha, ale ouha, on za tím nakonec někdo jiný s úplně stejným kádrovým profilem! Druhý detektiv Franta Němec to zahalen v dýmu rozlouskne za necelých 48 hodin a přitom trpce lituje, že to trochu nenatáhnul, aby ještě nemusel domů za tou svou vzteklou fúrií.. Za pár hodin si budu pamatovat pouze nekonvenční hudební aranžmá a obraz klauna Krustyho kdykoliv promluvil Jiří Bruder.. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Je to sice podle exnerovky, ale hlavní policista se jmenuje jinak a dokonce má rodinu! Celý film trpí určitou nevyrovnaností - hodně motivů je jen nakousnuto a nerozvedeno, dokonce jim chybí nějaké zakončení v rámci příběhu: rodinný život kapitána a vztah s jeho manželkou (i když ten koňáček od chápajícího barmana je skvělá scéna, kterou pochopí jen delší dobu ženatí chlapi), jen nakousnuté je kamarádství manžela zavražděné a jeho kamaráda, chybí, jestli byl nějak potrestán spící vrátný, postava rusovlasé redaktorky s kytkami v podání Aleny Procházkové se rovněž zcela ztratí na konci příběhu, postava Jiřího Zahajského se jen sem tam mihne a vůbec netuším, co u té policie má na starosti, protože na vyšetřování se evidentně podílejí jen Vlach a Drbohlav... Je zde pár dobrých hlášek a dobrých scén - ta, kdy kapitán Marha zjistí, že by se nemusel pořád tvářit tak vážně a sem tam se usmát; hláška "tak vy jste fakt tajnej!"; parodie na maigertovky, kdy je jasné, že přes dýmku by vyšetřovateli nikdo nerozuměl; vynikající skoro hororová scéna v noční redakci, kdy kapitán Marha bloudí sám temnými chodbami a my cítíme, že přijde něco zlého - to je asi nechtěný vrchol filmu. Jinak jsem nějak nepochopil všechny souvislosti případu, kdy mi přišlo, že některé věci se daly řešit jinak a ne vše mi logicky sedělo a do sebe zapadlo (například závěrečné "doznání" vraha by bylo pro šikovného právníka lehce vyvratitelné). Docela mne pobavilo, že Exnerovým pucflekem bude Vlach i v Dialozích pro klarinet, cimbál a bicí. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Hvězdička za realisticky (nakonec jinak to nešlo) vykreslené prostředí, které navodí vzpomínky na doby  naštěstí už dávno minulé, a pár sympatických hereckých výkonů, mezi nimiž ale Františka Němce nebo Oldu Vlacha nehledejme. Nevím, jestli v Erbenově originálu byl Marha Exner, pokud ano, pak je celá ta dějová linka s jeho manželkou nesmyslná, ale když to vezmu kolem a kolem, nedivme se, že je to tak zbastlené, když vidím jméno scánáristy a režiséra v jednom. Hanibal točil sračky a Údolí krásných žab beru jenom proto, jak se mi v raném mládí líbila Milada Vnuková s apartních plavečkách a jak mě nesmírně bavil pozdější ministr kultury Slávak Jandák pod jménem Viky. Můj problém je, že detektivky miluji, ale ne v "papírové" podobě, tudíž nejsem schopen porovnat psanou s filmovou podobou. U primáckého Exnera porovnání pro různá předchozí zpracování vychází jednoznačně lépe pro Primu a jejich Michal Dlouhý je daleko nejlepší Exner, kterého jsem viděl. Docela by mě zajímalo, jestli v Erbenově originálu je i ona legendární věta: "Dobré jitro, tady vnitro..." Jinak Fikar se na tenkém ledě doby (a v její horší, ranější podobě) dokázal pohybovat líp než Erben... ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Tak teď jsem tohle dílko "zase" shlédl (asi po 30? letech) - před tím se mi to asi docela líbilo - a zhrozil se. Těžce ideologická story, jak zlí kapitalisti kradou socialistickému Československu "mozky" mi přijde z dnešního pohledu až legrační a pro ty, co tuhle dobu nepamatují, asi i zcela nepochopitelná... ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • V úvodu filmu jede Volha řízená Karlíčkem (Jiří Zahajský) po estakádě z Vysočan na Prosek. V té době měla svítící zábradlí. (jis)
  • Natáčelo se i v porodnici u Apolináře. (Winster)
  • Film se natáčel i ve známém pražském kině Světozor. Podle vylepených plakátů (Křidýlko nebo stehýnko – 22. 2. až 28. 3. 1979) a Nevinný (12. 4. až 9. 5. 1979) lze určit přibližnou dobu natáčení. V čase cca 45 minut je také vidět plakátovací stěna s programem pražských kin, která zobrazuje týden od 26. 4. do 2. 5. 1979. (Merťas)

Reklama

Reklama