Dům ztracených duší
Krimi / Drama
Československo, 1967, 84 min
Jiří HanibalHudba:
Evžen IllínHrají:
Jiří Adamíra, Miroslav Zounar, Jana Štěpánková, Alexandra Myšková, Jiřina Jirásková, Radoslav Brzobohatý, Josef Bláha, Jan Jánský, Stanislav Litera, Karel Dellapina, Eva Kubešová, Ota Sklenčka, Vladimír Menšík, Milan Riehs, Jiří Cimický, Jiří Kostka, Jana Marková, Jiří Fuchs, Stanislava Bartošová, Eva Schneiderová, Jan Kotva, Antonín KrylObsah
V psychiatrické léčebně se mohou skrývat všelijaké divné existence - třeba váleční zločinci. Náhle jeden z nich zemře násilnou smrtí, takže policie má co vyšetřovat. Stop je málo, takže zkoumá, zda obrazy mrtvého dochované v hojném počtu nenabídnou nějaké vodítko... Jenže v roce 1967, kdy tento zřetelně vykonstruovaný film vznikl, se diváci mohli kochat zdařilejšími díly. (oficiální text distributora)
Radek99
Ponurá atmosferická kriminálka z útrob šedavých 60. let minulého století, jejíž největší devízou je plejáda výborných dobových herců, Achillovou patou pak obsazení a herecké výkony ,,neherců" (především chovanců ústavu) a režijní práce nevýrazného režiséra Jiřího Hanibala. Atmosféra psychiatrické léčebny je ale celkem autentická a výsledný dojem posiluje percepci filmu, který je až překvapivě komorní. Celá produkce a třeba kvalita filmového materiálu vypadá spíše, jakoby šlo o nějaký televizní projekt, než o regulérní celovečerní film určený pro kina. Subjektivně jsem měl také pocit, že se tenhle snímek v realizaci o pár let zpozdil, neboť bez znalosti faktografie jsem ho intuitivně řadil do kontextu filmové tvorby počátku, a ne konce 60. let... Složka detektivky ale naštěstí funguje a coby divák jsem byl v napětí až do finále v Hotelu Praha, což je velký klad. Kvality konkurenčních ,,kalašovek" (vyjma prvního Strachu) Dům ztracených duší ovšem zdaleka nedosahuje... Resumé: *** a půl hvězdičky(22.8.2011)
Gimli
Velmi pochmurná kriminálka, která postrádá jakoukoli akci. Děj se posouvá dopředu velmi pozvolna a jen a pouze prostřednictvím dialogů. A celé se to tak zvláštně vleče, že člověk cítí tu stojatou stísňující atmosféru psychiatrické léčebny té doby. A právě kvůli budování atmosféry to stojí za vidění.(13.9.2008)
Rudovous
Nadprumerna, pro dobu sveho vzniku ukazkova detektivka. Velmi komorni, ponura a se skvelimi herci.(16.5.2009)
LiVentura
Klasická česká krimi se skvělým obsazením. Neurazí, ale mně stačí. A ta atmosféra, pan Hanibal mne svými detektivkami vždy potěšil..! Skvělý organizátor zločinů..(10.4.2011)
Rosalinda
Skvělá krimi, poněkud ponurá, realistická, se skvělou hudbou i perfektním obsazením. Skvěle napsané a psychologicky propracované. Velmi zajímavé až lehce uchvacující a dosti nepředvídatelné. Nebyla minuta, kdy bych se snad začala nudit. Skvělé!(21.8.2011)
Hennes
Vyšetřování mrtvého jenž odešel z psychiatrické léčebny se kořeny vrací 15 let zpátky. Plejáda našich výborných herců v mírně nadprůměrné kriminálce. Sice rozvleklý děj, bez výraznějších zvratů, ale napínavé v otázce kdo je vrah, to bylo. Atmosféra pochmurné léčebny s primářem Bláhou tomu dodala svou "šťávu".(22.8.2011)
klúčik
Kriminálny film z prostredia blázninca. Dobré herecké obsadenie ( Adamíra, Brzobohatý, Jirásková, Bláha ). Film je dosť pochmúrny. 50%.(4.9.2008)
sator
Pomalé jen díky Adamírovi dokoukané...(11.8.2009)
fragre
Dobře vybudovaná depresivní a pochmurná atmosféra, která připomíná detektivky s mjr. Kalašem. Hodně dobré herecké obsazení, ale samotný děj se skoro neděje. Téměř by to mohla být rozhlasová hra, ale nenudil jsem se. Zdá se mi, že aspoň část exteriérů se natáčela v klášteře v Želivi.(6.2.2011)
farmnf
Na Hanibala mi to připadlo hodně dobré. Herecky perfektní. Vykreslení schizofreniků věrné. Něco jako exnerovka, kalašovka. Taková detektivka, kdy si člověk vážně láme hlavu, kdo by mohl být tím pravým zločincem.(7.7.2011)
crozet
V rámci ČT-okurky ve stylu "Vykopáváme vlastní vykopávky" opět jedna solidní a poctivá detektivka s jen minimální dobovou politickou arogancí, která diváka nevyruší. Cením profesionální herecký výkon vyšetřovatelů (velmi solidní asistent Miroslav Zounar, Adamíra jako vždy), radost pohledět na svéráznou bytost Josefa Bláhy. Situaci příběhu i jeho scénář považuju za atraktivní, autorovo vypořádání se s ideologicky potentními lákadly (komunistická veřejná bezpečnost vs. církev a náboženství vs. dobový sociální rozměr šílenství) za elegantní.(23.8.2011)
pOne
Hudba se snaží vytvořit něco víc než nabízí sám děj. Hudba je skvělá a děj je nudný, příliš pomalu plynoucí. O všem se jenom mluví, nikde ani náznak nějakého mystična nebo strachu.(30.6.2009)
Nalimator
Velice slušná detektivka, dobře vytvořená atmosféra (odlehlý klášter využitý jako psychiatrická léčebna), skvělí herci (Adamíra je charismatický vyšetřovatel) a také správná délka stopáže (do 1,5 hodiny by měl rozlousknout případ každý pořádný detektiv), takže nakonec jsem dal 4 hvězdy, i když konec je trochu slabší a v konstrukci by se našly nějaké menší chybky.(25.8.2011)
| V kinech ČR od: | 20.10.1967 |
|---|