Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Válka zasáhne i do dětských her. Děti totiž skrývají francouzského chlapce, jemuž se podařilo uprchnout z vězeňského transportu. Jazykové rozdíly rozhodně nevadí, když se projeví sportovní talent. Uprchlík se totiž stane vítanou posilou žákovského fotbalového družstva, které čeká zápas s německými vojáky. Námět filmu je sice přitažený za vlasy, ale zejména děti se činí, seč mohou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi rozpačité. Na jednej strane pekná poetika, aspoň zo začiatku. Tá sa ale pretavila do nudy a banality, ba dokonca som mal miestami čo robiť, aby ma niektoré scény presvedčili. Také neprirodzené mi to prišlo a tiež dosť hrané na efekt. Priemer. 60/100 ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo jedno poetické dobrodružství... sen krásné dívky o lásce na tanečním parketu, parta školáků se zálibou v rošťárnách a tajemstvích, ale i chlapecká odvaha a čest. Všechno by bylo tak obyčejné, nevinné a zřejmě i nudné, kdybychom se zrovna nenacházeli v krutém Protektorátu Čechy a Morava. Hanibalův polozapadlý snímek sice neoplývá zrovna vysokým rozpočtem, který by umožnil precizní dobovou výpravu, nicméně tento potenciální nedostatek si od prvních minut vynahrazuje svižným vyprávěním, hravě roztančeným za doprovodu líbivých tónů pánů Maláska a Bažanta. Jednoduchý filmeček, který mě překvapil a plně dokázal upoutat od začátku až do konce, československá filmová tvorba, nabízející originální příběhy pro děti a mládež na pozadí problematické doby, opět nezklamala. Asi ještě nikdy jsem nebyl tolik napjatý u futbalového zápasu, jako ke konci tohoto filmu. 85% ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pohádka o hrdinství všedního dne aneb Jak si Češi napřimují páteř. 1) Spoiler. Půlka českého maloměsta ví o vězni prchajícím z transportu, ovšem okupantům se nic nedonese. Možná za to může fakt, že válka už končí. Ostatně ani šéf okupačních vojsk Duschke (noblesní 60letý Josef Langmiler) se moc nesnaží. 2) 18letému Filipu Renčovi (francouzský uprchlík Paul) to jako obvykle moc sluší, i 22letý Pavel Kříž (klavírista Gustav) rovněž není k zahození stejně jako 16letý Zbyněk Honzík (Míla) či 17letý Daniel Šedivák (Benold). ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Děti ukrývají na konci války uprchlého vězně Paula z transportu, on sice mluví francouzky, ale to nevadí. Jenže Němci stále pátrají a je čím dál těžší ho schovávat. Jednomu chlapci to neřeknou nebot mu nevěří, ale pak jsou nucení i za ním jít a požádat ho o pomoc. Ale jeho mezi tím vyslíchali Němci a hrozí mu zastřelením. On sice Paula schová, ale pak ho jde udat, sice váhá, ale naštěstí jde kolem dívka, kterou on má rád a tak místo udání, jde k učiteli a napíše mu anonymní vzkaz co a jak. Učitel si svolá děti a vysvětlí jim, že tady jde o život. Naštěstí se nebojí a chlapce se rozhodnou přemístit z města pryč. Ale okolnostma jsou donuceni si zahrát i s Paulem fotbal s Němci, naštěstí se soupeř bojí pořážky ,a tak utíká. Film nám tu ukazuje dětskou nebojácnost, ale i Německou krutost a tíhu doby. Naštěstí i nejen děti se nebojí. Za zmínku stojí i hlavní představitelé v čele s krásnou Luckou Zedníčkovou. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Namet je podle me dost naivni a prubeh filmu je malo dramaticky, stejne jako jeho zaver. Na druhou stranu se na film da docela dobre divat a zaujme predevsim hereckymi vykony u tech nejmladsich hercu. Leve kridlo neni nijak zavratne dilo, i tak se trochu divim, ze je dnes temer zapomenuto. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Druhou světovou sice nepamatuju, ale ten příběh vypadá spíš jako pohádka... což neznamená, že mu člověk nemůže dát vysoké hodnocení, neboť i pohádky na to mají právo. A bylo by to krásné, kdyby to tak doopravdy bylo. Že se nenašel žádný zrádce, který by buď z prospěchářských důvodů nebo ze strachu toho vězně udal, byť se onen hledaný promenádoval za denního světla na malé vesnici. Že každý Čech, který se ve filmu objevil, se ukázal být když už né přímo odbojářem, tak alespoň výrazně protiněmeckého smýšlení. Pravda, Kříž byl pěkně nalomený, ale nakonec se vzpamatoval a zjistil, že ten svůj kříž ještě unese. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, jakoby dětský film, který ovšem vůbec není na veselé téma. I scénář je naivně jednoduchý a v podstatě všechno vychází dobře, přesto se najde pár syrových okamžiků, které stojí za pozornost. Nejvíc ovšem zaujmou herecké výkony malých "zobáků". Přestože na to ani jeden nevypadá, všichni už za sebou mají jeden či více filmů a je to znát. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Na konci valky v malem mestecku zastavi vlak prevazejici vezne z koncetraku.Ctyrem z nich se podari uniknout, jednim z nich je i Paul (Filip Renc) ,francouz. Pri s vem uteku se dostane k fotbalovemu hristi kde hraji kluci fotbal, jednomu z nich ukradne svacinu.Po nasledne honicce je dopaden a tim se seznami s mistnimi hochy.Ti se o nej zacnou starat,zacnou ho schovavat po ruznych skrysich, schaneji mu jidlo. V zaveru je Paul prinucen okolnostmi nastoupit ve fotbalovem zapase proti proti tymu Wermachtu.Paul nehraje spatne a dokonce i strili gol.Utkani je preruseno fingovanym alarmem,jelikoz tym v uniformach ,s holinkami (kanadami) na nohou hrajicich vojaku se dostava do uzkych a mohl by i prohrat. Pro zachovani moralky je kazda porazka silne nepotrebna! Nemecti vojaci kvapne odjizdi a hlavni hrdina se louci se svymi zachranci a odchazi do lesu... Film, ktery se pomalu rozjizdel,speje k svemu zaveru ,jenz je o trochu akcnejsi. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Sice nereální příběh z doby 2. druhé světové války, ale pro dětský film zcela vhodný. Nebojácné hrdinství dětí při ukrývání stejně starého francouzského chlapce uprchlého z transportu. Byť ho Němci hledají, nikdo nezradí. Hledaný chlapec se tak nejen prochází Němcům přímo před nosem, ale dokonce si proti nim zahraje i fotbal. Příběh je atmosférou směrován hlavně k dětskému diváku, takže prezentovaná krutost doby je krapet umírněna. Přesto tu je. Dnes na snímku stojí za povšimnutí mnohých mladých tváří. Filip Renč, Pavel Kříž, Martin Šotola, Lucie Zedníčková, Dana Vávrová, Daniel Šedivák a mnozí další. Dalo by se říct, že jde o celou hvězdnou plejádu. Televizemi přehlížený snímek, což je vcelku škoda. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Začátek je hrozný, ale je třeba vydržet, protože pak se dostanete jednak k zajímavému, i když klišovitému příběhu a jednak k hercům ze seriálu „My všichni školou povinní“. Filip Renč mi lezl na nervy jako vždy. Mile překvapila malá Zedníčková. Ohodnotil bych to jako mírný nadprůměr, ne dějově, ale kvůli dětským hercům. ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

Příběh je málo napínavý a je nouze o vypjaté scény.Děj se příliš táhne a film zaujme pouze výkony dětských herců. ()

vilicek77 

všechny recenze uživatele

Zase jeden krásný film z těch, které se nereprízují, pro mne citově zabarven -natáčení probíhalo ve vesnici mého dětství a především bydliště celé jedné větve mé rodiny, v komparzu mámini kamarádi....film, který je krásný, jako knižní předloha... ()

Reklama

Reklama