Reklama

Reklama

Série(3) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Charedimská rodina žijící v ultraortodoxní čtvrti Jeruzaléma se potýká s láskou, ztrátou a trápením každodenního života. (Netflix)

Recenze (9)

caniferus 

všechny recenze uživatele

Po zistení, že Netflix mi už nemá, čo ponúknuť (všetky dobré filmy, aj dokumentárne pozreté), teda okrem teenagerských naivných akčných filmoch, komédiách, slabých hororových seriáloch a španielskych hororových filmoch s efektami zo 70. rokov, ktoré by už nevystrašili ani malé deti, bol tento seriál jednoznačne záchranou v hodine 12 a zároveň neuveriteľným prekvapením. Ľudský, výborne napísaný a natočený seriál s vynikajúcimi izraelskými hercami, ktorí dané prostredie očividne perfektne poznajú, ma doslova dostal. Nikto nie je na 100% ortodoxný, všetci sme len ľudia z mäsa a kostí. Príbeh neuveriteľným spôsobom zachytáva trampoty jeruzalemskej ortodoxnej židovskej rodiny Shtiselovcov. Samozrejme hlavný je príbeh bohémskeho maliara Akivu a jeho vychytralého otca Shulema (miestami pripomínajúceho Homera Simpsona, ktorý ale nakoniec vždy prekvapí zvládnutím každej situácie, aj keď vždy veľmi osobitým spôsobom) , no aj ostatných členov rodiny, Akivovej sestry Giti a jej Muža Lippeho, (ktorý na istý čas pre inú ženu opustí Giti a svojich 5 detí, aby žil neortodoxne, neskôr dobre zainvestuje prapodivne získané peniaze a s Giti začnú podnikať), brata Zvi Aryela (istý čas sa chce živiť ako spevák), Gitinej dcéry Ruchami (neskutočne rozporuplná dievčina, ktorá si nájde manžela a vydá sa bez vedomia rodičov už v 16, uf, netušil som, že je to v židovskej viere tak jednoduché) a ďalších a ďalších príslušníkov rodiny, dokonca aj Shulemovho brata žijúceho v Belgicku Nukhema (neskutočná postavička neustále súperiaca s bratom Shulemom – kúpa Shulemovho hrobu na Svätej hore, keď sa vydával za bohatého francúzskeho kupca ma dostala). Príbeh je plný neskutočného židovského humoru, ale aj tragédií, ktoré postihujú jednotlivých príslušníkov rodiny. Často sa v jednu chvíľu smejete a vzápätí sa vám tlačia slzy do očí. Tento seriál by som povinne predpísal každému rasistovi a antisemitovi, ako povinnú liečebnú kúru. Pre mňa neskutočne zaujímavá sonda do života ortodoxnej židovskej rodiny, aby som zistil, že všetci sme si podobný ako vajce vajcu a sme len ľudia. Skláňam sa pred tvorcami a hercami. Tretia séria bola naozaj čerešničkou na torte. A pozor, seriál je v dvoch jazykoch, v Hebrejčine a Jidiš, ktorým hovoria najmä staršie postavy v seriály, ktoré majú ešte európske korene. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Ze své lásky k izraelským seriálům jsem se na tomto webu vyznával už několikrát, opakovat to by bylo jen nošením sov do Atén. Dnešní doba navíc seriálům více než přeje. (Nejenom) televizní seriálové počiny jsou často ve svých tématech odvážnější a svými rozpočty se rovnají celovečerním filmům. Izraelský seriál Shtisel mezi ty velkorozpočtové však nepatří, naopak – zejména v první sérii – museli tvůrci dost s financemi zápasit. O to více se ale soustředí na podstatné věci, které koneckonců z „pohyblivých obrázků“ dělají natolik poutavou záležitost. „Shtiselovi“ jsou ultraortodoxní židovskou rodinou, která sídlí v ortodoxní čtvrti v Jeruzalémě. Jejich život provázejí obvyklé nesnáze podobně jako i mnoho sekulárních lidí a tím mohou být i českému diváku blízcí, nicméně podstatná část problémů, s nimiž se vypořádávají, pramení z víry, domlouvanými sňatky počínaje a pochybným díváním se na projevy výtvarného umění konče. Nemá to ale být myšleno tak, že by snad ortodoxní chasidský judaismus byl v seriálu podrobován zdrcující kritice. Postavy a jejich víra je zde líčena velmi lidsky, každý má nějakou svoji slabost, která je vylíčena velmi pochopitelně a uvěřitelně. Charaktery se tak jeví dost sympaticky a plasticky, takže není problém se do „víru jejich života“ ponořit a těšit se na další díl. Troufnu si říci, že seriál to asi není pro každého. Podle mě je potřeba znát aspoň základy judaismu (jinak některé sekvence mohou působit nechtěně humorně, či motivace některých postav mohou poukazovat k jejich domnělému sobectví) a být trochu trpělivý. Toto není seriál, který by šokoval velkými „cliffhangery“, plyne si svým poklidným tempem, až někdy máte dojem, že Akiva (Michael Aloni) tápající ve světě milostných vztah a zodpovědností vůči komunitě kontra touze stát se malířem, či Lipa se svoji krizí víry během pobytu v zahraničí tak nějak žijí s vámi v domácnosti. Ne každý seriál toto dokáže. V plánu je (snad letos) třetí série. ()

Reklama

Aurewen 

všechny recenze uživatele

Krásné, dojemné, dramatické, citlivé, vtipné, smutné... nahlédnutí do života židovské rodiny Shtiselů-Gitti,Lippe,Kive,Ruchami...Miluju tohle téma a škoda, že toho není o moc víc. Tady jde vidět, že výborný seriál lze udělat bez přestřelek a postelových scén, čehož už jsem vážně přejedena. Některé situace mohou vypadat směšně, možná naivně, ale ve finále je to to, na čem nejvíce záleží-rodina, tak často opomíjená. Musela jsem dokoukat za jeden jediný týden. Bezva byl i několikrát zmiňovaný odkaz na Česko. No a Shira Haas prostě umí. Kéž by bylo pokračování. ()

Merkin 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál není pro každého, Kdo se v židovské tematice neorientuje, stěží pochopí, že se vskutku jedná o drama a nikoliv o komedii nebo o nějakou psychedilickou báchorku. Kdo ale má představu, oč běží, nenechte si Shtiselovi ujít. Přetvářka i lidskost, víra i ztráta naděje, pevně zakotvený systém i jeho vnitřní nerovnováha, ženy v té nejposlednější roli přec často hrající prim, střet světů tak jiných a přitom de facto stejných...Skvělá podívaná, v níž je překvapivě často zmiňován český kontext, výborný hudební podtext, parádní škola jazyků (hebrejština, jidiš, němčina...) a tvrdá metafyzická realita. ()

Jarabara 

všechny recenze uživatele

Na  první  až druhý  pohled izraelská „ Ulice“,  ale pak se pohled rychle  změní a není to jen úhlem pohledu.  Seriál Shtisel je dramatický,  dojemný,  moudrý a nesmírně zajímavý nejen pro toho,  kdo stojí o seznámení  s běžným životem dnešních ortodoxních židů.  Není to logicky seriál pro každého, a to nemám na mysli jen antisemity, kterých je bohužel v naší zemi dost, ale  díky bohu (kterému  asi?)  méně než v jiných zemích. Mám za to, že  nejvíce  dá tento seriál tomu, kdo má  alespoň základní povědomí o historii a současnosti židovského národa a státu Izrael. Pokud je ovšem, obdobně jako já, židovským a izraelským příznivcem, bude více než spokojen. Ale myslím si, že by se mohl líbit i tomu, kdo má mysl a srdce otevřené, aniž  by odpovídal výše uvedeným podmínkám. Rozhodně není nutné být znalcem judaismu, za kterého se také nepokládám.   Jak již jsem naznačila, měla jsem nejprve dojem, že mám co dočinění s izraelskou telenovelou a tím pádem budu muset  se sledováním seriálu končit. To totiž není vyloučeno, protože Izrael, stejně jako jiné země, produkuje kromě naprosto špičkových  špionážních a válečných  seriálů (Fauda, Hatufim, Naši hoši, Slzy ,) také seriály, jejichž názvy jsem raději zapomněla.   Za to, že jsem seriál nestopla, jsem moc ráda. Roli v tom sehrálo i to, že jsem doufala, že izraelští tvůrci  nezkazí  plytkými příběhy bez jakéhokoliv  přesahu   téma, jako jsou jejich ortodoxní  Židé (což není jen izraelský problém, ale hlavně  nadstavba izraelské společnosti).     Ve třech sériích se tedy  můžete seznámit s rabi Shulemem Shtiselem, jeho synem Akivou, dcerou Giti, vnučkou Ruchami  a dalšími a dalšími postavami  z jeruzalémské čtvrti, kde žijí Charedim (bohabojní)  a  můžete zjistit, že jejich život ve víře je také plný lásky, a to zdaleka nejen k bohu, ale také lásky milenecké, lásky k dětem, k rodičům, k sourozencům.   A to vše tak lidsky, bez patosu a s humorem. A také taková zvláštní úcta k ostatním lidem prostupuje jednání těch postav, hlavně úcta mužů k ženám je tam zřejmá. Ale také nectnosti mají,  pivo pijí  a  kouří, a  mladí se logicky bouří proti  tradicím - domluveným sňatkům.    Jediné, co bych seriálu vytkla, je to, že tvůrci mohli do děje zakomponovat více záběrů z Jeruzaléma, biblických odkazů a židovských svátků a zvyků.  Možná  tak neučinili ve snaze neodradit sekulární diváky, ale já mám za to, že by to seriál obohatilo.  Mě ovšem jazykově obohatilo střídání hebrejštiny, kterou samozřejmě neznám, ale líbí se mi její rytmus,  s jidiš, o které jsem sice věděla, že pochází z němčiny, ale že ji tak budu rozumět, mě překvapilo.   Velká moudrost na konec: Mrtví nikam neodcházejí. Všichni jsou tady. Každý člověk je hřbitovem. Všichni jsou tady s námi  po celou dobu.   Isaac Bashevis Singer ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama