Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jedenáctiletá dvojčata Petr a Pavel Skořepovi žijí s rodiči v malostranském činžáku. Jejich jediným zájmem jsou rychlá kola a velkým snem motokára. Způsobem, jak ji získat, je velká slosovací soutěž ve sběru papíru, ve které je hlavní cenou. Rozhodnou se štěstěně rázně pomoci a začnou starý papír pilně sbírat. S pomocí spolužačky Mihule dokonce uspořádají ve škole dražbu svých cenností, ve které se platí losy. Ty přibývají a kluci, přesvědčeni o svém vítězství, vybudují v kůlně na dvorku depo. Objeví se však atraktivní sousedka Rozkošná, která si koupila auto a kůlna by se jí náramně hodila. Další rána je čeká při slavnostním slosování. Motokáru vyhraje nějaký tlouštík. Kluci si za svou hromádku losů odvádějí domů živého koně, po kterém toužila neznámá dívka s ohonem. Jejich výhra dostane jméno Ferda a vzbudí poprask nejen doma a na dvoře, ale také ve škole, kam musí s nimi, protože ho nemá kdo hlídat. Přestože potíží neubývá, postupně si Ferdu celá rodina zamiluje. Je však zřejmé, že kůň musí z domu. Když si pro něj přijde kupec, kluci zjistí, že kůň je pryč. (TV Nova)

(více)

Recenze (53)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Takovej Radek Váňa si na tomhle filmu určitě pošmákne víc než já. Jinak jsem si všimnul, že ten kůň chodil po Praze 1, kde dneska sídlí poslanecká sněmovna, kdyby tam tak chtěl udělat alespoň pořádný hovno. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Dva mladí kluci v době normalizace, velká sběrová loterie, kůň, závodní motokára, sousedské problémy, pionýři, Věra Špinarova a strýček Jedlička, herecké výkony tedy zrovna nic moc, lehký námět od Zdeňka Mahlera, ale celkem poněkud těžkopádná realizace. Suma-sumárum, v dnešní době už lehce podprůměrná komedie, určená především mladým a neznalým divákům (nebo takhle-spíše pamětníkům) a jejímu trpělivému rodičstvu. Mě tedy nikdy moc nevzala, ani jako mladého. 1,5/5*. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Dávno pryč jsou časy, kdy jsem běhal do sběren druhotných surovin se starým papírem a ještě dál jsou časy, kdy jsem chtěl mít doma zvíře, k jehož chovu panelákové byty nedoporučuje sedm z pěti veterinářů. Přesto si poměrně přesně vzpomínám, že mne, jako žáka školou povinného, v tomto snímku dokázal pobavit pouze skvěle chápavý tatínek. Při aktuální repríze se na tom nic nezměnilo. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

...Tyhle relikty minulosti... Jaké to trpké připomenutí, v jakých sračkách jsme to žili a jakou >tů kultůrů< nám tenkrát >kulturněvýchovní< pracovníci vy(t)vářeli. Ano, i zde jsou kořeny dnešní sračkoidní české filmové a televizní tvorby, to normalizační lůzráctví pevně zakořenilo a nejspíš na věky z(de)formovalo českou audiovizuální scénu, neboť ty sračky z generace do generace prosakují - až stávají se normou... Ubohý námět a scénář, stupidní dialogy a toporné herecké výkony, plytký a celkově vlastně takový >laciný< film... Je zajímavé (soudě i podle zdejších hodnocení), jak i ta dnešní doba těmto hovadinám dopřává... - - - P.S. Až se mi nechce věřit, že na téhle pionýrsko-agitační srajdě měl nějaký podíl Zdeněk Mahler. Smutné... ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Pěkný rodinný film. Sen dvojčat o výhře motokáry a velká snaha za každou cenu. Proto sbírají starý papír, aby měli více losů. Jenže se jim nepodaří vyhrát motokáru a místo toho vyhrají koně a nadělení je na světě. ( Hodnocení: 6/10 ) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Každý dětský normalizační film byl schválen soudruhy v komisi. Bylo třeba vyvážit nějaký ten dobrodružný příběh, výchovu a uvědomnění při budování socialismu. Autoritou u těchto filmů bývá pionýrský vedoucí, uvědomnělý rodič nebo bodrý a přátelský příslušník VB. Nejinak tomu bylo i v tomto dílku. Dva bratři zbožňují závody formule 1. Touží být také slavnými závodníky a ejhle - sběrna dělá loterii jejíž hlavní cenou je motokára. Za každých 10 Kg papíru je los. A tak se kluci pustí do sběru. Bohužel ale nejsou sami a tak čím více losů, tím větší šance. Více losů vyžaduje intenzivnější sběr, jenže u losování záleží opravdu na štěstí aby to byl ten váš los a ne nikoho jiného... Jak to dopadne nebudu spoilerovat. Já mám k filmu krapet vřelejší vztah, protože jsem si jej užíval i jinak. Odehrával se na místech kde jsem také žil. Staré město bylo tehdy přesně takhle omlácené, domy neudržovné... Přesto to byl svět mého dětství. Průjezdy, dvorky a pavlače... Dnes naprosto nedostupný svět. A také vzpomínky na svběr. ne ten nucený školní. ale na ten můj, kdy jsem si jím vylepšoval svůj finanční rozpočet :-). Dole v domě byla zelenina a hromady beden od banánů (když je náhodou dovezli). Sběrna v Rámové dávala tehdy 1 Kč za 1 Kg kartonu. Každou z beden jsem musel ještě před odvozem na starém kočárku zbavit kovových sponek v rozích... Pak pořádně zajistit náklad a vydat se směr sběrna, která měla někdy zavřeno ač mělo být otevřeno... Občas se náklad rozsypal po vozovce v Dlouhé... .-). To byly okamžiky, kdy člověk běsnil. Každá Koruna byla ale poctivě vydřená a při ceně tuším 12 Kč za plastikový model z KP Prostějov se člověk cítil jako docela movitý člověk, když za 4 fůry svíral v dlani 80 Kč... To dnešní teenageři ani netuší.. Eh... A tak přihodím jeden balík novin na vrch a dávám 3 losy. * * * ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Kde jsou ty časy, kdy se nadšeně sbíral starý papír a vyhrávala se za něj motokára, anebo v tomto případě pěkný hřebec. Dva kluci snili o jízdě právě na takové motokáře, ale místo toho mají na dvoře koně. Co s ním? Před sousedy to stejně jednou praskne a věčně ho držet v takových podmínkách také nelze. Komedie pro celou rodinu, ale už tak nějak časem a věkem překonaná, přesto se v pravidelných intervalech stále vracející na televizní obrazovky. Klady: originální příběh, adekvátní herecké obsazení, řemeslně dobře natočeno. Zápory: film úplně mimo na dnešní dobu, příběh se nikam moc neposouvá a od poloviny stagnuje, jednotvárné prostředí, nezdolný soci(ální)alistický optimismus, co se starým papírem. Hodnocení: 40% ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Skoro zapomenutý snímek. Zasloužil by si častější reprízování. Zaujme neobyčejná dětská atmosféra, která ale bohužel nejvíce zaujme mladší diváky. Film prostě není určen pro všechny generace. A to je velká chyba, neboť střední generace tento snímek bohužel vynechá. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Chlapci, i když vám jde o čest ústavu, nesmíte zanedbávat vyučování !!" Obsahově taková prasárna, že se snad Zdeněk Mahler musí červenat jako pionýrský šátek ještě dneska.. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Roztomilá socialistická komedie pro děti co neurazí, dokonce i nabídne pár velmi vtipných hlášek. Nečekejte nic extra, na pobavení však bohatě postačí. 55% ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Určitě jeden z těch lepších snímků naší nedávné minulosti, jež sice má krajně "podezřelý" námět, ale hlavně výkony dětských herců ho dokázali pozvednout do únosných mezí a udělat z něj příjemný zážitek, který rozhodně neurazí. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Také jsme se na základní škole takhle honili. Ale nic pořádného z toho stejně nevzešlo. Ovšem, motokára to bylo jiné terno. Sousedi podobným způsobem vyhráli kozu. To byla taky docela sranda, protože bydlíme v paneláku. Jenom ta představa živé kozy na balkóně mě ještě teď dostává do kolen. Na štěstí ji druhý den po výhře dopravili k babičce na venkov. Tam to pro ni bylo mnohem lepší. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Bezbarvá výchovná agitka. 1) 13letý Jan Potměšil (Petr, chce motokáru) a rovněž 13letý Kamil Roedl (Pavel, bere i koně) sbírají starý papír. 2) Snímek obsahuje vskutku podivné okamžiky. Policista oznámí rodině, že otec měl nehodu. Všichni ho jdou navštívit do nemocnice. On ukazuje, co dostal od Závodní rady ROH (fotoaparát) a od Československé státní pojišťovny (obálku plnou peněz). I když uvážíme, že návštěvní dny byly pouze středa a neděle a že tedy mezi úrazem a návštěvou mohlo uplynout několik dní, reakce odborů i vypořádání nároku pojišťovnou byly vskutku bleskové. 3) Bez zajímavosti není ani skutečnost, že všichni v rodině řidiče sanitky a poštovní doručovatelky hrají na hudební nástroje. 4) Na koncertě Velké slevové loterie (!) sedí skoro všechny děti v pionýrských krojích. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Na tento film se rád dívám, ale již trošku z nostalgie. Nevím, zda by dnešním dětem ještě problémy kluků v normalizovaném československu něco říkaly, ale za mého mládí mě braly. Každopádně, já jsem chtěl koně. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ejha, taketo normalizacne komedie sa tocili jak na vyrobnom pase niekde v tovarni. Obcas sa da aj zasmiat, najma zaujmu exteriery normalizacneho Ceskoslovenska. 45 % ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Dětská komedie o dvou bratrech ,kteří touží po motokáře ,která je k mání ve sběrové loterii ,ale jak už to bývá vyhrajou ,ale né motokáru ,ale koně. Z dnešního pohledu poněkud blbost nechat vyhrát koně děti bez souhlasu rodičů. Samozřejmě to skýtá spousta problému kam s koněm ve městě. Ale pěkně se na to kouká. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nechapu, kde tvurci chodi na takove scenare... Ale ocima ditete se asi na to koukat da. Svandove to sekne a Mrkvicka v roli dopravaka a otazkou: "kam jdete s tim mustangem?" nema chybu:-). ()

Reklama

Reklama