Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedná se o dobrodružný film pro děti, ve kterém hlavní roli ztvárnil v té době velmi populární Michael Hofbauer (známý především jako Oswald z Lucie postrach ulice). Tento patnáctiletý hrdina v době prázdnin spolu se svým kamarádem pátrá po rakouském obchodníkovi, který jezdí pravidelně do Čech na výstavy holubů. Ovšem Vašek Zeman (přezdívka major), přichází na záhadu výměny poštovních holubů za holuby výstavní a odhaluje tajnou skupinu zaměřenou na pašování briliantů na západ.

Mírně tendenční době ve které vznikal, nicméně bez cílené propagandy ala Major Zeman. (ČSFD)

(více)

Recenze (32)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem míval rád tyhle dětské filmy, kdy kluci nebo parta dětí vlastním pátráním dopadnou zločince či na něj alespoň nasměrují VB. Akci totiž většinou vždy zakončovaly žluto-bílé Volhy nebo Žígulíky, velmi často se soudruhem Moučkou v roli bodrého vyšetřovatele a přítele všech dětí :-). Tady je ale zápletka značně dementní a od začátku si dnešní divák musí klást otázku co se asi následně z těch dvou hrdinů filmu stalo. Minimálně svazáci, spíše pomocná stráž VB nebo tak něco a zcela jistě komunisté. Prostě takoví ti bonzáci co za pár výhod a mnohdy jen odznáček a dojem, že jsou něco více než ostatní, pomáhali v roli užitečných blbů totalitnímu režimu více než si mohl sám přát. Chápu příběh, kdy děti pátrají po zloději co vykradl státní zámek... Ale aby dva pubescenti pronásledovali jak diví Rakušáka, protože mají dojem, že je diverzant, to už je silná káva i na dětský film. Z ideového hlediska je to opravdu sračka. Zaujme jen pár zajímavých záběrů na tehdejší opršelé neudržované Budějky, Trhové Sviny a mladého Vetchého s Mourkovou.  Dávám za jednoho holuba. * ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Naprosto pohodové letní vyšetřování z maloměsta, s velmi sympatickou ofinou P. Mourkové. Ve filmu se objeví i jeden budoucí milovník, nemluví, ale já jsem ho poznal! ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Jestli ty holuby vymění i letos, tak za tím určitě něco je !!" - "A co prosím tě ??" - "No, to já nevím !! Ale je to divný.." Stejně jako režisér Jiří Hanibal se smutnou pravidelností dost symbolicky zůstal stát před branami lepších než čistě průměrných bijáků, povětšinou pro nadšené pionýry, tak i prudce jako holubí řiť nesympatický Míša "navždy Oswald" Hofbauer, jehož jeho držka zkrátka předurčovala vynikat v rolích vejlupků, nakonec ostrouhal, když ve finále vlastně nic nevyřešil, jen si řekl o místo oblíbeného péesvébáka, a ještě přenechal Pavlínu Mourkovou, no, ono nakonec taky nebylo zrovna moc o co stát, nadrženýmu Vaculíkovi, možná i dík tomu, že ten ještě tenkrát neměl vítr v kapse, ani nenosil nejodpudivější svetr v dějinách filmu, a to včetně toho Kruegerova..;) Slabé tři hvězdy skutečně zrůdnému hudebnímu motivu Jana Hrábka navzdory zejména dík pointě, při níž Oswald, pardon major Zeman junior, dojde prozření, že je lepší na pionýru nahánět lolitky, ehm, vlastně spolužačky se zapalujícími se lejtky než otylé přestárlé rakouské chovatele holubů.. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Dětští herci sice podávají slušný výkon, ale děj je rozvláčný až nezáživný, což celému filmu velmi škodí. Hrozná písnička a hudba slabost díla jen podtrhují. Myslím, že dnešní děti sotva pochopí, proč by se hlavní hrdina neměl oslovovat jako major. Nevěřím, že by si příjmení Zeman spojovaly se slavným seriálem. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Jižní čechy jako malované. Trhové Sviny a oblast Novohradských hor, je pro tenhle přìběh jako dělaná. To je ale asi tak všechno. Hloupoučká zápletka a utahaný děj, je pro snímek velkým negativem a šílená hudba to už celé jenom podtrhla. Odkaz na seriál major Zeman, je spíše jen symbolický s dějem nemá nic, kromě příjmení hlavního hrdiny, společné. V televizi se tohle už asi neobjeví. Je to hodně slaboučké a nezáživné. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Poněkud naivní - pro mě zcela neznámý - příběh o dětských slídilech, suplujících SNB při odhalení pašeráků. Kdyby byl film o dětské lásce s Hofbauerem, Vaculíkem a Vetchým, udělali by tvůrci lépe. Nicméně film neurazí, ovšem mezi klasiku jej opravdu nezařadím. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Zapletka je trosku perverzni, jako kriminalka pro deti a mladez je ale urcite z dobovych snimku tou lepsi. Hofbauer tradicne zahral dobre, dej ma spad, sem tam i nejaky vtipek... Tento film nemuze nikoho urazit:-). ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Není divu, že o tuhle záležitost televize už ani nezakopnou. A není to rozhodně kvůli majorovi Zemanovi, ale kvůli slabému příběhu a toporných hereckých výkonech. Celé je to neuvěřitelné, ale ne pohádkově, ale hloupě. Za zmínku stojí ucha Vaculík a Vetchý, pár nečekaných momentů a ten závěr. Ten jsem Oswaldovi přál... ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Mourková - nomen omen, byla to fakt kočka. Hofbauer - nomen omen, mířil fakt vysoko. Koloušek - nomen neomen, to umí pouze Helenka Vondráčková, vypadat furt na patnáct. Vaculík - nomen neomen, žádnej culík neměl. Vetchý - těžko říct, na scéně se zjevil jen párkrát a vypadal celkem pevně. Původně jsem očekával, že Hofbauer srovnání s majorem Zemanem odmítne ze skromnosti kvůli tomu, že jako Brabec má daleko větší schopnosti, takže malé, nicméně nezanedbatelné plus za to, že tomu bylo přesně naopak. ()

Vitoraz 

všechny recenze uživatele

Film je o hovně ale vzhledem k tomu ze bydlím ve městě kde se celej příběh odehrává musím dát pět hvězd!!-(natáčelo se ve městě Trhové Sviny u Českých Budějovic) ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Jendo z mála kladných dětských dobrodružství Michaela „Oswalda“ Hofbauera má v rodném listě téměř stejné datum narození jako já a přesto se mu do dneška dařilo vyhýbat se mi jako kníže Vlad česneku. Až ve svých jednatřiceti letech jsem společně s Vaškem Zemanem (k jeho nelibosti přezdívaném podle jeho slavnějšího jmenovce major) přicházel na kloub záhadě, proč jeden z účastníků místní holubářské akce přijíždí každoročně s jinými exempláři než, které nakonec prezentuje na výstavě samotné a musím říct, že jsem se i ve svých dobrodružstvím odrostlých letech slušně bavil. Páni kluci ani Ať žijí duchové, to nejsou ani s přimhouřením obou očí, ale jak ho nazývá Homer, líne pejskařské odpoledne Neříkej mi majore! zaplácne bez sebemenších problémů. Ps: náladu zvednou i dva štěky tehdy devatenáctiletých zelenáčů, dvouvětý Ondry Vetchého a němý Lukáše Vaculíka. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

I dětské detektivky měli nemalí úspěch u diváků a to ať byli napínavé, nebo ne. Dětskému divákovi to bylo vcelku jedno. Nejdůležitější bylo, že padouši byli vždy vypátráni a to stačilo. Ani tomuto snímku se však jistá naivita nevyhnula. Tedy alespoň pro dospělého diváka. Patnáctiletý Václav Zeman, kterého výborně ztvárnil Michael Hofbauer, je zapálen do detektivů staré školy, kdy rozhoduje jejich úsudek. Sám si na detektiva hraje, čímž je vystaven vůči svým soukmenovcům posměchu. Starý trafikant ho oslovuje majore a to kvůli stejnému příjmení jaké má jeden televizní hrdina. Jednoho dne začne sledovat rakouského turistu a zjistí, že pomocí poštovních holubů pašuje drahé kameny. Zajímalo by mě, jestli si to tvůrci vymysleli, anebo se inspirovali skutečným případem. Ono je to totiž velmi reálné. Každopádně se s ohledem na cíleného diváka jedná o velmi vkusné zpracování. Detektivní atmosféra se drží po celou stopáž a nijak neskomírá. Jedná se o jeden z mála povedených dětských detektivek své doby. ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Nesnáším filmy,kde jsou děti v rolích rádobydetektivů a bonzáků,co jsou na fízlárně jako doma.Jedna hvězda je za Michala Hofbauera. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Když se na scéně poprvé objeví od pohledu podezřelý cizinec, je malému práskači Zemanovi ihned jasné, že je to imperialistický záškodník. Vždyť každý cizinec je podezřelý, pokud ne rovnou vinen. A proto se svým zaostalým kamarádem a nehezkou přítelkyní počíná pátrat po jeho hříchu. Pak tam půl filmu pobíhají jak při táborový bojovce, až nakonec po několikerém vloupání se k místnímu dědkovi bylinkáři mají již dost informací, signalizují příslušníkům Veřejné Bezpečnosti a ta zákeřné diverzanty dopadá. Jedinou smutnou událostí tak zůstává fakt, že Zuzka opouštní našeho milého udavače. Patrně vycítila, že proň není tak sexy jako silný dalekohled a že v křoví její partner již nějakou dobu zaučuje svého kamaráda do intimit tajného sledování. Mohl bych si myslet, že příběh začínajícího konfidenta Zemana byl omylem obsazen o deset let mladšími herci, asi aby nestárnul. Jenže příběh je tak pitomej, že rozhodně ne. Mezi další nedostatky považuju vyloženě slabou propagaci pionýrské organizace a nízkou militarizaci mládeže. Vždyť ti hrdinní smradi neměli ani červené šátky, natož samopaly. Také zápaďácký imperialista byl málo zlý a nedostatečně odporný. A největší chyba je absence silné postavy moudrého předsedy ONV, který by zdůraznil ideologický rozměr a říkal Práci čest. A takové chyby se neodpouští. ()

Kmyn 

všechny recenze uživatele

Zemanovo fotra štve že synek porád leží v knihách, bojí se že z toho zblbne. Zeman se nejprv domnívá že s kámošem rozkrejvá imperialistickou špionáž pomocí holubů, ale jde o brilianty. Esenbák co si dal pivo ve službě vezme Zemana bez helmy na motorku a jedou řešit. Na závěr dostane Zeman kopačky od děvčete a znovu zazní odporná ústřední písnička kterou skřehotá Zdeněk Mann. ()

Reklama

Reklama