Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů... (Bioscop)

(více)

Recenze (1 192)

Jakubik 

všechny recenze uživatele

Tenhle typ filmu se amíkům prostě daří natočit. I kdyby to tak nebylo, tak prostě uvěříte tomu, že to přesně tak bylo. Podrobnosti o tomto konkrétním vojákovi jsem si nezjišťoval ale asi to není „tak“ důležité. Zkrátil bych začátek, neboť k Dossovi si uděláte vztah skoro na začátku. Překvapivě za to může Garfield který zde zahrál zatím svojí nejlepší roli. V druhé půlce se dostanete přímo na bojiště do Pacifiku a ve válce vás to udrží až do závěrečných titulků. Válečné scény tu sice nedosáhnou kvalit a kultu těch které jsou v Ryanovi ale jsou stejně surové ne-li surovější. To se Gibsonovi opravdu povedlo… ()

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Opravdu skvělý snímek po všech stránkách, byť nepochybuji, že je trochu přitažený za vlasy a určité části neodpovídají historické realitě (pro vysvětlení, scény ve kterých se Japonci brání v nerozbořených povrchových bunkrech jsou hodně sporné, podle dobových svědectví ostrov po bombardování vypadal jako když ho zvedli do stometrové výšky a pustili na zem, zkrátka rozstřílen byl prakticky každý metr čtvereční). Skvělý casting, hlavní hrdina hraje hluboce věřícího člověka z venkova opravdu výborně. Jako většina uživatelů nesnáším vlastenecký patos, ale tady v podstatě žádný není, protože film tu celkem realisticky vyjadřuje vztah řady Američanů k národní vlajce. Dále musím uznat, že realističnost válečné akce je dotažená snad na maximum, opravdu to špendlilo k obrazovce. Neodpustím si jednu věc po přečtení řady komentářů ostatních uživatelů. Spousta z nich odsuzuje náboženský rozměr filmu, přitom ten tvoří naprosto elementární grow snímku, hlavní hrdina by bez své víry prostě podobné věci nedokázal, není to reklama na náboženství, jen perfektní vyobrazení toho, co víra může dokázat. Doss nikoho svým náboženstvím neobtěžuje, o víře mluví minimálně, přesto je to pro ateistické Čechy nepřijatelné, protože oni v rámci své racionality vědí své a pochopitelně jsou na to hrdí. Samozřejmě jednání Dosse už trochu hraničí s bláznovstvím, ale málokdy jsem viděl takhle atraktivní vyobrazení skutečně hluboce věřícího člověka, postava vyloženě vyzývá k zamyšlení nad tím co víra dokáže, nedovedu si představit, že bych něco podobného dokázal já sám. No, asi to stačí. ()

tomik99 

všechny recenze uživatele

Je to slušný válečný film, kde se v první polovině buduje atmosféru kolem hlavní postavy a ve druhé se vrhá film střemhlav dolů. Doslova. Film se opírá o slušné obsazení, Andrew Garfield konečně dostává roli, ve které může definitivně potvrdit, že hrát umí. Ve finále jsem byl s filmem spokojený, původně jsem vůbec nevěděl, o čem bude snímek pojednávat, takže jsem čekal zcela něco jiného a finále jsem také očekával jiné. Myslel jsem si, že se Garfield dostane do prkenní situace a bude muset použít zbraň, takže možná mě trošku v posledních minutách snímek zklamal, ale to jen mou představivostí. Jinak to byl velice dobrý film. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Jak moc mám rád Mela Gibsona a jeho filmy, tohle se mu moc nepovedlo. Námět jako takový je fantastický materiál pro velké plátno, a tenhle film určitě nebude jediný, který se pokusí ztvárnit neuvěřitelný příběh takového formátu. Celá první polovina je celkem fajn, je v ní všechno potřebné pro pochopení toho, proč dělá to co dělá, nebo ještě líp, proč nedělá to co by měl. Velký problém mám ale s tím, co se děje na frontě. Vojáci se chovají trestuhodně nerealisticky a naprosto ignorují základní vojenské poučky a taktiky, bitevní scény jsou nesmírně chaotické a nepřehledné, celé Dossovo "sólo" je postupem času až úsměvné, obzvlášť pak v jeho závěru, kdy už Gibson začíná tlačit na pilu tolik, že je to až nepříjemné. Další útok a události v něm to už pro mě jenom okorunovali, navíc do puntíku ve slow motion! Upřímně, kdybych nevěděl kdo to točil, a někdo by mi po shlédnutí řekl že Gibson, vůbec bych mu něvěřil... ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Nemusím válečné filmy a v kombinaci se silně věřícím Forrestem Gumpem to pro mě byl těžko stravitelný kousek. Desmond asi zachránil hodně zraněných, ale stále si myslím, že mohl dělat i jinou užitečnou činnost při které ho neomezovala víra a neštval ostatní. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Budu lidi zachraňovat, ne je zabíjet!" Chtěl jsem napsat, že jde o snad nejlepší válečný snímek, ale musím napsat, že jde o jeden z nejúžasnějších filmů celé kinematografie. Tenhle skutečný příběh jsem vůbec neznal, je neuvěřitelně silný, k tomu ty naprosto realistické bojové scény a ty emoce... Klaním se, pane Gibsone! Dal bych i 6 hvězd... "Viděl jsem jen hubeného kluka, netušil jsem, co jsi zač!" ()

helraiser 

všechny recenze uživatele

Parádní válečnej film o tak trochu jiným hrdinoj. Bitevní scény jsou naprosto úžasný, něco takového se jen tak nevidí, téměř třetina filmu krvavá řež mezi amíkama a Japoncema nemá prostě chybu, jen škoda toho těžce heroického proamerickýho konce, ale celkový dojem z celého filmu to nemůže zkazit. Víc takových filmů prosím. ()

Gixian 

všechny recenze uživatele

Krásně udělaný film, který se bohužel nedokázal vypořádat s tím nejdůležitějším a zároveň nejtěžším úkolem: Jak podat zvlášní povahu Desmonda Dosse a jeho neuvěřitelný životní příbeh tak, abych tomu jako divák mohl uvěřit, ztotožnit se s hrdinou a naplno ten děj prožít. Celou dobu jsem prostě měl pocit, že tu něco nefunguje, že mi ta postava nesedí, a že je to celé těžko uvěřitelný, kýčovitý doják. ()

Pichloza 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem si říkal jestli to opravdu režíroval Mel Gibson, protože to bylo na jeho poměry nějak moc romantické, poklidné a bez krve. Poté, ale přišla část na Okinawě a bylo to. Gibson opět ukazuje svůj brutální a bezlítostný styl a Andrew Garfield pro změnu opět dokazuje že je PAN herec. ()

Kalimero13 

všechny recenze uživatele

Na tom filmu je hrozně důležité, že je na základě reálných událostí. Kdyby to tak nebylo, tak ho diváci zežerou za živa jako nesmyslný naivní brak. Fakt, že se tot doopravdy stalo, dává filmu hrozně důležité poselství, díky kterému jde ten občasný patos přejít a koukat na celek hodně kladně. Jinak Hugo Weaving naprosto vyčnívá hereckým výkonem. ()

fichty91 

všechny recenze uživatele

Nemám, co bych vytknul. Gibson se s tim nemazal a to je v tomhle žánru dobře. Filmů, o kterých po zhlídnutí zpětně přemýšlím je málo a většinou je hodnotím vysoce, což je přesně tenhle případ. V hlavě mi utkvěly hlavně dvě věci - Vince Vaughn mě podruhý naprosto dostal a překvapil, po jeho roli v True detective, kdy jsem si říkal, že to k němu vůbec nesedí, tomu tak bylo i tady... jeho nástup do filmu byl famózní, docela bych chtěl být u natáčení jeho první scény :D Druhou věcí je samotná akce v Japonsku - neuvěřitelná řežba, kterou snad nemůžu ani porovnat s jiným válečným filmem, který jsem měl možnost vidět. Jediný, co mi "kazilo" dojem, byl představitel hlavního hrdiny... ale i ten si mě získal celkem rychle, zahrál to skvěle. A završil to "klasickej" konec, kde se vyjadřovali sami skuteční účastníci války... Takže jasných 5* ()

IrisHelenka 

všechny recenze uživatele

Co se týče první části filmu, svým způsobem jsem nejdříve nevěděla, co si myslet. Chvílemi jsem měla pocit, že je mi cosi vnucováno. Výběr Andrewa Garfielda mi navíc nepřipadal úplně šťastný... Tím nechci všechny scény úvodní poloviny házet do jednoho pytle a hanit je, to vůbec. Nutno uznat, že jsem se ani vteřinu nenudila. První okamžiky ve výcvikovém táboře měly vtip ("vojín Idiot" a "zdá se mi, že vypadáte nějak divně"). Zkrátka začátek byl plný rozporů. Jakmile ale přišla "bojová" část, spadla mi brada. V duchu jsem posunula film minimálně o deset příček výš. Pro mne možná jedna z nejreálnějších a nejvěrohodnějších válečných scén, jaké jsem kdy viděla. Gibsonův smysl pro odkrývání největších hrůz, které lidskému oku zrovna nelahodí, tady byl zkrátka více než patrný. Zlom, jaký ve filmu nastal při prvním setkání s bojištěm, by se dal popsat jako jakýsi spouštěč lidských emocí, jako tlačítko, s jehož stisknutím vám začne bušit srdce... A když se vojáci vracejí na Hacksaw Ridge, říkáte si: "Znovu už ne. Už tam nechci." Pak odnášejí zraněného Desmonda a ostatní se na něj dívají a... Málokteré oko zůstane suché. ()

Dzvandzi 

všechny recenze uživatele

Další z řad výborných válečných/životopisných filmů,dokonce bych ho zařadil mezi ty nejlepší.Skvělý dojímací příběh,výborná hudba,herci a vše dohromady! Scény z bitvy srovnatelné se zachraňte vojína ryana,možná i o trochu lepší a to je co říci.Snímek a návštěva kina nejen,že splnili moje očekávání,ale přidali i něco navíc.Nejlepší kino zážitek roku 2016,tohle opravdu musíte vidět !! ()

j.linhi 

všechny recenze uživatele

Troufnu si říct, že je to nejlepší válečnej film, od vojína Ryana. A vůbec nevadí že hl. hrdnina nezabije hordy nepřátel, o jatka se staraj všichni ostatní. ()

M1911 

všechny recenze uživatele

Největší židobijec naší doby, Šílený Mel, se opět posadil za kameru a po křesťanském torture pornu a vylomeninách mírumilovných indiánských kmenů se tentokrát rozhodl ukázat těm šikmookým neznabohům z Japonského císařství zač je toho plamenomet. Podobně jako např. u Full Metal Jacket (nebo koneckonců tak půlky všech válečných filmů) je Hacksaw Ridge rozdělený na dvě části - první doma na cvičišti, kde je těžko, protože si všichni myslí že Doss je debil a druhá na Okinawě na bojišti, kde je ještě hůř, protože si sice už všichi myslí že je Doss frajer, ale zato se mu snaží Hirohito a jeho Suicide Squad zapíchnout bajonet mezi lopatky. A ačkoliv je první půlka celkem standartní směsice klíšé a amerického patriotismu, ve chvíli kdy začne eRková válečná vřava bych filmu odpustil i kdyby s lístkem do kina dávali náborový leták, protože jakmile padnou první výstřely, může se film směle srovnávat s absolutní špičkou žánru. Mel navíc kromě poslední scény dokázal udržet svoje katolické choutky na uzdě, takže jediné co bych vytknul je trochu splašený konec, člověk čeká hutné finále proti kterému zbledne i Ryanovo vylodění a ono nic. Přišlo mi jako kdyby ve strižně nadšeně ladili film k dokonalosti a najednou někdo vykřikl "Kurva chlapi, dyť už to má 2 hodiny sakra" a rychle posledních 20 minut hodil do koše. ()

Primavera 

všechny recenze uživatele

Námet v podobe skutočného príbehu ponúkal oveľa lepšie možnosti ako urobiť z toho prepálenú vlasteneckú ódu s nasilu vloženými religióznymi prvkami. Neuveriteľné dialógy, návrat vojakov pod spŕškou paľby pre stratenú bibliu, ktorú potrebuje ich zranený hrdina-záchranár, celá tá pompéznosť hudobného podmazu, ktorá ma mala presvedčiť o hrdinovi národa amerického.... skôr mi to pripomenulo filmy o hrdinskej sovietskej armáde, na ktoré ma ako decko nasilu vláčil socialistický školský systém. Keď to porovnám trebárs s maďarským Saulovým synom, kde som už v prvých minútach precítila nezmyselnosť vojny, tu som bola filmovo frigidná. Gibson príliš tlačí na pílu, okázalý hrdina je smiešny. ()

AnnalieseK 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se rozhodla jít do kina hnedka po zhlédnutí traileru - a to ani nepatřím mezi kdovíjaké fanoušky válečných filmů, ale věděla jsem, že to bude stát za to. A taky že jo. Z kina jsem vyšla doslova nadšená a ještě chvíli jsem musela film strávit. Skvělá kamera, herci, efekty a dokonale silný děj, který byl umocněn myšlenkou skutečné události. Ačkoliv film má přes dvě hodiny, nebyla chvíle, kdy bych se nudila a říkala si, že je to zbytečně táhlé. Byla jsem natolik vtažena do děje a soucítila jsem s hlavním hrdinou, že mi vše plynule uteklo. Oceňuji také vyobrazení rodinného zázemí hlavního rodiny a jeho celkového života před válkou, emoce vojáků a změna jejich představ o válce, zatímco vidí své kamarády umírat a celkově to, jak válka umí lidi změnit. Výborný film, který jsem ihned zařadila mezi své oblíbené a který strčil do kapsy všechny letošní filmy, takže doufám, že za to obdrží nejedno ocenění. ()

pasty 

všechny recenze uživatele

To bola jazda! Neuveriteľné. V kine som sa zakopával do sedadla, aby na mňa nepadol nepriateľský granát. Taký útok na emócie sa len tak nevidí. Bavila aj prvá polovica, a niekoľko scén aj rozosmialo. Myslím si, že to na čo chcel režisér poukázať sa mu podarilo. Vojna je sviňa. Odkaz Desmonda Dossa stále žije. ()

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Mel Gibson se vrací do války

Mel Gibson se vrací do války

01.05.2018

Určitě si pamatujete, jak Mel Gibson před dvanácti lety upadl v hollywoodskou nemilost. Jeho kariéra byla 10 let prakticky v limbu, v roce 2016 ale natočil Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a téměř vše… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Zlaté maliny 2016

Zlaté maliny 2016

25.02.2017

Známe letošní vítěze Zlatých malin. Nejhorším snímkem se stal dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, který si odnesl i další tři Zlaté maliny za nejhorší režii,… (více)

Reklama

Reklama