Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veterinář Jan (Jiří Bartoška) už toho má dost. Poslední kapkou je smrt tchána, kterému taky došly síly a trpělivost. Babička (Iva Janžurová) totiž vždy rozhodovala o jeho životě, stáří, a nakonec i o tom, jak a kde bude pohřbený. Nerespektovala žádné jeho přání a touhu, v dobré víře, že ona sama vždy a lépe než on ví, co je pro něj dobré a správné. A tak se k jeho neštěstí o něj starala podle své představy o jeho štěstí. A Janovi začíná být jasné, že je na té samé cestě. Jeho žena Olga (Eliška Balzerová) se totiž řídí stejnou teorií malého dvorku a dlouhého biče a přesvědčením, že za štěstí svého muže je zodpovědná výhradně ona. Janovi dojde, že už takto dál nemůže, nechce, neumí. Když nic neudělá, skončí jako tchán. Jednoho dne jej napadne způsob, jak se osvobodit a získat zpět vládu nad svým životem. Tato revolta je ale hodně netradiční. Už jen tím, že prvotní inspirací mu byl jeden z jeho pacientů, papoušek s podezřením na Alzheimera. Jan se tak i díky němu vydává na cestu za naplněním toho, o čem se domnívá, že jsou jeho sny. A protože tato cesta nemůže být snadná, stává se její součástí také stádo koz a později i krav, psychiatrický ústav, plavba na voru a život na lodi. Janova cesta za svobodou ovlivní i životy jeho dětí a jejich partnerů. Dcera Olga (Táňa Vilhelmová) totiž převzala matčinu metodu, zatímco snacha Alena (Pavla Beretová) zatím dokázala tlaku rodové tradice odolat a volí vlastní cestu, liberálnější, modernější, lidštější. Důsledky jsou pro jejich protějšky (Jiří Havelka a Jakub Kohák), v obou případech odpovídající. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (809)

silentname 

všechny recenze uživatele

"Teorie Tygra" je podľa mňa najlepším českým filmom za posledné 3 roky, ktoré som mal možnosť vidieť. Nemôžem na ňom nájsť jediný problém. Je to vtipné, je to svieže a okrem toho je to napísané absolútne zo života. Človek mnohé situácie dokáže rozpoznať a veľmi dobre chápe, čo sa deje. Je to svet, kde ženy prevzali kontrolu nad životom v manželstve a muži sa na tom ich vysnívanom živote, ktorí "chceli obaja" majú spolupodielať. A potom nerozumejú prečo utekajú a čo sa vlastne v ich živote deje a prečo sa niečo dokonalé rozpadne. A nikdy nepripustia možnosť, že by mohli urobiť nejakú chybu. V tomto film funguje skvele. Postavy sú skvelé, dialógy sú vynikajúce a nechýba im uveriteľnosť a musím povedať, že tu padne asi najlepšia hádka, akú som kedy počul medzi Havelkom a Vilhelmovou. To nemalo chybu. Okrem toho to aj skvele vyzerá a neustále mám pocit, že toto nie je svet, ktorý by sme raz chceli poznať. A musíme sa pričiniť, aby naša manželská budúcnosť vyzerala inak. A možno stačí len dopriať tomu druhému lásku a šťastie. Niekedy to funguje jendoducho. A nemusíme mať ani perfektne uprataný byt a nemusíme vedieť o každom kroku toho druhého. Pretože si máme veriť a máme sa milovať. A to je všetko čo tomu treba. Neviem. Čo viac by som mal o tomto filme ešte napísať? Podľa mňa ide o najlepší český film, ktorý som za posledné roky videl. Nemôžem nájsť scénku, ktorá by ma nebavila a nemôžem nájsť momentku, ktorá by mi neprišla spracovaná od srdca a na svojom mieste. Skvelá práca na scenári a vynikajúco spracované. Tlieskam. Hodnotenie: A+ ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Teorie Tygra je česká komedie režisérského debutanta Radka Bejgara. Na jeho filmovou prvotinu udělal docela slušný film. Herecky je film skvělý po nejmenší roličku. Bartoška a Balzerová jsou jako manželský pár dokonalý a stejně tak jejich děti (Jakub Kohák, Taťjana Vilhemová) a tchán a tchýně (Jiří Hanzelka, Pavla Beretová). Během filmu se smějete co je dobře. Film až na pár vyjímek nemá vůbec slabé tempo a jede jedná báseň. Přesto závěr možná pro někoho nebude tak uspokojivý jako každý chtěl. Jako dobrý film se však Teorie Tygra ujal a já ho doporučuju. ()

Reklama

GilEstel 

všechny recenze uživatele

„Kam na víno? .....S kym na víno? .............Jak na víno?....... Já se tak snažím. Nikdy bych neodešla na víno, kdybych měla doma takovejhle bordel. Erik má navařeno, nažehleno, vypráno. Malá má zařízený kroužky, o kterých on ani neví, že je má. Já zařizuju dovolenou, já dělám všechno. Tak do prdele brácha co já dělám špatně?" Velmi ostrá obžaloba žen, které chtějí vše řídit a kontrolovat. O ženách, které ničí svobodu muže, zabíjí jeho klukovské sny a přání, vytěsňují z mužské duše vše, co je jim samým cizí a neznámé. Film o nepochopení druhého a neschopnosti si naslouchat. Premisa: Když Já budu dokonalá, tak vše bude dokonalé a v pořádku. Ta znovu selhává na celé čáře. Motiv útěku z této klece, hledání svobody a nového začátku, je sám o sobě velmi silný. Zde je navíc významně podpořený vícegeneračním střetem a balancováním vlastního života v jeho podzimu. Tahle komedie se odehrává na pozadí velmi silného dramatu, díky kterému má velký přesah do reality skutečného života. Dokáže velmi dobře pobavit, ale zároveň varovně zdvíhá prst. Některým mužům pofouká bebí, jiné alespoň pohladí po duši. No a některým ženám třeba naznačí kudy cesta nevede. Ale to už jsem asi příliš velký optimista. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Strategie ženy: chudinka nebo rovnou hysterák. Strategie muže: taktický ústup. Srovnání několika manželských páru z kterého nejlépe vyjde žena, která si občas ubalí jointa a její muž, milující dítě v ní...ač jeho spermie jsou ty nejpomalejší široko daleko. Vynikající debut a velmi příjemná komedie se současnou hereckou elitou, krásnými záběry české krajiny a skvělou myšlenkou, jež dokazuje, že český film nemusí nutně sklouzávat do stupidního sexistického humoru. I inteligentní a náročnější divák se v našich kinech může dnes zasmát. [Cinema City - Ústí n. Labem] ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Trochu hořčejší komedie, které by to bez Kohákova vzdoru vůči otci slušelo mnohem víc.  Tím chci říct, že mi  vadil jen ten jeden příšerně zahraný Kohákův "herecký" výstup, nikoliv on sám. Naopak, role přitroublého bohéma mu jinak vcelku sedla. Kudlankovité charaktery (ne)mnoha výborných manželek  jsou pak bohužel často popíraným, ale nepopiratelným, faktem, stejně jako snad už i vrozené podpantofláctví jejich životních partnerů. Úsměvné, skvěle zahrané, z Elišky Balzerové nakonec až mrazí. Smířlivý, lehce happyendový konec nakonec i potěšil. Pohodovka na dlouhé zimní večery. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (18)

  • Natáčení probíhalo v Praze, ve Středních Čechách (v okolí Davle, v Třebsíně, Novém Kníně, Dobříši, Vysokém Újezdu, Černošicích apod.) a v malebném prostředí tří řek Vltavy, Berounky a Sázavy po dobu třiceti natáčecích dnů v průběhu šesti extrémně tropických týdnů v létě roku 2015. Dům Jana (Jiří Bartoška) a Olgy (Eliška Balzerová) se nachází ve městě Dobřichovice. Výlet na kolech v úvodu filmu, který si Jan a Olga udělají, je poutní místo s barokním kostelem Skalka v Brdech. (Zdroj: CinemArt)
  • Scéna s kozami se natáčela v Jílovém u Prahy. Komparzu v této scéně se účastnili převážně místní občané. (J.A.K.)

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

14.07.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama