Reklama

Reklama

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

  • Austrálie Going Clear: Scientology and the Prison of Belief
Trailer

Obsahy(1)

Zničující dvouhodinový dokument podle stejnojmenné knihy Lawrence Wrighta popisující pomocí archivních záběrů, rozhovorů s bývalými i současnými členy scientologické církve vznik a chod tohoto hnutí, jeho financování a hierarchii. Zajímavostí je, že ve filmu jako členové hnutí vystupují známé osobnosti Hollywoodu. (Shadowland)

Videa (1)

Trailer

Recenze (53)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Poctivý profil bizarní víry s účastí řady bývalých členů. Jak se upsat na miliardu let do boje za lepší společnost (dát se manipulovat, vydírat a šikanovat) a vyrůst na vyšší čakry pod taktovkou vychcaného sci-fi pisálka a mocichtivýho nej kámoše Toma Cruise... Aneb další povedená vymývací mašinerie, ve které se dají krásně proprat ty náchylnější mozky, točí mega velký peníze a uniká od placení daní. Po dokumentární stránce Gibney kvalita, tj. není co vytknout. ()

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

To je tak, když se autor sci-fi, chorobný lhář a psychicky nemocný člověk rozhodne, že si založí vlastní náboženství. L. Ron Hubbard vlastně prokázal světu službu tím, že uprostřed dvacátého století názorně předvedl, jak je možné pobláznit desítky, stovky a nakonec i desetitisíce lidí a přesvědčit je o tom, že mají věřit šíleně znějícímu příběhu o vesmírném vládci a upsat svou duši na miliardu let. Dokument odkrývá pochybné praktiky této pseudocírkve, která je postavená na finančním vysávání svých členů, a hodnou porci času věnuje dvěma teď už trochu zašlým hollywoodským hvězdám a nejslavnějším tvářím Scientologie, Cruisovi a Travoltovi. ()

Reklama

Mimomisu 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavé a poučné spíše pro scientologií netknuté publikum. Pokud o tom máte něco nastudováno, tak to mnoho nových informací nepřinese, což je škoda. Pravděpodobně šlo ale o záměr přiblížit základní smyšlení a vznik samotné církve divákovi, který o daném tématu moc neví, potud v pořádku, ale dokázal bych si to celé představit trošku dravějěí (i když ty dvě hodiny uplynou vcelu rychle a bez zádrhelů). Místo dokumentu, který by šel víc na dřenň to pouze působí jako varování a vztyčený prst. Což je pro mě osobně torchu málo. Lepší 3* ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Sekta, která ukradla duše tolika známým a slavným lidem... Resp. sekta, která přesvědčila Cruise a spol., že je potřeba se jí upsat, aby společně zlepšili svět a hlavně nabouchali finanční konta hlavních scientologů... Docela průhledná záležitost, která ale vznikla, rozmohla se, a stále trvá, takže je to vlastně docela dobře fungující podnik. A moc se neliší od těch ostatních církví. Satanovo sémě je všudypřítomné a hltá slabé a slaboduché už po staletí...a nevypadá to, že by mělo nastat nějaké prozření... Pořád tu jsou noví a noví jedinci znovu a znovu ponížení, zneužití, podvedení a okradení... ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Takéto neuveriteľné krútenie hlavou nad tým, kam dokáže zájsť masová sprostosť. Vidieť Cruisa v tejto polohe mi príde až úboho smiešne a v prípade Haggisa bolestne smutné. Ťažko povedať či sa jedná o dokument, ktorý naozaj hovorí o každom aspekte tohto kultu. Myslím si, že Gibney mal naozaj sťaženú situáciu a nedostatok informácií s ktorými dokázal operovať na širších úrovniach ako je špekulácia, alebo výpovede očitých svedkov. Mimo to si myslím, že tento varovný prst minimálne otvára oči a udržuje vedomie tak trochu v strehu. To čo teraz potrebujem je ale Bill Maher a nejakú tú fľašu rumu. A od Mission Impossible si dám minimálne do leta pauzu. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu je zmíněna žaloba, kterou roku 2013 podala manželka Martyho Rathbuna na Davida Miscavige. Ta byla rok po uvedení filmu, v dubnu 2016, bez dašího vysvětlení stažena. Od té doby se na blogu a na youtubovém kanále jejího manžela Martyho Rathbuna objevují hanlivé příspěvky zaměřené proti ostatním kritikům scientologické církve, s mnohými z nichž spolupracoval při natáčení Going Clear. (jandastlouky)
  • Scientologická církev nemá v ČR status církve ani náboženství, provozuje tedy v několika městech Dianetická centra zaměřená na duševní rozvoj. Kromě center, ale pod taktovku církve, spadají i společnosti zastřešené organizací WISE (World Institute of Scientology Enterprises), např. konzultanstké společnosti Business Success a Performia nebo jazyková škola LITE. (jandastlouky)

Reklama

Reklama