Reklama

Reklama

V polovině 80. let došlo na anglickém venkově ke znásilnění a vraždám dvou mladých dívek. Policisté byli při pátrání po pachateli bezradní, dokud se nerozhodli využít průlomovou metodu – analýzu DNA... V roce 1983 je ve vesnici Leicester znásilněna a zavražděna 15letá Linda Mannová. Vyšetřování se ujímá vrchní superintendent David Baker se svým týmem. Baker je přesvědčený o tom, že vrahem je někdo z místních, ale ani po měsících pátrání a výslechů se nepodaří vysledovat podezřelého. Vědec Alec Jeffreys mezitím objeví unikátní techniku, jak číst lidskou DNA a poprvé ji využije na praktickém příkladu, kdy pomůže u soudu obhájit údajného ilegálního imigranta. Uplynou tři roky a v Leicesteru dojde k dalšímu znásilnění a vraždě. Obětí je 15letá Dawn Ashworthová. I její smrt vyšetřuje Baker, kterému začne být jasné, že obě dívky nejspíš zabil stejný pachatel. K vraždě Dawn se přizná jeden z místních mladíků. Baker se doslechne o Jeffreysových objevech a osloví ho, zda by nechtěl pomoci při vyšetřování. Jeffreys souhlasí a hned prokáže nevinu mladíka, který se přiznal jen, aby se předvedl před spolužáky. Baker je se svými lidmi vlastně na začátku a společně s Jeffreysem ewe rozhodnou pro experiment - pokusí se vzít vzorek krve všem mužům, kteří v době vražd žili v Leicesteru. Vzorky jsou odebírány tisícům mužů a policie vyslýchá ty, kteří vzorek odmítají podat... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (39)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zmiňuje to zde každý druhý a při sledování to pak nesporně napadne úplně každého, ale to naprosto nic nemění na prostém faktu, že toto prostě je každým coulem "znovuobnovení" konceptu cyklu Dobrodružství kriminalistiky v britském podání. Simm s Threlfallem tradičně výteční, atmosféra ponurá, průběh napínavý i sympaticky osobní a tak jedinou nevýhodou je, že být obě epizody pokráceny o cca deset minut, tak by to nemělo žádný dopad na cokoli. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Kriminální drama,který doopravdy nikam moc nepospíchá.Je to místy škoda,protože pár scén my přijde zbytečných a nikam se neposouvajících dějem.Britská škola,kdy na Vás dýchne venkov a hledáte vraha v jedný vesnici.Spíš jde hlavně o téma DNA a jeho "vynálezu" na forezní způsob,kterýmu je ještě více nakloněn snímek,než pomalu samotnému pátrání.Jo samozřejmě,že pátrání je tu taky a jeden zapálený policista prostě toho vraha dopadne,ale to už tak nějak čekáte,že ano.Jinak by ta látka z filmovaná bylo hodně o ničem,když došlo k přelomu co se týče forézní práce .Možná na někoho malinko se hodí vánek hraného dokumentu,než přímo filmu.V laboratoři si film užijeme dost,ale právě kdy už začíná film nudit akorát přepne na druhou hlavní postavu a zase se posuneme o milimetr dál k vrahovi.75% ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Jak jsem se dozvěděl z ostatních komentářů, tak by se mělo jednat o dvoudílnej seriál, ale já jsem to v televizi viděl dohromady v jednom kuse. Nicméně asi jsem vytušil, kde první díl končí a druhej začíná. Takže první díl je bez debat výbornej. Je napínavej, má atmosféru a na konci přijde zajímavej zvrat ve vyšetřování. To by bylo minimálně na 4 hvězdy. Jenže pak přijde nemastnej, neslanej druhej díl, kterej je teda hlavně o tom pátrání po DNA. To je zrovna takový téma, že to moc zábavně asi natočit ani nejde. Když to budu hodnotit jako celek, tak je to na 3 hvězdy. Asi by bylo lepší o tomto případu natočit normální dokument. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Výborná dramatizace případu, kdy byla DNA poprvé použitá policií k usvědčení pachatele. A tím průkopovým tandemem byli dva prací posedlí pánové, každý z jiného oboru, pohánění buldočím smyslem pro spravedlnost. Nečekejte přehnané napětí, to tady nahrazuje dramatická kvalita a záběry reálného života. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Taková dvoudílná ostrovní verze našeho Dobrodružství kriminalistiky, na téma důkazu DNA. Kvalitní britské zpracování, které však klade větší důraz na proces vyšetřování než na vzrušující honbu za vrahem, takže žádné velké napětí se nekoná. Objektivně by to bylo na lepší trojku, ale můj oblíbený John Simm hodnocení zvedá o chlup výš. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Sir Jeffreys (do šlechtického stavu byl povýšen v roce 1994 za zásluhy o genetiku) stojí i za dnes nejčastěji používanými DNA markery ve forenzní analýze, testech otcovství a genealogii. Poprvé je využil při ztotožnění ostatků nacistického zločince Josefa Mengeleho v roce 1990, které porovnával s DNA jeho syna. (monika.harca)

Reklama

Reklama