Reklama

Reklama

Jako každý rok, Georges Lajoie, jeho žena Ginette a dospívající syn Léon jezdí na prázdniny do kempu v Loulou. Připojí se k nim jejich přátelé Schumacherovi a Colinovi. Dcera Colinových - Brigitte - je mladá atraktivní dívka. Ráda se opaluje „naostro“ a toho si povšimne Georges Lajoie. To vyburcuje jeho touhu a chtíč a jednoho dne jí znásilní a zabije. Uvědomí si hrůzu svého činu a dostane strach. Ukryje její tělo poblíž ubytovny pro arabské dělníky a emigranty... (mutace)

(více)

Recenze (15)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dlho som povazoval za najlepsi film Yvesa Boisseta Canicule s Lee Marvinom, a ak ovidno, mylil som sa. Prave toto je najlepsi Yves Boisset. nechyba vrazda, vysetrovanie, do toho este muslimski privandrovalci niekde vo FRrancuzsku. Parada.. najma ked si zobereiem, ze film ma mimoriadne kliudne tempo, napatie narasta len pozvolne. Tempo vsak rozhodne nenudi, dialogy su obycajne - take prevazujuaj v realnom zivote, aj vo filmoch. Jaxom spomenul, divak sa ale nudit nebude, napatie sa pekne pomaly stupnuje, film funguje ako genialny mechanizmus rastu napatia medzi starousadlikmi a privandrovalcami + do toho sa este riesia rasove otazky. Koniec je uplny masaker - depresivny, s vitazstvom nielen rasizmu ale i poktrytectva a ludskej krutosti . 100 % ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle francouzský thriller je nenápadný, neotřelý a provokativní. Pravda, poněkud se námětem vymyká běžné francouzské produkci, což ovšem neznamená, že by film neměl napětí, spád či důmyslně zpracovanou dějovou dramatičnost. Možná bych filmu vytknul zobecnění rasové diskriminace, protože je to oboustranná nesnáz. Což vnímavý divák pochopí, no, vždyť víte. Několik scén tu působí hodně emotivně, ale při bližším pohledu, lze konstatovat, že jsou vypočtené tak trochu na vnější efekt. Myšlenkový obsah filmu je jasný. Nicméně dá se říci, že film nepřináší nic převratně nového, ale svým způsobem smyslem filmu bylo ukázat především bez laciného způsobu, že dohnat spravedlnost v takových případech je téměř nulová šance. Ať tak či onak, nezpochybnitelně si film diváckou pozornost zaslouží, protože všechny postavy zde hrají a jednají jako by to byla skutečnost. Prostě fakt dobrý, i když to není žádná oddychovka. ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Hodně příjemné překvapení s mimořádně hořkým závěrem, plného pokrytectví, rasové nesnášenlivosti, lidské krutosti a politických či profesních ambicí, kde najednou mizí přátelství a lidskost, ale také právo a spravdelnost. Zústává jen pachuť z nepotrestaných zločinů. S kým tento film nehne, tak pak už patrně vůbec nic. Vynikající výkon podal Carmet, ale také xenofóbní Lanoux či pokrytecký Marielle. Jednoznačně plný počet hvězdiček. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Poklidnou prázdninovou idylku přetne v polovině filmu událost, která rázem změní dosavadní pohodu ve strhující drama a dává vyniknout těm nejtemnějším lidským pudům a vášním. Jean Carmet tady působí velmi nesympaticky, to jeho pokrytectví a špatné svědomí lze vyčíst z každého jeho pohybu a pohledu očí. Výborně to zahrál, chlapec. ()

Jankocour 

všechny recenze uživatele

Výborně polodokumentárně natočeno, prostředí jsou krásná 70. léta a nádherná mladičká Isabelle Huppert. Ovšem pointa filmu jako by vypadla z dnešních agitek mladých neomarxistických tvůrců. Hodní poctiví alžířané a francoužští úchylní rasističtí burani. Obávám se, že realita ať už dnešní nebo tehdejší Francie je někde jinde. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama