Reklama

Reklama

Láska a přátelství

  • Francie Love & Friendship (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Lady Susan Vernon (Kate Beckinsale) je krásná vdova, která přijíždí na své panství přečkat fámy o svých krátkých aférkách, které hýbou slušnou společností na konci 18. století. Susan se rozhodne najít nejvhodnějšího manžela nejen sobě, ale i své dceři Frederice (Morfydd Clark). (Adusa68)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (34)

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Vyloženě půvabná jednohubka, která sice ze začátku působí jaksi bez tváře a chuti, ale časem se rozjede do skoro až screwballovských rozměrů ze světa Jane Austenové. Nejenom díky kongeniálnímu volovi, siru Martinovi. Ten film samozřejmě stojí a padá na Lady Susan v podání Kate Beckinsale. Ta je tu tak neskutečně zlá, že jí budete chtít přehnout přes koleno a naplácat pořádně na holou. Velká škoda slabšího závěru, jinak bych šel ještě o stupínek výš. P.S Nádherná angličtina. Nutno slyšet na vlastní uši. P.P.S Chloe Sevigny překvapivě nevýrazná a vlastně zbytečná. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

O tom, jak manipulativní potvory vždycky dosáhnou svého. No, vlastně je to nadčasová story, protože takhle to chodí i dnes. Popravdě se ale na to nemusím dívat v televizi. Chybou tu je, že lady Susan vlastně po celou dobu filmu nenarazí na výraznější zádrhel. Chlapy jsou idioti, které si omotá kolem prstu, a ženské jsou neschopné nebo hloupé. Vždycky, když to lady Susan potřebuje. Ona je skoro jako takový ten všemocný záporák, kterému všechno vyjde - jenže i takového záporáka pak Arnie nebo Sly skope do kuličky a my mu k tomu vítězně zamáváme pěstí. V tomhle filmu ale (!spoiler!) vypočítavá potvora dostane bohátého hloupého manžela, kterému nasazuje parohy s milencem. Bravo, tleskám. Jane Austen se ale obrací v hrobě. Název filmu nechápu - o lásku či romantiku tu nejde a přátelství vidíte jen mezi lady Susan a její americkou spikleneckou kamarádkou. ()

Reklama

mira.l 

všechny recenze uživatele

Slušný chaos v postavách, neméně podobný chaos v ději, pokud to nějaký mělo, vlastně to z větší části byly jen takové typické prázdné řeči tehdejší anglické nižší aristokracie. Ale hezká hudba, výprava a především krásné kostýmy, díky kterým se na to moc dobře kouká, i když je to vlastně typicky Austenovské, čili skoro o ničem:). ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Uh, tak tohle vůbec nebylo dobré. Film vypráví o pohledné manipulativní sebestředné vdově a její snaze zajistit si budoucnost (a budoucnost své dcery, i když i tady je její motivace velmi sebestředná). Ano, tohle zní jako Austenová. A ano, i dobově je to správně zasazené. Máme tu ovšem jeden... hmmm... drobný problém. Nic z toho, co uvidíte, Austenová nenapsala a film si jenom vypůjčil název a jméno lady Susan. Ty, co Austenovou četli nebo aspoň viděli nějaké dvě adaptace, to nejspíš nepřekvapí. Hlavní "hrdinka" a její americká kamarádka jsou postavy, které mužští diváci budou nesnášet a pohrdat jimi, a Susan Vernonová je přesně ten typ postavy, ze které by si Jane Austenová utahovala (kdyby ji dopřála happy end, byl by zatraceně ironický). Právě za tu drzost, s jakou tvůrci dali na vlastní story razítko známé spisovatelky, jejíž pravidla vypravování nerespektují, srážím filmu ještě jednu hvězdu. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Lady Susan je rané dílo Jane Austen psané v dopisech z různých úhlů pohledu. V době raného mládí Jane Austen to byla velice populární forma psaní románů (jen o pár let dříve vyšli například Nebezpečné známosti Choderlose de Laclose - dodnes patrně nejpopulárnější román napsaný touto formou). Zfilmování takového díla s sebou však nese jistá rizika. Jednak se v dialozích tak úplně nemůžete opřít o původní dílo a jednak různé úhly pohledu na děj od různých postav si taky úplně nemůžete ve filmu dovolit. Rovněž děj musíte přeskládat do plynulejšího a přirozenějšího rytmu a někde musíte scény, které se odehrávají "mimo dopisy" přidávat. Výsledkem v tomto případě je spíš natočení frašky připomínající neobratnou salónní komedii uváděnou v zapadlém divadle. Bohužel dialogy nejsou moc vybroušené (psal si je režisér sám) a postavy jsou sledovány jaksi zpovzdálí a nezúčastněně. Nejsou tady úplně dobře vysvětleny pohnutky hlavních protagonistů a to občas dokonce i u hlavní postavy lady Susan (kniha ve svém závěru navíc nekončí zcela jako film, který si hodně domýšlí). Je to škoda, protože Kate Backinsale by tady herecky měla nakročeno ke Glenn Close a Anette Bening coby představitelkám manipulativní markýzy de Merteuil připomínající svým naturelem i lady Susan. 50% ()

Galerie (40)

Zajímavosti (11)

  • Jde o první filmové zpracování románu v dopisech "Lady Susan" Jane Austenové, vydané roku 1871. Adaptace si vypůjčila název jiné spisovatelčiny knihy "Love and Friendship". (Hal_Moore)

Reklama

Reklama