Reklama

Reklama

Láska a přátelství

  • Francie Love & Friendship (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Lady Susan Vernon (Kate Beckinsale) je krásná vdova, která přijíždí na své panství přečkat fámy o svých krátkých aférkách, které hýbou slušnou společností na konci 18. století. Susan se rozhodne najít nejvhodnějšího manžela nejen sobě, ale i své dceři Frederice (Morfydd Clark). (Adusa68)

Recenze (34)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Angličani (potažmo v tomto případě Irové) nikdy kvalitně nezfilmují jakýkoliv příběh Jane Austen. Možná to bude i tím, že její knížky se za normálních okolností nedají ani číst. ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Vyloženě půvabná jednohubka, která sice ze začátku působí jaksi bez tváře a chuti, ale časem se rozjede do skoro až screwballovských rozměrů ze světa Jane Austenové. Nejenom díky kongeniálnímu volovi, siru Martinovi. Ten film samozřejmě stojí a padá na Lady Susan v podání Kate Beckinsale. Ta je tu tak neskutečně zlá, že jí budete chtít přehnout přes koleno a naplácat pořádně na holou. Velká škoda slabšího závěru, jinak bych šel ještě o stupínek výš. P.S Nádherná angličtina. Nutno slyšet na vlastní uši. P.P.S Chloe Sevigny překvapivě nevýrazná a vlastně zbytečná. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Obsažne a tematicky je to síce typická Jane Austenová - všetko sa točí okolo sobáša, ženichov a ženského emocionálneho dozrievania - ale dramaticko-romantickým poňatím to nebola tak celkom ona. Bol tu akýsi pokus o odľahčenie témy formou vtipu, no podľa môjho názoru to urobilo viac škody ako úžitku. Snímok ma preto nijak zvláštne neupútal, po obsahovej ani pocitovej stránke. Taká šedivá myška to je. Kostýmy a výprava však boli už štandardne výborné. 55/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Defilé příšerných herců, navlečených do směšných kostýmů, odříkává idiotské repliky v dokonale zbytečné a lacině působící (pseudo)adaptaci knihy dávno mrtvé ženské, která se čte dodnes, protože lidstvo postrádá literární vkus. Naprosto nesnesitelný film. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

O tom, jak manipulativní potvory vždycky dosáhnou svého. No, vlastně je to nadčasová story, protože takhle to chodí i dnes. Popravdě se ale na to nemusím dívat v televizi. Chybou tu je, že lady Susan vlastně po celou dobu filmu nenarazí na výraznější zádrhel. Chlapy jsou idioti, které si omotá kolem prstu, a ženské jsou neschopné nebo hloupé. Vždycky, když to lady Susan potřebuje. Ona je skoro jako takový ten všemocný záporák, kterému všechno vyjde - jenže i takového záporáka pak Arnie nebo Sly skope do kuličky a my mu k tomu vítězně zamáváme pěstí. V tomhle filmu ale (!spoiler!) vypočítavá potvora dostane bohátého hloupého manžela, kterému nasazuje parohy s milencem. Bravo, tleskám. Jane Austen se ale obrací v hrobě. Název filmu nechápu - o lásku či romantiku tu nejde a přátelství vidíte jen mezi lady Susan a její americkou spikleneckou kamarádkou. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že na jedno pozretie film pohodlne stačil. Neviem či mal od tohto filmu niekto vysoké očakávania, no môžem povedať, že minimálne to nijako moc nesklamalo. Pochválim veľmi dobrú výpravu, vynikajúce kostýmy, skvelá práca na účesoch herečiek. Okrem toho musím pochváliť aj hudbu a ani príbeh nie je najhorší. Rozhodne to funguje lepšie ako sme mali ešte v prvom štvrťroku film Pride & Prejudice & Zombies. Fanúšikovia Jane Austenovej budú podľa mňa spokojní a rovnako aj všetci, ktorí majú radi romantické alebo dramatické filmy zo 17-teho alebo 18-teho storočia. Herci sú podľa mňa okey, no nikto ma skutočne nijako nezasiahol ani nič. Film je proste len pekný na pozeranie, no nič z neho pre mňa moc nekričí ako super. Proste je to okey film s veľmi dobrými kostýmami a výpravou, ktorá človeka presviedča a relatívne zaujímavým príbehom. Nič viac, nič menej. Hodnotenie: C+ ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Uh, tak tohle vůbec nebylo dobré. Film vypráví o pohledné manipulativní sebestředné vdově a její snaze zajistit si budoucnost (a budoucnost své dcery, i když i tady je její motivace velmi sebestředná). Ano, tohle zní jako Austenová. A ano, i dobově je to správně zasazené. Máme tu ovšem jeden... hmmm... drobný problém. Nic z toho, co uvidíte, Austenová nenapsala a film si jenom vypůjčil název a jméno lady Susan. Ty, co Austenovou četli nebo aspoň viděli nějaké dvě adaptace, to nejspíš nepřekvapí. Hlavní "hrdinka" a její americká kamarádka jsou postavy, které mužští diváci budou nesnášet a pohrdat jimi, a Susan Vernonová je přesně ten typ postavy, ze které by si Jane Austenová utahovala (kdyby ji dopřála happy end, byl by zatraceně ironický). Právě za tu drzost, s jakou tvůrci dali na vlastní story razítko známé spisovatelky, jejíž pravidla vypravování nerespektují, srážím filmu ještě jednu hvězdu. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Manipulátorka. Ale v době, kdy ženy neměly žádné slovo. Takže jí trochu fandím, i když ubližovala. Je to drsná konverzačka, ale slušně natočená, když se nebojíte dialogů. SHRNUTÍ: Pár slov o Jane Austen. Ano, je mrtvá, ale její romány žijí. Měla smysl pro humor a skvělý pozorovací talent. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Celé by to viac fungovalo ako divadelná inscenácia, ako film to nie je ani dostatočné dráma, ani dostatočná komédia, ani dostatočná romanca, a obecne nie dostatočné. A na to, koľko intríg je na pozadí (spoiler alert) to vlastne všetko dopadlo veľmi spokojne pre úplne všetkých a celkom logicky usporiadane. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Austenová je moje gusto. Ale tato dosti volná adaptace novely Lady Susan, nad níž jsem původně zajásala ("Sláva! Stylová romantika! Kostýmní drama! A vtip k tomu! To musím zaručeně vidět a doporučit všem ostatním romantičkám!") se bohužel úplně nezdařila.:) Citově se mě toto dílko příliš nedotklo a chvilkami působilo až únavně. Připadala jsem si "nezúčastněně." Řadí se to k hůře zfilmovaným adaptacím. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zjišťuji, že historická dramata prostě nejsou pro mě a nebaví mě. Je jen pár výjimek, které se mi zamlouvají, ale "Love & Friendship" mezi ně patřit nebude. Herecky to není špatné, i když Beckinsale není moje oblíbenkyně, jenže ta strojenost mě prostě nedovede nadchnout, nedovede mě zaujmout. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Esence nudy, zapříčiněné několika realizačními přešlapy. Mělo se to jmenovat Plytké známosti a neměl to být film, ale uspávanka pro holčičky pod deset let. ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Krásne manipulativné a neskonale vycibrené....ale akokoľvek to bolo v princípe a vo výsledku vymyslené umne, v jeho priebehu to vyznievalo nehorázne nudne a lacno. ()

cherita 

všechny recenze uživatele

Kate Beckinsale si svou roli očividně užívá. Ani se jí nedivím. Lady Susan je opravdu neodolatelná mrcha, kterou by si s chutí střihla každá herečka. Jako hlavní postava filmu má ale ten problém, že za celou dobu neprojde žádným vývojem a ani na okamžik nezapochybuje o správnosti svého jednání. Divák se tak může jejími intrikami povrchně bavit, ale ne se s ní sžít, což činí celý film poněkud chladným. Obzvlášť když není kolem žádná jiná postava, se kterou by se dalo sympatizovat (všichni z toho nakonec vyjdou jako naprostí hlupáci). Dovedu si představit, že v předloze to mohlo fungovat lépe (nečetla jsem), ale film vyžaduje trochu odlišný přístup. Kostýmy a výprava jsou samozřejmě skvělé. ()

Reklama

Reklama