Reklama

Reklama

L. A. - Přísně tajné

  • USA L.A. Confidential (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Všechno je úplně jinak, ale zkuste to dokázat! Kriminální příběhy "drsné školy" měly v minulosti nejen velký úspěch mezi čtenáři, ale také získaly dlouhou řadu napodobitelů. Mezi ty nejlepší patří bezesporu spisovatel James Ellroy, podle jehož stejnojmenného románu natočili američtí tvůrci svůj film. Detektivové Bud White, Jack Vincennes a Ed Exley pátrají v Los Angeles po pachatelích několika vražd. Mezi ně patří krvavé přepadení v kavárně Nite Owl a podivná smrt tajemné krásky Susan Leffersové. Jako by mezi nimi existovala nějaká spojitost. Policisté ovšem nejsou jenom "hodní beránkové", občas jako jiní lidé nedodržují přísně stanovená pravidla svého povolání. Snad proto je při řešení případů tak těžké rozeznat zlo od dobra a nalézt jejich konečné řešení... Retro laděný thriller, situovaný do padesátých let, natočil režisér Curtis Hanson (Okno z ložnice, Ruka na kolébce, Tichý společník). Společně se scenáristou Brianem Helgelandem obdržel Oscara za zajímavé zachycení dobové atmosféry již ve scénáři. Film je po právu srovnáván s "chandlerovskou" Čínskou čtvrtí. V důmyslně propracovaném příběhu nalezneme úryvky z filmů Revolver k pronajmutí, Prázdniny v Římě. Postavu osudové ženy představuje Kim Basingerová (Přirozený talent, 9 a 1/2 týdne, Batman, Krásná mimozemšťanka), která za svoji hereckou kreaci získala Oscara. Ležerního detektiva Jacka Vincennese hraje Kevin Spacey (Smrtící epidemie, Albino Alligator, Americká krása). Jeho policejní kolegy Buda Whitea a Eda Exleye ztělesňují herci Russell Crowe (známý ze seriálu Záchranáři a filmu Rychlejší než smrt) a Guy Pearce (Dobrodružství Priscilly, královny pouště, Flynn). Roli revolverového reportéra hraje Danny DeVito. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 212)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Naprosto fantasticky obsazená kriminálka (zejména Russel Crowe, ale v podstatě všichni zúčastnění předvádějí výborné výkony) se zajímavým scénářem, dobře zrežírovaná a po technické stánky tako bez jediné výtky. Sice se nevyhnula některým klišé žánru (i když v poměrně minimální míře) a taky happy end (sice trošku zmírněný určitým faktem, který z jasných důvodů nebudu prozrazovat, ale pořád happy end), takže jde o velmi kvalitní žánrový film, který ale na druhou stranu nepřináší nic moc nového. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Potom čo som to asi 4-krát videl dabované sa teším, až si L.A.Confidental vychutnám v originále. Hanson zbalil najväčších sympaťakov Holywoodu a natočil úchvatnú reflexiu skorumpovanosti a špinavých hier na vysokých postoch. Bez jedinej výtky (možno koniec - ale prižmurim oko) je toto určite jeden z najlepších filmov s akými som mal tú česť. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Skutecne vynikajici krimi, asi jedno z nejlepsich, co jsem kdy videl. Jednoznacne nejlepsi film od Curtise Hansona. Hlavni tri poldove Kevin Spacey, Russell Crowe a Guy Pearce predvadeji opravdu vynikajici vykon. Nejvic se mi libil Russell Crowe, kteremu role uzasne sedla. Ale me se vlasne libily vsichni tri hlavni poldove, protoze fakt nemaj chybu. To ovsem neznamena, ze by ostatni hrali nejak hur. Za zminku stoji i James Cromwell, Kim Basinger a Danny DeVito, kteri predvedli taky skveli vykon. Pribeh je velice promakanej, postupne se komplikuje a nemuzete predvidat, co se stane v dalsi minute, dialogy jsou taky perfektni a i kdyz je film docela dlouhej, tak ani na okamzik nenudi. Mistama to skoro pripomina az nakej gangsterskej film. Hudba je taky vyborna. Ale tenhle film jsem si uzil az na druhe skouknuti, poprve sem se krapet ztratil v deji, ale ted uz to bylo v poho, takze muzu dat zaslouzenejch 5*. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitní krimi, které má plusů hned několik. Hlavně tedy nenápadný příběh, herecké výkony, hudební vsuvky, zvláštní pomalé natáčení a celková 132 minuty dlouhá stopa. Takže prakticky všechno. Já jsem tady v tomto příkladě skutečně chyby nenašel, snad ani jednu. Což mě přivádí na myšlenku, že tenhle film je dost možná nejlepší kriminálkou, kterou jsem kdy viděl. Krom toho mi ukázala jak snadno se z nenápadného příběhu dokáže zvrhnout tak dokonalá kriminálka. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Skvěle napsaná, poutavě zrežírovaná a ještě lépe zahraná krimi detektivka - Spacey, Crowe a Pearce ze sebe opravdu vyždímali maximum a předvedli doslova herecký koncert. Scénář je výborný, i když možná ne tak propracovaný jako v Obvyklích podezřelích, ale pořád patří ke špičce všech detektivek. Atmosféra nasadí vysokou laťku hned zpočátku, zdatně se jí drží po více než 2 hodiny a vyvrcholí v hutné přestřelce ve starém domku na kraji města. L. A. - Přísně tajné není nijak inovativní film, je to "pouze" kriminálka ze staré školy dotáhnutá (téměř) k dokonalosti, ale přesně o tom to je - jde cítit s jakou precizností a láskou byla natočena... Škoda jen toho průměrnějšího závěru. 9/10 ()

Galerie (108)

Zajímavosti (40)

  • Kim Basinger, která za ztvárnění role Lynn Bracken dostala Oscara, se v tomto 132 minutovém snímku objevuje dohromady pouhých 15 minut. (AntiasKing)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na mnohých miestach v Kalifornii, najviac však v Los Angeles a jeho okolí. Filmári navštívili celkovo až 45 destinácií. (MikaelSVK)

Související novinky

Televize plná mafiánů. I Mafiánů.

Televize plná mafiánů. I Mafiánů.

12.01.2012

Žádný strach, nebudeme hodnotit přenosy z parlamentu :). Soustředíme se na gangstery, které máme rádi – tedy ty filmové a v tomto případě především televizní. HBO slaví úspěch s Impériem – Mafií v… (více)

Oscarová kriminálka na obzoru

Oscarová kriminálka na obzoru

16.09.2010

...aneb „L. A – Pořád přísně tajné“. Scénárista a režisér Oren Moverman (foto) debutoval loni nenápadným, ale spoustou cen a nominací ověnčeným dramatem The Messenger. Vítězný tým se nemění, a tak… (více)

Další Bruckheimerova akční pecka?

Další Bruckheimerova akční pecka?

16.02.2009

Není to vyloučeno. Obzvlášť když režisérem by měl být flexibilní Curtin Hanson, který před dvanácti lety oslnil stylovou kriminálkou L. A. – Přísně tajné. Zhruba stejně dlouho si Jerry Bruckheimer… (více)

S Oscarem se vydělává snadněji

S Oscarem se vydělává snadněji

30.03.2007

Všichni víme, že Oscaři v hereckých kategoriích často slouží k tomu, aby si jejich držitele konečně všimli producenti vysokorozpočtových bijáků. Jedni si chtějí vydělat, ti druzí potřebují do… (více)

Reklama

Reklama