Reklama

Reklama

L. A. - Přísně tajné

  • USA L.A. Confidential (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Všechno je úplně jinak, ale zkuste to dokázat! Kriminální příběhy "drsné školy" měly v minulosti nejen velký úspěch mezi čtenáři, ale také získaly dlouhou řadu napodobitelů. Mezi ty nejlepší patří bezesporu spisovatel James Ellroy, podle jehož stejnojmenného románu natočili američtí tvůrci svůj film. Detektivové Bud White, Jack Vincennes a Ed Exley pátrají v Los Angeles po pachatelích několika vražd. Mezi ně patří krvavé přepadení v kavárně Nite Owl a podivná smrt tajemné krásky Susan Leffersové. Jako by mezi nimi existovala nějaká spojitost. Policisté ovšem nejsou jenom "hodní beránkové", občas jako jiní lidé nedodržují přísně stanovená pravidla svého povolání. Snad proto je při řešení případů tak těžké rozeznat zlo od dobra a nalézt jejich konečné řešení... Retro laděný thriller, situovaný do padesátých let, natočil režisér Curtis Hanson (Okno z ložnice, Ruka na kolébce, Tichý společník). Společně se scenáristou Brianem Helgelandem obdržel Oscara za zajímavé zachycení dobové atmosféry již ve scénáři. Film je po právu srovnáván s "chandlerovskou" Čínskou čtvrtí. V důmyslně propracovaném příběhu nalezneme úryvky z filmů Revolver k pronajmutí, Prázdniny v Římě. Postavu osudové ženy představuje Kim Basingerová (Přirozený talent, 9 a 1/2 týdne, Batman, Krásná mimozemšťanka), která za svoji hereckou kreaci získala Oscara. Ležerního detektiva Jacka Vincennese hraje Kevin Spacey (Smrtící epidemie, Albino Alligator, Americká krása). Jeho policejní kolegy Buda Whitea a Eda Exleye ztělesňují herci Russell Crowe (známý ze seriálu Záchranáři a filmu Rychlejší než smrt) a Guy Pearce (Dobrodružství Priscilly, královny pouště, Flynn). Roli revolverového reportéra hraje Danny DeVito. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 214)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Geniální! Naprosto úchvatné krimi, které ve mne na dlouhou dobu zanechá pocit jednoho z nejlepších filmů co jsem kdy viděl. Skvělý scénář, výtečná Goldsmithova hudba, perfektní kostýmy, atmosféra, režie a herecké obsazení, především Russell Crowe si na tomto snímku udělal velmi dobré jméno. Trochu se divím, že Kim Basinger obdržela za svůj výkon Oscara, protože mi nepřišlo, že by zahrála až tak skvěle. Na druhou stranu pouhé dva Oscary jsou pro takovéto veledílo málo (ten samý rok, bohužel pro L.A., dominoval též úchvatný Titanic). Určitě jeden z nejlepších filmů 90.let a ve svém žánru je mezi TOP5. Škoda, že nejde šestá hvězdička :)....... ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, který si opravdu zaslouží být zde tak vysoko. Hodně dobře propracovaný děj, zápletka, k tomu herecké obsazení velkých es Hollywodu (nejlepší byly samozřejmě Spacey a Crowe). Trochu mě to připomnělo svým stylem Scorseseho, ale to se asi zdálo jen mně :-).. Pouze jednu věc nechápu: Kim Basinger za tohle dostala fakt Oscara?? Ruku na srdce, nezasloužil by si jej spíše Crowe? ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Curtis Hanson prostě umí, a stvořil vynikající krimi podle skvělého scénáře. Tenhle film může v mém krimižebříčku jediný vážně soupeřit s mým favoritem (Obvyklí podezřelí). A zase Kevin Spacey ! Jak je to možný ? Tentokrát to sice není "Verbal Kint", ale stejně :-) A Russel Crowe jako třešinka na dortu. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

U takových a podobných amerických filmů mi chybělo jedno - scénář, ve kterém by byla propracovaná detektivní zápletka. Tady se mi toho dostalo v hojné míře s uchvacujícími herckými výkony a s občasnou inteligentní akcí jsem dostal inteligentní snímek. Dřív, než jsem četl komentáře ostatních uživatelů, mě to taky napadlo, ale ptám se znova - Kim Basinger - za co Oscara??? ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebylo tak zmatené, možná bych tomu tu pátou hvězdu snad i dal, ale ten film je hrozně zbytečně překombinovaný, přitom hlavní myšlenka je úplně jednoduchá. Bezchybní herci - především Kevin Spacey - to jistí, ale i když oceňuju kvality tohohle filmu, na zadek jsem se z něj neposadil. Je to slušná skoro-gangsterka a i když temné atmosféry a bezradnosti je tu moře, nějak jsem se nezbavil jisté strojenosti. Ale jinak pěkné. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (40)

  • Večírek Pierce Patchetta (David Strathairn) je pořádán v domě Johna Snowdena v Los Feliz. Dům byl postaven podle návrhu architekta Lloyda Wrighta. Dům byl k vidění i ve filmech Letec (2004) a Wrong (2012) a také v televizním seriálu Já jsem noc (od r. 2019). (viso.rex)

Související novinky

Televize plná mafiánů. I Mafiánů.

Televize plná mafiánů. I Mafiánů.

12.01.2012

Žádný strach, nebudeme hodnotit přenosy z parlamentu :). Soustředíme se na gangstery, které máme rádi – tedy ty filmové a v tomto případě především televizní. HBO slaví úspěch s Impériem – Mafií v… (více)

Oscarová kriminálka na obzoru

Oscarová kriminálka na obzoru

16.09.2010

...aneb „L. A – Pořád přísně tajné“. Scénárista a režisér Oren Moverman (foto) debutoval loni nenápadným, ale spoustou cen a nominací ověnčeným dramatem The Messenger. Vítězný tým se nemění, a tak… (více)

Další Bruckheimerova akční pecka?

Další Bruckheimerova akční pecka?

16.02.2009

Není to vyloučeno. Obzvlášť když režisérem by měl být flexibilní Curtin Hanson, který před dvanácti lety oslnil stylovou kriminálkou L. A. – Přísně tajné. Zhruba stejně dlouho si Jerry Bruckheimer… (více)

S Oscarem se vydělává snadněji

S Oscarem se vydělává snadněji

30.03.2007

Všichni víme, že Oscaři v hereckých kategoriích často slouží k tomu, aby si jejich držitele konečně všimli producenti vysokorozpočtových bijáků. Jedni si chtějí vydělat, ti druzí potřebují do… (více)

Reklama

Reklama