Reklama

Reklama

L. A. - Přísně tajné

  • USA L.A. Confidential (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Všechno je úplně jinak, ale zkuste to dokázat! Kriminální příběhy "drsné školy" měly v minulosti nejen velký úspěch mezi čtenáři, ale také získaly dlouhou řadu napodobitelů. Mezi ty nejlepší patří bezesporu spisovatel James Ellroy, podle jehož stejnojmenného románu natočili američtí tvůrci svůj film. Detektivové Bud White, Jack Vincennes a Ed Exley pátrají v Los Angeles po pachatelích několika vražd. Mezi ně patří krvavé přepadení v kavárně Nite Owl a podivná smrt tajemné krásky Susan Leffersové. Jako by mezi nimi existovala nějaká spojitost. Policisté ovšem nejsou jenom "hodní beránkové", občas jako jiní lidé nedodržují přísně stanovená pravidla svého povolání. Snad proto je při řešení případů tak těžké rozeznat zlo od dobra a nalézt jejich konečné řešení... Retro laděný thriller, situovaný do padesátých let, natočil režisér Curtis Hanson (Okno z ložnice, Ruka na kolébce, Tichý společník). Společně se scenáristou Brianem Helgelandem obdržel Oscara za zajímavé zachycení dobové atmosféry již ve scénáři. Film je po právu srovnáván s "chandlerovskou" Čínskou čtvrtí. V důmyslně propracovaném příběhu nalezneme úryvky z filmů Revolver k pronajmutí, Prázdniny v Římě. Postavu osudové ženy představuje Kim Basingerová (Přirozený talent, 9 a 1/2 týdne, Batman, Krásná mimozemšťanka), která za svoji hereckou kreaci získala Oscara. Ležerního detektiva Jacka Vincennese hraje Kevin Spacey (Smrtící epidemie, Albino Alligator, Americká krása). Jeho policejní kolegy Buda Whitea a Eda Exleye ztělesňují herci Russell Crowe (známý ze seriálu Záchranáři a filmu Rychlejší než smrt) a Guy Pearce (Dobrodružství Priscilly, královny pouště, Flynn). Roli revolverového reportéra hraje Danny DeVito. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 213)

golfista 

všechny recenze uživatele

Curtis Hanson prostě umí, a stvořil vynikající krimi podle skvělého scénáře. Tenhle film může v mém krimižebříčku jediný vážně soupeřit s mým favoritem (Obvyklí podezřelí). A zase Kevin Spacey ! Jak je to možný ? Tentokrát to sice není "Verbal Kint", ale stejně :-) A Russel Crowe jako třešinka na dortu. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Pro mne tento úžasně napsaný a především zahraný film, představuje to nejlepší, co v krimi žánru vzniklo. Jeden z filmů, které jsou mému srdci nejbližší. To není jen dokonale řemeslně odvedená práce, tento snímek je něcím víc, je natočen z lásky k filmařině a jako takový mě dostane při každém dalším zhlédnutí, což je zhruba každé tři měsíce. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Brilantní herecké výkony zabalené do slupky téměř dokonalé filmařiny. Hansonův počin nemá po formální stránce žádnou chybu a jde rozhodně o jednu z nejkvalitnějších, ne-li přímo nejlepší dosud natočenou detektivku. Jedinou výhradu bych směřoval k lehké překomplikovanosti děje, ve kterém jsem se naplno zorientoval až při druhé sledovací session (která navíc definitivně ovlivnila mé rozhodnutí o plném hodnocení). Ta nekonečná řada jmen si nezadá snad ani s Millerovou křižovatkou :). Jinak he L.A. klenotem mezi současnou hollywoodskou tvorbou a krásná ukázka nezmařeného potenciálu... ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 2015, Oscar 2 : Herečka VR - Kim Basinger, Scénář - A + 7 nominací: Nejlepší film, Režie, Výprava, Kamera, Střih, Hudba, Zvuk . . . . . . . . . Zlatá Palma - výběr ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ale jo. Napodruhý jsem tomu přišel na chutˇ. Brilantní krimi s propracovaným scenářem a báječnou atmosférou L.A. 50.let, která je hlavní předností filmu. To jsou i přesně typově vybraní herci, hlavně Croweův chlapácký ochránce žen nemá chybu. Guy Pearce se tu vysloveně překonává, na chvilku si touto rolí otevřel dvířka mezi hereckou smetánku, než si je o pár let později zase trapně přibouchl před nosem... Těch 5* nedám jenom proto, že typově podobná Polanského Čínská čtvrť je přeci jenom o třídu lepší. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Naprosto fantasticky obsazená kriminálka (zejména Russel Crowe, ale v podstatě všichni zúčastnění předvádějí výborné výkony) se zajímavým scénářem, dobře zrežírovaná a po technické stánky tako bez jediné výtky. Sice se nevyhnula některým klišé žánru (i když v poměrně minimální míře) a taky happy end (sice trošku zmírněný určitým faktem, který z jasných důvodů nebudu prozrazovat, ale pořád happy end), takže jde o velmi kvalitní žánrový film, který ale na druhou stranu nepřináší nic moc nového. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Více Oscarů pro takové filmy. Co naplat, 1997 byl moooc dobrý ročník, ale odrbat L. A. Confidential, které si je zasloužilo naprosto dokonale svojí poctivou ruční prací, na úkor něčeho tak velkolepého a umělého (rozuměj z velké části počítačem vytvořeného) jako byl Titanic, to tedy pardon, to se nedělá. Taková velká retro detektivka, a ještě k tomu takhle vypilovaná, to je velmi vzácné kvítko, které je třeba ocenit. Mladý ambiciózní detektiv Pearce kontra férový drsňák Crowe i ostatní hrají jako o život a celý film má perfektní atmosféru, ke které svým nemalým dílem přispívá i Jerry Goldsmith vzpomínající na Čínskou Čtvrť. Tady zkrátka není o čem. Bez jakýchkoliv emocí dávám 90% - právě proto, že dívat se na to můžu bez jakýchkoliv emocí kromě respektu ke skvěle odvedené práci. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Noirová detektivka ze staré školy, která si přes množství odkazů k filmům, které definovaly žánr (Občan Kane, Dotek zla, Čínská čtvrť) zachovává svébytný výraz, odpovídající pozdním 90. letům (rychlejší střih, "televizní" spoléhání na detaily tváří). Vzorově semknutý scénář, bohatě využívající paralel a dávkující informace takovým způsobem, aby byl divák permanentě "zaháčkovaný", bych se nebál zařadit mezi ty nejlepší, které byly v post-klasickém Hollywoodu napsány. Přihoďte výtečnou gradaci a bezchybný casting a moderní klasika, jejíž s každým dalším zhlédnutím pouze sílí, je na světě. 90% Zajímavé komentáře: Isherwood, Marius, tron, Bebacek, Aiax, Triple H ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

U takových a podobných amerických filmů mi chybělo jedno - scénář, ve kterém by byla propracovaná detektivní zápletka. Tady se mi toho dostalo v hojné míře s uchvacujícími herckými výkony a s občasnou inteligentní akcí jsem dostal inteligentní snímek. Dřív, než jsem četl komentáře ostatních uživatelů, mě to taky napadlo, ale ptám se znova - Kim Basinger - za co Oscara??? ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Byla by to jen klasická kriminálka, kdyby nebylo dobrého scénaře,vynikající režiea užasných hereckých výkonu Kevina Spaceyho a Russella Croweho.Prostě tahle krimoška je ze staré,ale dobré školy klasických kriminálek. ()

lebowski 

všechny recenze uživatele

Než jsem si přečetl knižní předlohu od Jamese Ellroye, byl jsem, až na úplný závěr, unešen ztvárněním atmosféry 50.let, drsnými scénamysa perfektně vybranými herci v hlavních rolích. Po přečtení zbývá napohled úžasný, vevnitř ale v podstatě prázdný film, který kromě vizuálu, nemá co nabídnout. Pokládám si otázku, zda mám po přečtení koukat na filmové přepisy nebo se k nim už nevracet a mít je jen ve vzpomínkách. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Najlepšia novodobá gangsterka/kriminálka. Skvostný scenár, skvostný casting. Crowe mal byť minimálne nominovaný na Oscara. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Režijně přehledná, formálním stylem „retrocool“, dějově mnohovrstevnatá a přesto stále poutavá a herecky dokonale přesná kriminálka, která si z Ameriky 50. let a města andělů šikovně udělala vábivou kulisu, uvnitř jejíž zdánlivě nebeské čistoty se skrývá špinavost morálky, které není svatý lidský život natož tak zákon. Hanson na obsáhlé ploše 130 minutové stopáže rozebírá charaktery policistů, kteří si však jistě zasloužili lepší osobní historii než šablonovitou větnou frázi o nehezké minulosti týraného dítěte či příkladného synka kráčejícího v otcových šlépějích. Tu poruší pouze cynický samolibec Jack Vincennes Kevina Spaceyho, když na otázku proč se dal k policii odpoví „Vlastně si už ani nepamatuju.“. Ale ani to však filmu nebrání, aby poutal každým políčkem, aby dýchal na diváka svou úžasnou atmosférou, ale aby jej zároveň donutil přemýšlet nad tím, jak sakra mohla Kim Basinger získat za takovou roli Oscara. PS: Moment, kdy Bud White zlomí židli, je pro mě jeden z naprosto zásadních ikonických momentů kinematografie. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že tenhle film pomohl hlavně Russelu Croweovi k dalším výrazným rolím. Tím ale nechci říct, že by snad Kevin Spacey a Guy Pearce byli méně herecky výrazní. Ale Guy Pearce je přece jen poněkud "obyčejnější" herec a Kevin Spacey už byl v té době docela známý (hlavně díky Obvyklým podezřelým). No a Russell Crowe do své role (myslím si) vložil kus sebe, svého drsňáctví a popudlivosti. Možná díky tomu z nich tří vypadal nejopravdověji. Ale jako celek předvádí zmínění herci famózní koncert, v němž je podpořili i Kim Basinger a Danny DeVito. Když se k tomu připočte opravdu originální scénář a stylová, takřka retro-atmosféra, není se co divit mimořádnému diváckému ohlasu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitní krimi, které má plusů hned několik. Hlavně tedy nenápadný příběh, herecké výkony, hudební vsuvky, zvláštní pomalé natáčení a celková 132 minuty dlouhá stopa. Takže prakticky všechno. Já jsem tady v tomto příkladě skutečně chyby nenašel, snad ani jednu. Což mě přivádí na myšlenku, že tenhle film je dost možná nejlepší kriminálkou, kterou jsem kdy viděl. Krom toho mi ukázala jak snadno se z nenápadného příběhu dokáže zvrhnout tak dokonalá kriminálka. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $35miliónovTržby USA $64,616,940Tržby Celosvetovo $126,216,940║ Nekutočne dobové, herecky vyšperkované, príbehovo vygradované, plné napätia, drsnej akcie ešte drsnejších chlapov,... proste plnohodnotná brilantná práca! /100%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

He he, kdo by nechtěl být rovný tvrďák jako Bud White? S pěstí z kamene drtit zaločince a tou samou rukou něžně ochraňovat ženy? Russell Crowe si tu dokonale vybarvil typ, který mu vynesl slávu, typ nezlomného tvrďáka s charakterem. Guy Pearce vulgo poručík Exley je jeho výborný kontrapunkt, slizký, nažehlený, úskočný... L.A. Confidential uhání na jejich vzájemné energii, kterou se zpočátku odpuzují a posléze sjednocují ve smrtící úderku. Zdánlivě nesourodý příběh, který prýští na všechny strany se ve finále parádně sladí a vyvrcholí velkolepým přestřelkovým gambitem. Z žánrových obrazů Hřšných lidí L.A. se tak nakonec stává i dobře vypointovaná detektivka s pěkným twistem. Curtis Hanson se ukázal jako velký frajer, jeho režie swinguje, obrazy střídají svižnou akci a přesvědčivé retro... je to prostě jedna velká "dirty" policejní paráda. Drsná, přímočará a ladná jako pozadí Kim Basinger. Jesus fuckin´ Christ! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Úžasné herecké obsazení, které se vymačkává do poslední kapky. Jediný film, kde Kim Basinger vypadá k světu a první film ve kterém mi nijak výrazně nevadí příběh braný jako retrospektíva = Nejlepší kriminální drama 90.tých let 20 století. Budiž je Curtis Hanson pochválen a doufejme, že dobří policisté z Los Angelské policejní jednotky budou dále strážit naše životy. Ámen. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Vybroušená, krapet překombinovaná retro kriminálka. Bohužel, svou nekompromisnost vůči hlavním postavám zahazuje poslední scénou. ()

Související novinky

Televize plná mafiánů. I Mafiánů.

Televize plná mafiánů. I Mafiánů.

12.01.2012

Žádný strach, nebudeme hodnotit přenosy z parlamentu :). Soustředíme se na gangstery, které máme rádi – tedy ty filmové a v tomto případě především televizní. HBO slaví úspěch s Impériem – Mafií v… (více)

Oscarová kriminálka na obzoru

Oscarová kriminálka na obzoru

16.09.2010

...aneb „L. A – Pořád přísně tajné“. Scénárista a režisér Oren Moverman (foto) debutoval loni nenápadným, ale spoustou cen a nominací ověnčeným dramatem The Messenger. Vítězný tým se nemění, a tak… (více)

Další Bruckheimerova akční pecka?

Další Bruckheimerova akční pecka?

16.02.2009

Není to vyloučeno. Obzvlášť když režisérem by měl být flexibilní Curtin Hanson, který před dvanácti lety oslnil stylovou kriminálkou L. A. – Přísně tajné. Zhruba stejně dlouho si Jerry Bruckheimer… (více)

S Oscarem se vydělává snadněji

S Oscarem se vydělává snadněji

30.03.2007

Všichni víme, že Oscaři v hereckých kategoriích často slouží k tomu, aby si jejich držitele konečně všimli producenti vysokorozpočtových bijáků. Jedni si chtějí vydělat, ti druzí potřebují do… (více)

Reklama

Reklama