Reklama

Reklama

Hitlerův národ

(TV film)
  • Česko Hitlerovi lidé (více)

Obsahy(1)

Jak je možné, že se Adolf Hitler mohl spolehnout na německou veřejnost dokonce i tváří v tvář nevyslovitelnému utrpení a neodvratné zkáze? Napínavý dvoudílný film nahlíží do pozadí Hitlerovy moci na začátku i ke konci jeho diktatury. Individuální životní příběhy, osobní dokumenty, deníky, dopisy a fotografie přibližují, jak to vypadalo a chodilo za Hitlerova režimu. Fascinující snímek vysvětluje, proč německá veřejnost vyjadřovala svému vůdci takřka neuvěřitelnou loajalitu a slepou podporu navzdory všemu. (TV Prima)

(více)

Recenze (8)

janesX 

všechny recenze uživatele

Tento nemecký dokument sa snaží nevedomej verejnosti vysvetliť správanie svojho ľudu v onom období, je teda dobré že taký film vznikol pre ľudí, ktorí nad tým krútia hlavami a stále to nevedia, nemôžu alebo aj nechcú pochopiť. Jedno je mi však isté - nemci sú civilizovaný národ a ak by sa tieto veci udiali v inej časti zemegule, ľudia by sa tam správali určite ešte oveľa krutejšie. Áno, mám na mysli to, že ani my by sme neboli o nič lepší. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nepříliš objevný dokument, byť se tak celou dobu tvářil. I když jsem tam (především v té první, lepší části) slyšel i to, o co vlastně šlo, přestože pouze v pseudo formě, jakési náhražky. Tato forma je ovšem při posuzování těchto údálosti typická. - A tak to řeknu hned a na plný kule. V historické době vznikla čtyři velká monoteistická náboženství, která mají stále nesporný dosah a vliv na naši přítomnost i budoucnost. Časová posloupnost jejich proroků je následující: Mojžíš, Ježíš, Mohamed, Adolf. Společná jim je jejich tajemná a přitom naivní jednotící síla. Víc (dalšími společnými shodami) se tu zabývat nehodlám, jen se zdá, že jejich "kvalita" klesá s časem a dalšího proroka (možná to tentokráte bude žena) už tento svět nepřežije. Pozn. 1: Mluvit o Hitlerově režimu, diktatuře a pod. je sice hezké, ale bezúčelné. Jediné správné pochopení je přes víru v "jednoho". Pozn. 2: Freudovy úvahy z jeho poslední práce "Člověk Mojžíš a monoteistické náboženství" (český překlad úvádí (po)chybně "Muž Mojžíš" (Mann Moses) samozřejmě platí pro celou "čtyřku". ()

Reklama

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Připadá mi, že v tomto dokumentu není pro diváka, který se někdy tímto obdobím jen okrajově zabýval, nic objevného. Navíc jsou tam celkem zbytečné scénky, co by stačilo říct pár slovy, jsem si musela protrpět hranými scénami. Moc nechápu, co mají v dokumentu dělat. Takže já bych to zkrátila na jeden díl a snažila se jít víc k meritu. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Američanov a Britov, čím viac sa blížil koniec vojny a čím intenzívnejšia bola nemecká obrana, zaujímalo a chceli pochopiť nemeckú mentalitu u vojakov, ale aj v nemeckom národe. Jeden z vojenských psychológov Saul K. Padover, americký sociológ a historik, ktorý prišiel z Viedne, vykonával rozhovory s "obyčajnými" Nemcami so ženami v domácnosti, robotníkmi, úradníkmi, farármi ale aj s vojakmi v zajateckých táboroch. Aký mali názor na Hitlera v čase jeho najväčšej slávy a aký teraz, načo bola dobrá mašinéria vyhladzovacej vojny a ako sa stavia nemecký národ k týmto zločinom? Výňatky z týchto rozhovorov sú prezentované v tomto dvojdielnom dokumente. Závery sú alarmujúce, takmer 69 miliónov ľudí boli členmi nacistických organizácii. Výhovorky, že za všetko môže Hitler neobstoja, Hitler nemohol zabiť 6,3 milióna ľudí sám. Každý z odpovedajúcich mu nejakým dielom pomohol v tomto zločine. Zlo má mnoho tvári a je takmer nehmatateľné. Najviac fanatizmu sa objavovalo u mladých ľudí, ono tých 12 – 13 rokov sústavného tvarovania sa nejakým spôsobom muselo prejaviť. Ale keď tento dokument nám mal niečo objasniť tak nám neobjasnil nič, čo by sa všeobecne nevedelo. 1. diel Konformita 2. diel Totálna vojna ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

"Sme tu už niekoľko týždňov a nenarazili sme na jediného nacistu." Takýto výrok padol od účastníka vojny, amerického vojaka spojeneckých vojsk. "Žeby za všetko mohol len sám Hitler?" No áno, presne ako sa to stalo s Mussolinim, ani v Tretej ríši národ nerozmýšľal inak. Kým vyhrávaš, vynesieme ťa do nebies a kľudne pozabíjaj aj všetkých Židov, Slovanov atď. Ale akonáhle sa nám prestane dariť, opľujeme ťa a zaprieme aj keby si bol náš pokrvný otec. Státicíce ľudí so vztýčenými pravicami zrazu nikto nemohol nájsť. Zaujimavá analýza obyvateľstva hitlerovského Nemecka, stavu ekonomiky, ako ľudia premýšľali, či naozaj Hitler zdvihol úroveňa a pod. Nacistická strana umelo vytvorila asi milión funkcií, ktoré dávala aj obyčajným občanom, ktorý tak nadobúdali pocit dôležitosti a nedotknuteľnosti, čo viedlo k šikane aj medzi susedmi, či v rodine. A mnoho ľudí sa pozeralo radšej len stranou. Zaujímavý poznatok: "Počet členov SS nebol taký veľký, aby dokázal tie všetky represie. Veľmi mu pomohla najmä ochota občanov k udávaniu..." ()

Galerie (55)

Reklama

Reklama